100 de ani de la primul vot al femeilor, în SUA
Dimensiune font:
Acum o sută de ani, femeile au votat pentru prima dată în istoria Statelor Unite ale Americii (SUA), după ce le-a fost acordat acest drept, cu doar câteva luni înainte. Primul scrutin în care femeile americane şi-au putut exprima opţiunea politică a fost cel privind alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie 1920, în care senatorul republican Warren G. Harding l-a învins pe guvernatorul democrat de Ohio, James M. Cox, învingătorul rămânând în funcţia de preşedinte până la decesul său survenit la 2 august 1923.
Organizaţiile feminine au luptat, ani la rând, pentru a obţine dreptul ca femeile să poată vota. Femeile au dobândit acest drept, abia după anul 1900, în tot mai multe ţări din lume.
La 26 august 1920, a fost adoptat un amendament constituţional prin care se acorda dreptul deplin de vot al femeilor în toate statele americane, dar nu şi celor de culoare, potrivit www.greelane.com. Primele demersuri pe această temă au apărut în SUA după mijlocul secolului al XIX-lea, dar fără prea mult succes, menţionează https://prodem.md.
Ţările din întreaga lume au acordat dreptul femeilor de a vota, la momente diferite. În multe state, dreptul de vot al femeilor a fost acordat înainte de a fi introdus dreptul universal de vot, notează https://ro.ripleybelieves.com. Ţări precum Suedia, Finlanda, Islanda şi coloniile australiene au acordat femeilor drepturi limitate de vot la sfârşitul secolului al XIX-lea. Noua Zeelandă a devenit prima ţară care a permis tuturor femeilor să voteze, în 1893, după o amplă campanie promovată timp de două decenii de către Mary Ann Müller şi Kate Sheppard. După Noua Zeelandă, au mai acordat dreptul de vot pentru femei Australia de Sud, în 1894, Australia de Vest, în 1899, Marele Ducat al Finlandei, în 1906, Imperiul Rus, în 1907, şi Norvegia, în 1913.
Primul stat care a acordat femeilor dreptul de a vota şi de a candida la orice funcţie publică a fost Finlanda în 1906, arată www.loc.gov. Anglia a introdus dreptul de vot pentru femei în 1918. În Europa, cel mai târziu au obţinut drept de vot femeile din Elveţia (1971) şi Andorra (1978).
În România, dreptul de vot pentru femei a fost introdus prin Constituţia din 1938, promulgată de regele Carol al II-lea. Acest drept însă n-a putut fi exercitat întrucât, în aceeaşi perioadă, regele a desfiinţat practic viaţa politică, introducând dictatura carlistă. Votul femeilor a început să fie aplicat abia după al Doilea Război Mondial.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau