Ajunul lui Moș Nicolae. Ziua în care ne lustruim ghetuțele
Dimensiune font:
Una dintre sărbătorile preferate ale copiilor este, de departe, cea care se sărbătorește pe 6 decembrie, adică Sfântul Nicolae * cu o noapte înainte, cei mici își curăță ghetuțele și le lasă lângă ușă sperând că Moș Nicolae va trece și le va lăsa daruri celor care au încălțămintea curată * în caz contrar, bătrânul din legendă lasă o vărguță
Nicolae era un bărbat care a trăit între secolele II și III d. Hr, iar pe data de 6 decembrie se sărbătorește moartea acestuia, din anul 352. Pe parcursul vieții sale, Sfântul Nicolae a avut parte de multe reușite. La o vârstă fragedă, el a fost dus la școală pentru a învăța Sfânta Scriptură, după ce și-a arătat admirația față de grija de săraci. Deoarece a rămas orfan, el și-a folosit averea rămasă de la părinți pentru a ridica o biserică, ce îi găzduia pe oamenii fără posibilități.
De-a lungul anilor, el evolua tot mai mult, motiv pentru care i s-a încredințat lui Dumnezeu și a plecat la o mănăstire pentru a se călugări. Cu toate aceste, Domnul Nostru avea alte gânduri pentru el: a fost cel care a propovăduit învățăturile Sfintei Scripturi cu multă sârguință, iar asta l-a făcut să fie foarte îndrăgit de locuitorii orașului. A avut grijă de fiecare om, sărac sau bogat, tânăr sau bătrân, copii și văduve.
Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae
În tradiția populară, ziua de Sfântul Nicolae se spune că marchează începutul iernii. În data de 6 decembrie, moșul își scutură barba lui sură și începe prima ninsoare.
Dacă nu ninge, este un semn că Moșul a întinerit și că va urma o iarnă blândă
După cum am zis și în in introducere, de Moș Nicolae, copiii își curăță ghetuțele și pantofii, apoi așteaptă cuminți să primească daruri în dimineața zilei de 6 decembrie. Copiii năzdrăvani, care nu au fost cuminți, primesc în loc de cadouri o nuielușă de măr. Se spune că dacă nuielușa pusă în apă începe să înmugurească, acesta este un semn că Moșul i-a iertat.
Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.
Legenda lui Moș Nicolae în alte țări
În Germania, lucrurile stau puțin diferit. Tradiția sărbătoririi Moșului a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creștină a Sfântului Nicolae, care este văzut de germani ca un bătrân care poartă un sac în spate și o nuielușă în mână. Pe lângă ghetuțe, copiii pregătesc în ajun o scrisoare în care își aștern toate dorințele și câțiva morcovi pentru caii moșului.
În Franța, copiii lasă în ajun de Moș Nicolae un pahar de vin, câțiva morcovi și puțin zahăr. De 6 noiembrie, tradiția spune că cei cuminți primesc ciocolată, turtă dulce, fructe și trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. Chiar dacă la noi nu se spune cum ajunge Moș Nicolae, în Franța, acesta se deplasează pe un măgăruș alături de Moș Nuielușă, care e îmbrăcat în negru. În funcție de cât de cuminți au fost copiii, aceștia primesc fie un cadou, fie un băț.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau