Faimoasa statuie „Cristos Mântuitorul”, sculptată de un român, a împlinit 90 de ani
Dimensiune font:
Faimoasa statuie „Cristos Mântuitorul” din Rio de Janeiro a împlinit 90 de ani de la inaugurare, ocazie cu care a fost organizată o ceremonie religioasă şi au fost lansate un cântec de samba şi un cupaj de Cachaça, băutura tradiţională braziliană. „Noi carioca (aşa cum sunt cunoscuţi locuitorii din Rio) obişnuim să ne uităm la (statuia lui) Cristos, care este adesea ascuns printre nori, dar ştim că el este acolo”, a declarat arhiepiscopul oraşului, Orani Tempesta, în timpul slujbei la care a participat primarul din Rio, Eduardo Paes.
Înainte de izbucnirea pandemiei, statuia din beton, înaltă de 38 de metri, situată în vârful muntelui Corcovado, primea aproape două milioane de vizitatori pe an. A fost închisă între martie şi august 2020, iar în prezent este nevoie de un certificat de vaccinare pentru a o putea vizita.
Cu ocazia aniversării a 90 de ani, uriaşul monument construit în stil art-deco a făcut obiectul unui amplu proces de restaurare.
O melodie de samba intitulată „Alma carioca, Cristo redentor”, precum şi un cupaj de cachaça, având pe etichetele sticlelor imaginea faimoasei statui, au fost lansate cu această ocazie.
În 1921, Biserica Catolică a organizat un concurs ce viza construirea unui monument religios cu ocazia centenarului independenţei Braziliei (1822). Inginerul brazilian Heitor da Silva Costa a câştigat concursul şi a consacrat 10 ani acestui proiect. Statuia a fost realizată de francezul Paul Landowski, care a încredințat realizarea ei unui sculptor român, Gheorghe Leonida, care a fost cooptat în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică. Românul cunoscut în Hexagon ca fiind un mare portreist a fost însărcinat să realizeze capul statuii lui Iisus Hristos. Gheorghe Leonida s-a născut la Galați, în anul 1892. Acesta a avut 11 frați, inginerul Dimitrie Leonida fiind unul dintre ei. După ce a luptat pe front în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani. În anul 1925 s-a mutat la Paris, unde l-a cunoscut pe Paul Landowski. Lucrarea realizată în beton armat a început în anul 1926 și a fost finalizată cinci ani mai târziu, în 1931. Monumentul a fost inaugurat pe 12 octombrie 1931. În 1973, statuia a fost declarată monument istoric, iar în 2007 a fost inclusă în rândul „Celor şapte minuni ale lumii moderne”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau