Iepuraşul de Paşte
Dimensiune font:
Iepuraşul de Paşte îşi are originea în ritul precreştin al fertilităţii * atât iepurele sălbatic, cât şi cel domestic erau cele mai fertile animale cunoscute şi reprezentau simbolul unei noi vieţi, odată cu venirea primăverii
Ca simbol de Paşte, se pare că iepuraşul îşi are originea în Germania, fiind menţionat pentru prima dată în anii 1500. Primii iepuraşi de Paşte buni de mâncat au fost realizaţi tot în Germania, la începutul anilor 1800, fiind făcuţi din aluat dulce.
În SUA, tradiţia iepuraşului de Paşte s-a răspândit prin intermediul coloniştilor germani, care au sosit în Pennsylvania, pe la 1700. Sărbătoarea era considerată drept cea mai mare bucurie a celor mici. Copiii erau convinşi că, dacă fuseseră cuminţi, urmau să primească în dar un ou de Paşte. Pentru aceasta, ei îşi construiau singuri un fel de coşuleţ, pe care îl ascundeau în casă, în hambar sau în grădină. În general, băieţii îşi foloseau şepcile, iar fetiţele bonetele. Abia mai târziu împodobirea coşuleţelor a devenit mai complexă, odată cu răspândirea tradiţiei în toată ţara.
În ultimii ani, „povestea” iepuraşului de Paşte a fost adoptată şi de români, ea fiind acum nelipsită din supermarketuri sau din obiceiurile mai puţin religioase practicate pe scară largă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau