Posturile de rezerviști din Armată sunt foarte căutate
Dimensiune font:
După mai mulţi ani în care a încercat fără succes să recruteze rezervişti voluntari, Ministerul Apărării Naţionale se confruntă acum cu un aflux mare de candidaţi pentru ocuparea acestor funcţii. Acest lucru s-ar datora măririi soldelor rezervate pentru aceşti militari. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că, în prezent, un rezervist poate câştiga circa 3.000 de lei în perioada în care face instrucţie, fiind modificată legea care prevedea indemnizaţii mai mici. El adaugă că există şi un alt tip de voluntariat, pentru cei cu vârste între 18 şi 35 de ani care vor să facă stagiul militar voluntar. „Avem două sisteme de voluntariat – este, credem, una din soluţiile viitoare pentru resursa activă din zona rezervei umane pentru apărarea României. Unul este cel de rezervişti voluntari, aceştia fac un stagiu de pregătire în jur de trei sau patru luni de zile şi apoi primesc o indemnizaţie, de exemplu, pentru perioada când sunt la instruire; înainte, prin prima lege – noi am modificat această lege acum –, era destul de mică, undeva în jur de 1.500 de lei era aceasta”, a declarat Vasile Dîncu. El a menţionat că mărirea indemnizaţiei a avut urmări imediate. „În acest moment, undeva în jur de 3.000 de lei (cu toate sporurile aferente - n.red.) poate să câştige un rezervist în perioada în care face instrucţie şi o sumă destul de importantă, cred că undeva în jur de 1.500 de lei (când stau acasă - n.red.), plus alte drepturi pe care le pot obţine, de exemplu asigurări de sănătate, care sunt foarte importante, sunt beneficii importante… şi, ca un efect, aş putea să spun următorul lucru: am avut anul acesta o rezervă de locuri neocupate de anul trecut, din 2021, de 444 de locuri pentru rezervişti şi avem în acest moment 1.400 de dosare. Deci, a devenit mult mai atractivă şi vom putea alege cel puţin acest număr care ne trebuia pentru perioada anului trecut”, a arătat ministrul Apărării.
Conform unor surse militare, cele 444 de locuri de rezervişti voluntari – maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi – sunt disponibile în unităţi militare din 15 judeţe: Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Ilfov, Olt, Prahova, Tulcea şi Vrancea.
Conform unor date, în acest moment, România are 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 în rezervă, cifră considerată total insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar în caz de criză.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau