În Amazon a fost descoperită Capela Sixtină a Anticilor. Desnele se întind pe aproape 13 kilometri și sunt vechi de peste 12.500 de ani

z2

Dimensiune font:

| 07-08-2021 11:00

Pădurea tropicală amazoniană a produs unul dintre cele mai extinse exemplare din lume de artă, pe o rocă, fosilă.

Arheologii au descoperit zeci de mii de desene animale și umane pe stânci care se întind pe aproape 13 kilometri în Amazonul columbian, dându-i numele de „Capela Sixtină a Anticilor”.

Unele dintre aceste lucrări au o vechime de peste 12.500 de ani, după cum se arată în descrierile creaturilor dispărute din Epoca Glaciară (cum ar fi mastodonți și leneși uriași).

Oricare dintre primii oameni care s-au întâlnit cu Amazonul a văzut și a pictat aceste creaturi. Desenele descriu o lume antică care a dispărut de atunci.

Picturile au o dimensiune atât de monumentală încât studierea lor ar dura secole. Descoperirea a fost produsă anul trecut, dar a fost ascunsă până acum, de când a fost filmată pentru un proiect de pe Channel 4, intitulat Jungle Mystery: Forgotten Kingdoms of the Amazon, care va avea premiera în decembrie.

Locația, împreună cu Parcul Național Chiribiquete, este situată în Serrana de la Lindosa, unde a fost descoperită.

Ella Alshamahi, un arheolog și aventurier care a realizat documentarul, a declarat pentru The Observer: „Descoperirea este atât de proaspătă încât nici măcar nu au atribuit locației un nume”.

Gândurile tale curg în timp ce ești acolo. Suntem înconjurați de zeci de mii de picturi. Pentru a le înregistra pe toate ar dura secole.” Notează Ancient Files.

„Am început să vedem specii dispărute. Nu avem nici o îndoială că te uiți la un cal, de exemplu, deoarece imaginile sunt atât de naturale și bine realizate. Profilul calului epocii glaciare era stilizat și sălbatic.

De asemenea, putem vedea păr de cal, deoarece este atât de detaliat. Este incredibil. Există pești, broaște țestoase, șopârle și păsări printre desene, precum și oameni care dansează și se țin de mână.” José Iriarte, profesor de arheologie la Universitatea din Exeter și liderul echipei britanice columbiene care a descoperit zidul.

Locația este atât de departe încât un grup de arheologi și cineaști a trebuit să facă drumeții timp de patru ore după o călătorie de două ore de la San José del Guaviare. Au reușit să rămână departe de cei mai violenți rezidenți din zonă: aligatorii.

Până de curând, zona în care au fost găsite picturile a fost total interzisă, iar accesul în siguranță a necesitat, de asemenea, negocieri prudente. Dimensiunile picturilor diferă.

Multe dintre imagini, indiferent dacă sunt forme abstracte, animale sau umane, sunt la această scară și există diferite amprente de mână.

Alshamahi a fost uimit de cât de înalte sunt câteva dintre ele:1,55 metri înălțime. Oricare dintre desene este atât de sus încât doar dronele le vor vedea.

Culoarea acestor lucrări este maro roșiatic de teracotă. Specialistul a spus: „Am descoperit bucăți de ocru care au fost răzuite pentru a le crea”. „Este curios să observăm că toate aceste creaturi uriașe sunt însoțite de bărbați mici cu brațele ridicate, cum ar fi venerarea acestor obiecte”. El specula dacă picturile au scopuri sacre sau de altă natură.

Animalele și copacii, au un spirit în culturile amazoniene și interacționează și se raportează la oameni într-o manieră cooperantă sau violentă prin ceremonii și tradiții șamanice descrise în arta.

Această pădure tropicală nu a existat întotdeauna. Desigur, un cal sau un mastodont în oricare dintre aceste desene nu ar exista într-o junglă. Sunt excesiv de mari.

Nu numai că oferă indicii cu privire la momentul în care au fost pictate de oricare dintre primii oameni, ceea ce este incredibil în sine, dar oferă și indicii despre cum ar fi putut fi aceeași locație: mai asemănătoare cu savana, a dedus AlShamahi.

Echipa susține că ceea ce au descoperit este doar începutul și speră să se întoarcă pe site în viitorul apropiat pentru a căuta mai multe. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Homeopatia, controversa mileniului în medicină
18/04/2024 17:50

Homeopatia, una dintre cele mai discutate si, in acelasi timp, controversate ramuri ale medicinei alternative, a inceput să isi facă loc in peisajul terapeutic la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Fondată de ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

Cum au transformat site-urile de dating modul în care găsim dragostea
17/04/2024 13:30

 Într-o eră in care tehnologia influentează fiecare aspect al vietii noastre, site-urile de dating au remodelat profund peisajul romantic contemporan. Aceste platforme, apărute la sfarsitul secolu ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 13:02

Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea acestui fenomen s ...

Ascensiunea și declinul tocurilor înalte. O călătorie prin modă și putere
17/04/2024 12:36

Tocurile inalte, aceste simboluri ale elegantei si ale statutului social, isi au originile intr-un context surprinzător, departe de podiumurile de modă si covoarele rosii. Încă de la inceputuri, tocu ...

Misterul Lacului Scheletelor
16/04/2024 14:16

Ascuns in adancul Himalayei indiene, la peste 5000 de metri altitudine, se află Lacul Roopkund, un loc care pare desprins dintr-o poveste intunecată. Cunoscut si sub numele de „Lacul Scheletelor”, ...

Umbrele dorinței. Istoria prostituției
16/04/2024 13:40

  Umbrele dorintei. Istoria prostitutiei De la inceputurile civilizatiei, prostitutia a fost prezentă in toate culturile lumii, fiind adesea numită „cea mai veche profesie”. Istoria sa comp ...

Râsul ascuns: o explorare a fenomenului de gâdilat
15/04/2024 11:20

  Gadilatul, o practică comună care induce rasul si poate strange legături intre oameni, este mult mai complex decat pare la prima vedere. Acest gest simplu, care adesea aduce zambete sau hohote de ras ...

Poveștile și istoria banilor
14/04/2024 14:13

Persoanele se ingrijorează in legătură cu ei, caută metode de a obtine cat mai multi si visează cum să-i cheltuie. Dar cat de mult stim cu adevărat despre bani? Scoici cowrie si alte elemente din natur ...

Donner Party. O incursiune tragică în istoria colonizării americane
14/04/2024 13:49

În iarna anului 1846, o caravană de pionieri americani s-a angajat intr-o călătorie care avea să devină una dintre cele mai triste si mai tulburătoare povesti din istoria colonizării Americii de Ve ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei