România pregătește un sistem Patriot pentru Ucraina. Cum ne va afecta asta apărarea
Dimensiune font:
După discuții intense la nivelul NATO, România va „împrumuta“ un sistem antiaerian Patriot Ucrainei, stocurile Armatei Române urmând să fie refăcute prin livrările ulterioare ale producătorului american.
Aflat în vizită oficială Statele Unite ale Americii, președintele Klaus Iohannis a confirmat că un sistem Patriot din cele deținute de România ar putea ajunge în Ucraina. Este vorba despre un sistem din cele trei aflate în curs de operaționalizare. Sistemul care e deja operațional nu va fi trimis Ucrainei. „Există nevoia unor sisteme avansate în Ucraina. În acest fel, în ultimele săptămâni e o discuție intensă despre cine poate oferi sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și sigur că am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuţie. Am spus că suntem deschiși. Trebuie să discut acasă în CSAT, să vedem ce putem primi în schimb, pentru că e inacceptabil să rămână România fără apărare aeriană”, a punctat Klaus Iohannis.
Președintele României a mai adăugat că negocierile pentru a trimite un sistem Patriot Ucrainei se poartă nu pentru cel operațional, ci pentru unul din cele aflate în proces de operaționalizare. „Eu cred că vom găsi o soluție. Este vorba de un singur sistem, dintre cele trei care sunt în stare avansată de operaționalizare (alături de primul sistem Patriot, deja operaționalizat, în noiembrie 2023 - n.r.)”, a mai punctat președintele României.
Șeful statului a mai explicat că „România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru apărare”. „Sunt mulți aliați care sunt foarte departe chiar de 2%. În măsura în care tensiunile cresc, discuția se va relua și va fi nevoie și asta am spus-o și în discuția cu președintele Biden, trebuie să fim foarte lucizi și să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producția, altfel nu putem să facem față acestei situații”, a conchis Klaus Iohannis.
Un fel de împrumut
Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din Comandamentul NATO din Italia, a explicat că trimiterea către Ucraina a unui sistem Patriot nu ar aduce probleme de securitate țării noastre cel puțin momentan. „Noi oricum avem acum numai un (Patriot-n.r.) operațional din patru sisteme câte au fost livrate de partea americană. Deci nu ar fi o problemă, cel puțin în perioada următoare. Oricum sistemul pe care îl vom transfera Ucrainei va fi înlocuit de un altul care va fi livrat suplimentar de Statele Unite.
Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea
Deci în total vom avea tot șapte sisteme. Ca o concluzie, nu este un capăt de țară să ne lipsim pentru o perioadă de un sistem Patriot, care acum nu este operativ, oricum. Îl vom recupera când se fabrică altul și atunci cercul este închis. Acum, sigur, că un astfel de transfer de sisteme moderne de armament vine cu un deficit de securitate pentru țara noastră, dar sper ca problema să fie bine negociată. Adică, sper să se fi discutat transferarea în România a unui alt sistem modern antiaerian de către un stat NATO. De exemplu Franța ar putea suplimenta prezența în România cu încă un sistem MAMBA. Este numai un exemplu, dar pot veni și alte țări cu sisteme antiaeriene moderne care pot fi operaționalizate temporar în România. Repet, este vorba de cum negociem pentru că trebuie să fie pusă în prim-plan securitatea României”, a precizat contraamiralul Constantin Ciorobea.
Discuții mai vechi
În prezent, Ucraina are la dispoziție cel puțin trei baterii Patriot și o baterie SAMP/T, pe care le-a primit în 2023, iar discuțiile pentru suplimentarea acestor sisteme se poartă de ceva vreme prin cancelariile occidentale. Astfel, oficiali familiarizați cu negocierile au declarat pentru FT că Ucraina a fost în discuții cu România, Polonia și Spania pentru câte o baterie Patriot. „Capitale europene au spus că nu au de gând să trimită sisteme suplimentare la Kiev, argumentând că trebuie să-și mențină propriile capacități de apărare”, a relatat publicația. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a spus în urmă cu ceva vreme că este „de neconceput” ca țările occidentale să nu poată furniza Ucrainei șapte sisteme Patriot suplimentare, în condițiile în care au aproximativ 100 de baterii în arsenal pe care le-ar putea aloca.
Cel mai scump program de înarmare
Reamintim că România a achiziționat printr-un contract guvern-guvern șapte sisteme performante Patriot. Patru dintre ele sunt utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre. Cele şapte sisteme au costat aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României. La pachet s-au achiziționat și peste 200 de interceptori, adică 56 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.
Fiecare sistem Patriot în configurația 3+ este compus dintr-un radar AN/MPQ-65, o stație de control a focului AN/MSQ-132 și patru lansatoare care pot trage câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau câte 12 rachete PAC-3 MSE. Sistemele sol-aer cu rază de mare acţiune Patriot 3+ sunt capabile să neutralizeze în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 de metri). Pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.
Așa cum s-a văzut și în Ucraina, sistemul Patriot este vital pentru a putea proteja obiective civile sau militare împotriva amenințărilor cu rachete balistice Iskander, dar e confirmat și faptul că Patriot a interceptat în Ucraina și rachete hipersonice Kinjal. Trebuie spus că România a achiziționat o configurație modernă hardware și software de sisteme Patriot aflate în serviciu, configurație care a fost testată în luptă și este capabilă să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau