UE a aprobat opt proiecte de reformă în România
Dimensiune font:
Comisia Europeană a aprobat 225 de proiecte în cadrul instrumentului de sprijin tehnic pentru a asista statele membre să pregătească, să conceapă şi să implementeze reforme la finalul cărora statele să dispună de administraţii publice moderne şi reziliente, de strategii de creştere durabilă şi de economii reziliente.
Comisia Europeană a aprobat, miercuri, 225 de proiecte în cadrul instrumentului de sprijin tehnic pentru a asista statele membre să pregătească, să conceapă şi să implementeze reforme la finalul cărora statele să dispună de administraţii publice moderne şi reziliente, de strategii de creştere durabilă şi de economii reziliente, informează un comunicat al Executivului comunitar.
Instrumentul de sprijin tehnic (IST) este programul UE care oferă expertiză tehnică adaptată statelor membre ale UE pentru a elabora şi a pune în aplicare reforme. Sprijinul se acordă la cerere şi nu necesită cofinanţare din partea statelor membre.
În cazul României, în 2022 Comisia Europeană va sprijini opt proiecte în domeniile transformării digitale a sistemelor de sănătate şi îngrijire, digital finance, egalitate de gen şi prognoze economice.
Trei din cele opt sunt proiecte transfrontaliere. Reformele statelor membre sunt susţinute prin intermediul instrumentului de sprijin tehnic, cu un buget total de 116,8 milioane euro pentru anul 2022. Instrumentul de sprijin tehnic este bazat pe cerere şi pune accentul pe expertiza personalizată.
De asemenea, instrumentul este flexibil şi poate fi adaptat rapid la nevoile emergente ale statelor membre, la cererea acestora.
'Acum două săptămâni, când încă ne redresam în urma pandemiei, a izbucnit o nouă criză în Europa. Instrumentul de sprijin tehnic va continua să asiste statele membre şi regiunile să realizeze reforme care să le îmbunătăţească rezilienţa, să le sprijine strategiile de creştere, să le pregătească pentru dubla tranziţie digitală şi verde şi să asigure administraţii publice eficiente şi flexibile', a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.
În 2022, instrumentul de sprijin tehnic va continua să asiste statele membre să conceapă şi să implementeze reformele în direcţia tranziţiei verzi şi a celei digitale, precum şi să amelioreze capacitatea operaţională şi eficienţa administraţiilor lor publice. De exemplu, 36% din cereri se concentrează pe îndeplinirea obiectivelor Pactului verde şi 51%, pe tranziţia digitală.
Totodată, 57% din cererile de sprijin primite în cadrul instrumentului de sprijin tehnic care au fost selectate pentru 2022 sunt legate de reforme în cadrul planurilor de redresare şi rezilienţă ale statelor membre.
Programul de lucru pe 2022 al instrumentului de sprijin tehnic include şi unele noutăţi precum: proiecte multinaţionale sau multiregionale, care oferă sprijin tehnic pentru abordarea provocărilor comune din mai multe state membre sau regiuni, concentrându-se asupra aceloraşi priorităţi; proiecte emblematice: concepute de Comisie pentru a sprijini reformele care sunt în mare măsură necesare în toate statele membre şi care sunt în concordanţă cu priorităţile UE.
România a beneficiat până acum de 73 de proiect finanţate prin intermediul instrumentului de sprijin tehnic sau al predecesorului său Programul de sprijin pentru reforme structurale (SRSP)
Acest sprijin a vizat o gamă variată de domenii precum reforma fiscală, pregătirea investiţiilor în infrastructură, tranziţia ecologică, dezvoltarea regională, administraţia publică şi digitalizarea. Până acum au fost încheiate cu succes 36 de proiecte, precizează Executivul comunitar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau