Șmecheria Tiraspoului, perfidia Chișinăului și prostia Bucureștiului

14

Dimensiune font:

| 06-12-2022 11:57

Din 1992 până în 2021 s-a tot vorbit, dar nu s-a făcut mai nimic, despre construcția unei linii de înaltă tensiune (de 400 kw) de la Isaccea (România) la Chișinău, trecând prin Vulcănești (Basarabia), unde ar trebui să fie construită și o stație back-to-back. În noiembrie 2021 Chișinăul semnează un contract de construcție a acestei linii cu o companie indiană cu trecut dubios și cu multe derogări de la cerințele Caietului de sarcini, KEC International – deși la licitație participase și un competitor român. Acesta din urmă înaintase o ofertă cu – se pare – doar 30.000 Euro mai scumpă decât oferta indiană. Vorbim totuși de o investiție de cca. 260.000.000 Euro! Dar firma românească a fost descalificată pentru că, vezi-Doamne, nu prezentase la bancă nu știu ce garanție financiară. Dar onor guvernul de la Chișinău, care, altminteri, bate toată ziua drumul Bucureștiului pentru a cere ajutor, nu a fost în stare să atragă prietenește atenția firmei cu pricina că riscă descalificarea, pentru ca aceasta să poată remedia în timp util scăparea. Frați adevărați! Nu mai zic că, dacă totuși se va termina construcția aceasta (termenul de execuție este de 3 ani și 4 luni), în caz de avarii, să vedem cum o să fugă investigatorii moldoveni la Delhi să-i tragă la răspundere pe indieni și, mai ales, cum vor pune în execuție o firmă din sudul Asiei (în loc de alta colea, peste gârla asta nenorocită de Prut).

De la 1 noiembrie termocentrala de la Cuciurgan nu mai livrează curent electric Chișinăului. Necesarul acestuia este preluat de România, care exportă în Moldova cca. 90% din necesarul basarabean. Dar linia prin care se transportă este Isaccea – Vulcănești – Cuciurgan – Chișinău, trecând și prin Bugeacul ucrainian. Așa încât, cu fiecare bombardament terorist rusesc asupra infrastructurii energetice ucrainiene, este pusă în pericol de deconectare și această linie electrică, chiar dacă curentul vine din România. Este exact ceea ce s-a întâmplat, de pildă, pe 23 noiembrie.

Începând cu 3 decembrie, gazul natural începe să intre în Moldova și prin gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău. Dar, ciudat, peste câteva ore numai, Chișinăul decide să cedeze Transnistriei tot volumul de gaze pe care Moldova îl primește de la ruși (de la Gazprom)! Asta înseamnă cam 5,7 milioane metri cubi zilnic. Și asta, cel puțin pentru luna decembrie. Mai precis, Chișinăul donează Transnistriei gazul cumpărat din Rusia cu 785 $ mia de metri cubi, dar impune propriilor cetățeni prețul gazelor cumpărate și depozitate în vară, de cca. 1000 $ mia de metri cubi (preț mediu). Mai pe românește: cetățenii republicii Moldova subvenționează, vor-nu vor, consumul de gaze al separatiștilor. Care separatiști transnistrieni nu au plătit niciodată, și nici nu vor plăti, pentru gazul ars. Încercând să dreagă busuiocul, Chișinăul bâlbâie o jalnică justificare, anume aceea că, grație acestui ”compromis” cu Tiraspolul, Cuciurganul va relua ”exportul” de curent electric către Chișinău, la prețul de 73 $ pe MW (când, până la 1 noiembrie același MW costa 62 $!). Și astfel guvernul ne face tuturor imensa favoare, în mărinimia sa, de a ne reduce tariful de la 5,91 lei cât este acum, la cca. 4 lei (acest ”circa” poate însemna și 4,99!). Fără să adauge că, până acum două zile, prețul era ORICUM de 4,77 lei pe kwh! Nu știu cum se numește asta la moldoveni. În România, asta se numește prosteală pe față! În plus, guvernanții ne dau asigurări că gazele stocate deja la vecini, pentru Moldova, ar trebui să ne ajungă pentru ianuarie și februarie. Și după aia? Răspunsul este ”beton”: vor găsi ei o soluție între timp!

Concluziile:

Cui slujesc toate aceste manevre? Păi, să vedem cine sunt beneficiarii reali. Tiraspolul marchează trei lovituri dintr-o dată: 1. Primește întraga cantitate necesară de gaze naturale, la preț subvenționat, și pe care oricum nu-l vor plăti. Deci, gratis! 2. Vinde curentul electric produs de termocentrala Cuciurgan, și face astfel rost de bani pentru propria-i finanțare. 3. Îndeplinește sarcina trasată de Moscova încă de prin octombrie, și este lăsată astfel în pace (pentru un timp), liberă să se axeze pe schemele ei de corupție, trafic, contrabandă, etc. Așadar, Tiraspol (a se citi Moscova) – Chișinău 1 – 0! Cine mai câștigă? Cei interesați, pe persoană fizică. De la dreapta și stânga Nistrului, deopotrivă! Desigur, ar fi treaba justiției să se autosesizeze. Așa s-ar întâmpla în procuratura americană, nu? Să vedem…

Cine pierde? Interesul național al țării. Voi explica la final. Și cetățenii moldoveni, păcăliți a nu știu câta oară. Oricum, le-aș da acestora un Mare Premiu pentru răbdare, înțelegere și cumințenie. Cine e victimă colaterală? România! Care devine, indirect, susținătoarea financiară a unei zone separatiste, sub ocupație rusă și profund anti-românească! Prin simplul fapt că salvează energetic Republica Moldova, iar în acest fel Chișinăul își poate derula liniștit afacerile sale cu Tiraspolul ca de obicei. Interesant, Bucureștiul va tăcea în toată bălăceala asta fetidă? Să vedem și asta…

Miza principală însă, îmi pare a fi nu doar abandonarea, ci sabotarea din interior a planului de sufocare economică a Transnistriei. Cum-necum, era un moment rarissim, propice rezolvării odată pentru totdeauna a mizeriei astea cu separatismul. Fără gaz, fără finanțare, fără combustibil, cu o Ucraină nervoasă și războinică în spate, Transnistria s-ar fi prăbușit (cel puțin economic). Mai trebuia ca și Moldova să-și dorească cu adevărat să-și recupereze teritoriul și cetățenii. Și termocentrala, la pachet! Ei bine, Chișinăul face ce știe el mai bine de 30 de ani: din prostie, din frică sau din interese meschine (sau poate din toate trei împreună) își oferă gazele ieftine separatiștilor, îi finanțează cumpărând curent electric și, colac peste pupăză, mai acceptă și o mare scutire totală Tiraspolului pentru importul de carburanți prin Moldova. Fără accize, fără impozite plătite, fără plata licențelor, deci absolut gratis! Prevalându-se de unele norme juridice adoptate de guvernele comuniste ale lui Vladimir Voronin. Astfel încât toată economia Transnistriei, atâta câtă este, se derulează cu acordul expres al Chișinăului. (Granița cu Ucraina, pe sectorul transnistrian, este blocată!)

În loc să profite pentru reintegrarea țării și să desființeze ”gaura neagră” economică a Europei, Chișinăul îi dă apă la moară, pe banii moldovenilor care își plătesc facturile! Este adevărat că în Transnistria majoritatea populației este de cetățenie moldovenească. Aproximativ o treime sunt chiar etnici români. Dar ăsta ar trebui să fie temeiul numărul unu pentru a fi aduși din nou sub jurisdicția Chișinăului. Însă Chișinăul tace. Tace și face ce-a făcut în tot timpul ăsta de 30 de ani. De ce? Și până când?

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
VIDEO Declarații Elena Lasconi, după ce a intrat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale
24/11/2024 21:13

  Candidata USR, Elena Lasconi, intră in turul al doilea, potrivit exit-poll-ului de la ora ora 21.00. Acesta a obtinut 18,1% din voturi, potrivit CURS.  

Marcel Ciolacu intră în turul 2 - Trei candidați se bat pe locul 2 / Rezultate sondaj Sociopol
24/11/2024 21:10

  Liderul PSD Marcel Ciolacu a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale 2024, cu 22% din voturi, potrivit sondajului Sociopol, prezentat de Romania TV. Pentru locul 2 se luptă trei candi ...

Ce rol are președintele României. Responsabilitățile față de români pe care și le asumă cel care ocupă fotoliul de la Cotroceni
24/11/2024 18:09

 Functia supremă in stat, cea de presedinte al Romaniei, are un rol esential in asigurarea bunei functionări a institutiilor si a societătii. Responsabilitătile presedintelui sunt stipulate in legea fu ...

Prezența la urne - 33 la sută, la ora 16
24/11/2024 16:46

Sectiile de votare pentru primul tur la alegerile prezidentiale 2024 s-au deschis duminică dimineată. Scrutinul se desfăsoară pe parcursul a 14 ore – de la ora 7:00 pană la ora 21:00. În moment ...

Liderii PSD Iași au votat pentru „calea sigură”
24/11/2024 10:05

Şeful PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, a votat duminică dimineaţa la secţia 244 de la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iaşi. Alături de el au venit şi colegi de partid. Printre ei au fost ...

Peste 220.000 de alegători din Diaspora au votat
24/11/2024 09:25

227.678 de alegători au votat in diaspora, pană duminică, la ora 9,00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate in timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Ag ...

Alegeri prezidenţiale. 18.008.480 de alegători sunt înscrişi pe listele electorale permanente
24/11/2024 07:23

Numărul total al alegătorilor inscrişi in listele electorale permanente, valabil pentru scrutinul prezidenţial, este de 18.008.480 de cetăţeni, după cum a informat vineri Autoritatea Electorală Permanen ...

Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
24/11/2024 00:05

Artistul Tudor Chirilă sustine că fiecare votant trebuie să-si spună anumite intrebări cu privire la candidatii de la prezidentiale, iar apoi să pună stampila de vot. „Să intelegem că bazinul de vot ...

„Nu suntem nebuni”. Medvedev, schimbare radicală de retorică: Rusia nu este dispusă să înceapă un război nuclear
24/11/2024 00:01

Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care anterior a amenintat in mod repetat Occidentul cu arme nucleare, si-a schimbat brusc retorica, scrie publicatia independentă The Mosc ...

„Moldova, regiune prioritară pentru investiții în Sănătate”
23/11/2024 19:10

Elita sistemului medical din regiunea Moldovei a fost prezentă la Iasi la sfarsitul acestei săptămani. Palatul Culturii a fost gazda unei intalniri deosebite organizată de ministerul Sănătătii, sub coord ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei