România intră în Schengen. 49 de europarlamentari s-au opus
Dimensiune font:
Toţi eurodeputaţii români prezenţi marţi la Strasbourg au votat în favoarea rezoluţiei nonlegislative în care Parlamentul European îndeamnă statele membre să permită României şi Bulgariei să adere fără întârziere la spaţiul Schengen.
În rezoluţie, adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri, eurodeputaţii susţin că, până la sfârşitul anului 2022, Consiliul UE ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.
Dintre cele 49 de voturi înregistrate împotriva rezoluţiei, cele mai multe (31) au provenit de la membri ai grupului Identitate şi Democraţie, opt de la eurodeputaţi neafiliaţi, şase de la membri ai grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) şi câte unul din grupurile PPE, Renew, Verzi şi Stânga, potrivit Agerpres.
Tot din grupul ID sunt şi cei mai mulţi eurodeputaţi care s-au abţinut de la vot (21).
De asemenea, s-au abţinut de la vot cinci membri ai grupului Renew, câte trei membri ai grupurilor ECR şi Stânga şi un membru al grupului Verzilor.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a solicitat partidelor româneşti care fac parte din grupurile PPE şi Renew să facă toate demersurile pentru a-şi convinge colegii că România merită să intre în Schengen, afirmând că este îngrijorat de abţinerile reprezentanţilor acestora în Parlamentul European pe rezoluţia nonlegislativă votată marţi prin care statele membre sunt îndemnate să permită României şi Bulgariei să adere fără întârziere la spaţiul de liberă circulaţie.
"Largă majoritate în sprijinul aderării României la spaţiul Schengen în Parlamentul European! Singurul grup politic care a votat integral în favoarea acestei rezoluţii a fost grupul social-democraţilor europeni! Nicio abţinere, niciun vot împotrivă! Acest rezultat confirmă că demersurile făcute de PSD au fost corecte şi demonstrează încrederea şi sprijinul de care beneficiem în interiorul familiei noastre europene. De altfel, această rezoluţie a fost iniţiată chiar de grupul S&D din Parlamentul European. Cu adevărat, sunt îngrijorat de abţinerile reprezentanţilor din grupul Renew şi de la PPE. Le solicit tuturor partidelor româneşti care fac parte din cele două familii politice europene să facă toate demersurile pentru a-şi convinge colegii că România merită în Schengen", a scris Ciolacu, pe Facebook.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau