Copiii „obraznici”, micii exploratori ai unui univers necunoscut

copil-obraznic

Dimensiune font:

| 08-10-2023 08:38

 Obrăznicia, un termen, deseori învăluit în prejudecăți, este folosit pentru a descrie copiii care nu se conformează așteptărilor societății * ei își exprimă emoțiile puternic și fără frică, deranjând uneori persoanele conservatoare * în spatele acestui comportament se află alteori emoții  intense și neexprimate

Soarele se așează lent pe linia orizontului, pictând cerul cu nuanțe de portocaliu și roz. Într-un parc aglomerat din centrul Iașului, un copil cu părul arămiu strigă și aleargă fără nicio grijă. Aleargă prin iarbă, împingându-i pe ceilalți copii și răsturnându-le jucăriile. Mulți trecători îi aruncă priviri indignate, considerându-l „obraznic”. Puștiul cu păr arămiu este foarte energic, dornic de joacă.

Obrăznicia. Acest termen, deseori învăluit în prejudecăți, este folosit pentru a descrie copiii care nu se conformează așteptărilor societății, cei care își exprimă emoțiile puternic și fără frică. Dar ce se află, de fapt, în spatele acestei comportări? „Am observat că, de cele mai multe ori, când fiul meu devine obraznic, este pentru că are o nevoie nesatisfăcută sau încearcă să îmi comunice ceva. Este o formă de a cere ajutor, spune Ana, o mamă a doi copii. Obrăznicia nu este întotdeauna un semn de lipsă de respect sau de educație. Este o manifestare a unor emoții intense – frustrare, furie, tristețe, confuzie. Copiii nu au încă abilitățile necesare pentru a-și exprima în mod adecvat aceste sentimente, așa că ei aleg calea care li se pare cea mai eficientă: obraznicia. De multe ori, ei sunt judecați și percepuți ca fiind deranjanți, însă rareori ne întrebăm ce se ascunde în spatele acelei obrăznicii. Uneori, ei au nevoie de o îmbrățișare sau de un cuvânt de încurajare. Alteori, caută validare sau înțelegere, explică dr. Elena Petrescu, psiholog specializat în comportamentul copiilor.

O lume plină de emoții

Pe străzi, în magazine sau la școală, cu toții am fost martorii comportamentelor nesupuse ale copiilor. Unii privesc cu judecată, alții cu milă, iar unii preferă să ignore.

În această lume fără reguli stricte, cei mici, cu vârste fragede, demonstrează că pot deține controlul, că pot scrie regulile jocului în felul lor unic. Dar privind mai adânc, în spatele acestui comportament aparent îndărătnic, putem descoperi un univers plin de emoții brute, o lume în care acești copii încearcă disperat să se facă auziți, să se facă înțeleși.

Adevărul este că, în spatele obrazniciei, există o dorință fierbinte de a explora lumea, de a testa limitele și de a descoperi cine sunt cu adevărat. Ei sunt micii exploratori ai unui univers necunoscut, curajoși și neînfricați în fața obstacolelor. Ei nu acceptă „nu” ca răspuns și nu se dau bătuți ușor.

Însă, pe lângă spiritul lor aventuros, acești copii obraznici poartă în inimile lor o sensibilitate ascunsă. Sub armura lor de luptători neînfricați, există o dorință de afecțiune și de înțelegere. Ei sunt în căutarea unor adulți care să le ofere dragoste și încurajare, care să îi accepte așa cum sunt, fără a încerca să îi schimbe într-o formă care nu le aparține.

În ochii lor lucitori, putem vedea speranța, curajul și o dorință nestăvilită de a trăi viața la maximum. Ei sunt încă în căutarea locului lor în lume, un loc unde să poată fi liberi să exploreze, să descopere și să iubească fără limite.

În lumea lor plină de energie și creativitate, putem găsi inspirație și curajul de a ne trăi propriile vieți cu aceeași intensitate și pasiune.

„Obrăznicia”, doar o etichetă

Majoritatea copiilor învață prin imitație. Dacă părinții sau persoanele de îngrijire recurg frecvent la comportament agresiv sau nesupus, este posibil ca și copiii să adopte aceleași comportamente. Cei mici sunt sensibili la schimbări sau evenimente stresante, cum ar fi divorțul părinților, nașterea unui frate sau schimbarea școlii. În loc să etichetăm rapid un copil ca fiind obraznic, este important să încercăm să înțelegem motivele comportamentului său. A-i oferi un mediu în care se simte ascultat poate face minuni.

În mijlocul familiei, mediul primar de dezvoltare a unui copil, observăm o dinamică ce predispune la apariția comportamentelor obraznice. Acestea pot fi cauzate de o serie de factori, incluzând lipsa de comunicare eficientă între părinti și copii, sau o disciplinare ineficientă.

În unele cazuri, comportamentul obraznic poate fi o reacție defensivă a copilului, o încercare de a atrage atenția sau un mod de a testa limitele. Este esențial pentru părinți să identifice rădăcinile acestor comportamente și să lucreze la construirea unei relații mai sănătoase și armonioase cu copiii lor.

În era digitală, copiii sunt bombardați cu imagini și mesaje din toate părțile. Multe dintre acestea le pot influența comportamentul, încurajându-i, de multe ori, să adopte atitudini obraznice ca mijloc de auto-afirmare sau de rebeliune împotriva normelor sociale tradiționale.

Copiii obraznici sunt mult mai mult decât eticheta pe care societatea o pune pe ei. Prin înțelegere, empatie și educație adecvată, putem contribui la creșterea unei generații de copii echilibrați și responsabili, care să înțeleagă importanța respectului și a comportamentului adecvat în societate.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Tuk-Tuks: pulsul străzilor urbane
06/05/2024 11:45

Tuk-tuks, acele vehicule colorate, cu trei roti, care zburdă pe străzile aglomerate ale oraselor din Asia, Africa si America Latină, au devenit un simbol recunoscut al vietii urbane din aceste regiuni. Cu to ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
06/05/2024 10:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

Ecoul din adâncuri. Misterul memoriei apei
06/05/2024 10:04

  Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile sti ...

Ouăle colorate şi încondeiate
06/05/2024 09:40

Geneza lumii dintr-un ou este o idee filozofică extrem de răspandită la multe culturi timpurii: celţi, greci, egipteni şi fenicieni, la tibetani şi hinduşi, la chinezi, la populaţiile siberiene şi indo ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
05/05/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

Istoria vibrantă a grătarului
05/05/2024 10:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Trei sferturi dintre români vor lua lumină din biserică, de Paște
03/05/2024 07:17

Peste 79% dintre romani intenţionează să işi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, in familie, iar 75% vor să participe la slujba de Înviere din acest an, conform unui studiu realizat de Reveal Mar ...

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle
02/05/2024 07:24

Joia Mare, o zi in care inima crestinilor ortodocsi bate mai puternic, este un moment de profunzime spirituală si de intelegere a suferintei si iubirii divinului. În această zi deosebită, cunoscută si ...

Armindenii. Ziua pelinului
01/05/2024 08:21

Sărbătoarea Armindenilor, celebrată astăzi, este una a prosperităţii. Tradiţia spune că, in ajun, se ia un pom din pădure şi se aduce in casă, după ce este curăţat de frunze şi este impodobit cu ...

Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
29/04/2024 08:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei