100 de ani de la publicarea romanului „Ulise”, al lui James Joyce
Dimensiune font:
Irlandezii celebrează centenarul romanului „Ulise” al scriitorului James Joyce, o operă majoră din literatura anglofonă. Romanul, publicat la Paris în februarie 1922, prezintă peregrinările lui Leopold Bloom, un irlandez obişnuit care trece indirect prin aceleaşi aventuri prin care a trecut şi eroul din „Odiseea” lui Homer pe drumul său de întoarcere în Troia.
Intriga se desfăşoară într-un Dublin aflat pe atunci sub control britanic, pe 16 iunie 1904 - o dată ce a fost denumită „Bloomsday” şi care este sărbătorită în fiecare an de fanii irlandezi ai celebrului scriitor.
În acest an, în timp ce romanul împlineşte 100 de ani de la publicare - „Ulise” a fost interzis timp de mulţi ani în Regatul Unit şi în Statele Unite din cauza unor fragmente considerate „obscene” -, irlandezii şi-au propus să sărbătorească ziua de 16 iunie cu mult entuziasm.
De la începutul săptămânii, fanii scriitorului s-au plimbat în ţinute de epocă şi au pus în scenă diverse fragmente din carte în mai multe zone ale capitalei irlandeze.
Într-un fort în care James Joyce a petrecut o perioadă de timp, devenit muzeu şi loc de pelerinaj, o scenetă ce a prezentat o întâlnire imaginară între scriitorul irlandez şi contemporanul său francez Marcel Proust a avut loc marţi.
„Un pic de nebunie”
În timpul acelei scenete matinale, cei doi titani ai literaturii dezbăteau moştenirea literară a scriitorului James Joyce în timp ce sorbeau din pahare cu vin - în care se afla, de fapt, suc de mere.
Celebrările depăşesc teritoriul Irlandei, cu festivităţi organizate în ambasadele irlandeze din Africa de Sud şi Vietnam şi festivaluri dedicate cărţii în Canada şi China.
Considerat de mulţi critici literari cea mai importantă operă anglofonă din secolul al XX-lea, „Ulise” este un roman dens şi greu de clasificat, doborând barierele dintre genurile şi tehnicile naraţiunii şi evocând în acelaşi timp naţionalismul irlandez, dogma religioasă şi chestiunea sexualităţii.
Guvernul irlandez, care se afla în epoca scriitorului sub influenţa Bisericii Catolice, a refuzat repatrierea trupului lui James Joyces după moartea sa din ianuarie 1941, la vârsta de 58 de ani, din cauza criticilor violente formulate de acesta la adresa instituţiei religioase.
James Joyce, care şi-a petrecut o mare parte din viaţă în Europa continentală, a fost înhumat la Zurich, în Elveţia, iar la mormântul lui vin să se reculeagă numeroşi turişti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau