60 de ani de la închiderea Penitenciarului Alcatraz
Dimensiune font:
În ziua de 21 martie 1963, penitenciarul federal de maximă securitate de pe Insula Alcatraz, Golful San Francisco, SUA, a fost scos din uz, după ce fusese operaţional timp de 29 de ani.
Procurorul general Robert F. Kennedy a luat această decizie din raţiuni financiare, arată pennlive.com. În primul rând, clădirea necesita reparaţii în valoare de până la cinci milioane de dolari, fiind deteriorată în special din cauza umidităţii aerului. În al doilea rând, dată fiind distanţa de peste 2 km dintre insulă şi ţărmul San Francisco, aprovizionarea cu alimente, apă potabilă, combustibil etc. era pe cât de incomodă, pe atât de costisitoare. Funcţionarea zilnică a penitenciarului necesita sume de trei ori mai mari în comparaţie cu cea a altor facilităţi asemănătoare, notează bop.gov.
Primul navigator care a ajuns în ceea ce azi se numeşte Golful San Francisco, a fost spaniolul Juan Manuel de Ayala, în 1775. Tot el a pus denumirea celor trei insule din golf. Uneia dintre ele i-a spus "Alcatraces", ceea ce poate fi interpretat ca "pelican" sau "pasăre neobişnuită". În urma procesului de anglicizare, numele insulei a devenit Alcatraz.
În 1850, când febra aurului (Gold Rush) luase proporţii în California, iar San Francisco se număra printre cele mai atrăgătoare destinaţii pentru doritorii de îmbogăţire rapidă, autorităţile au decis să fortifice insulele din golf. Alături de Fort Point şi Lime Point, Alcatraz a intrat în administrarea armatei, cele trei alcătuind un "triunghi defensiv" menit să păzească accesul în golf. Pe insula Alcatraz, aflată în chiar centrul Golfului San Francisco, a fost construit şi primul far maritim de pe coasta de vest a Statelor Unite.
Din fericire, temerile legate de securitatea golfului San Francisco s-au dovedit a fi neîntemeiate, iar cele peste 100 de tunuri instalate pe insula Alcatraz au rămas tăcute timp de zece ani. La sfârşitul anilor 1850, fortăreaţa a început să se transforme în penitenciar pentru deţinuţii militari, condamnaţi pentru încălcarea şi nerespectarea regulamentului militar.
Clădirea închisorii a fost construită între 1909 şi 1911, chiar de către deţinuţi. În timp, construcţia a devenit cunoscută sub denumirea "Stânca" (The Rock). Penitenciarul acoperă aproape în întregime insula, aceasta având o lungime de doar 500 m şi o suprafaţă de 85.000 mp.
În 1933, clădirea a fost preluată de Biroului Federal al Penitenciarelor. Alcatraz urma să devină un penitenciar de maximă securitate şi minime privilegii, destinat celor mai periculoşi condamnaţi aflaţi în celelalte închisori federale. Duritatea acestei măsuri a fost justificată de valul crescut de infracţionalitate de la sfârşitul anilor 1920 şi începutul anilor 1930 din SUA.
Cel mai mare număr de prizonieri înregistrat într-o zi la Alcatraz a fost de 275, capacitatea maximă de 336 nefiind niciodată atinsă, notează bop.gov.
După gratiile închisorii Alcatraz s-au aflat deţinuţi celebri, precum Al Capone, George "Machine-Gun" Kelly şi Alvin Karpis (declarat "Inamic public numărul 1" de către FBI).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau