S-a făcut rocada la Casa Pătrată: Felix Guzgă este prefect, iar Bogdan Cojocaru a intrat în campanie
Dimensiune font:
Eliberarea lui din funcție a fost decisă printr-o hotărâre adoptată în ședința de ieri a guvernului. În aceeași ședință, o altă hotărâre îl numește în loc pe șeful Cancelariei prefectului. Schimbul de locuri va dura cel puțin până după alegerile locale
Noii prefecți și subprefecți – 21 la număr, în total – depun jurământul în serie, într-o procedură de depunere a jurământului care se desfășoară online.
Constantin-Felix Guzgă (al doilea din stânga) este noul prefect al județului și urmează să depună jurământul cel mai probabil astăzi. Până acum, el a fost directorul Cancelariei prefectului. Numirea lui în această funcție s-a făcut printr-o hotărâre de guvern adoptată în ședința de ieri a Executivului. În aceeași ședință, o altă hotărâre adoptată prevede eliberarea din funcție a lui Petru-Bogdan Cojocaru.
Așa cum am mai relatat, este vorba de o rocadă care ar urma să dureze cel puțin două luni, respectiv până după alegerile locale. Bogdan Cojocaru, care este și președintele PSD Iași, candidează din partea acestui partid la președinția Consiliului Județean. Cum statutul de candidat și funcția de prefect sunt incompatibile, el a trebuit să renunțe la conducerea Prefecturii. Legea prevede și un termen: cel puțin 50 de zile înainte de data alegerilor.
Calculul – valabil și în alte cazuri similare din țară – este simplu: dacă fostul prefect va câștiga alegerile, noul prefect va rămâne în funcție; în caz contrar, vom vedea rocada inversă.
Amintim că Felix Guzgă, angajat cu unele întreruperi la Instituția Prefectului încă din vara lui 2012, a primit „votul de încredere” în Biroul Politic Județean al PSD Iași, deși nu este membru de partid.
Până în 2012, Felix Guzgă a lucrat în mass-media, fiind reporter în redacția Ziarului de Iași. După alegerile locale din acel an, a fost numit purtător de cuvânt al Prefecturii. El a continuat să lucreze la Cancelaria Prefectului când reprezentanții Guvernului în teritoriu erau Romeo Olteanu (2012-2014), Dan Cârlan (2014-2016), Marian Grigoraș (2016-2017) și Marian Șerbescu (aprilie 2017-decembrie 2019). În al doilea „mandat” la Prefectură, Marian Grigoraș a venit cu o altă echipă, însă la începutul anului 2022 a fost înlocuit cu Bogdan Cojocaru, care l-a rechemat pe Felix Guzgă la Cancelarie.
În țară, câțiva prefecți au renunțat încă de luna trecută la această funcție, ca să se poată ocupa de campanie. Ședința de ieri a Guvernului a marcat 25 de eliberări din funcție, prefecți și subprefecți. Șase județe din cele opt ale Moldovei au trecut prin această „metamorfoză”.
În algoritmul stabilit când PSD și PNL au bătut palma să guverneze împreună, Prefectura Iași a revenit social-democraților, iar numirea unui prefect o pot face doar ei. PNL are în schimb cei doi subprefecți.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau