Lumea închisă a evreilor ultraortodocși. Cum trăiesc și căror reguli se supun?
Dimensiune font:
Evreii ortodocși care trăiesc ghidându-se după o interpretare strictă a Legii evreieștii, sunt numiți evrei ultra-ortodocși.
Comunități de evrei ultra-ortodocși trăiesc în Israel, dar și în afara granițelor Israelului, în țări cu un număr mare de evrei, precum SUA. Cu referire la comunitățile ultraortodoxe, se folosesc adesea și denumirile de haredi sau hasidi.
Cum trăiesc evreii ultraortodocsi și căror reguli se supun?
În comunitățile ultra-ortodoxe căsătoriile sunt în număr mare, în continuare, aranjate. Adesea soții se întâlnesc o singură dată înainte de a-și lega viețile pentru totdeauna.
Înainte de nuntă, atingerile de orice fel sunt INTERZISE. Nici nu încap în discuție un sărut sau o relație sexuală.
Mai mult, în unele comunități ultra-ortodoxe, sexul este descurajat chiar și după căsătorie. Unul dintre motivele invocate pentru această atitudine fata de viață sexuala este că … un bărbat nu are cum să iubească în același timp și în aceeași măsură și o femeie și pe Dumnezeu.
Se menționează „un bărbat” pentru că în sânul acestor comunități iubitoare de Dumnezeu, faptul că o femeie ar putea resimți plăcere sexuală este ceva de domeniul absurdului, de neluat în calcul.
Membrii acestor comunități sunt într-o proporție covârșitoare incapabili să se adapteze în societățile obișnuite și asta din cauza izolării în care trăiesc: fară acces la mijloacele de comunicare de masă, smartphone și internet. În presă au apărut cazuri ale unora care părăsind comunitatea s-au trezit în fața unei lumi pararele. Nu auziseră niciodată de Elvis Presley, credeau că Dumnezeu îi vă trăzni și vor muri pe loc dacă aprind o țigară sau au ajuns la medic plângându-se de infertilitate pentru că nu pot concepe un copil, însă în câțiva ani de căsnicie nu făcuseră niciodată sex, doar credeau că fac.
Trăiesc după un program bine stabilit: mâncarea se consuma numai într-un anumit fel, sexul se face numai în anumite zile, la scoală se învață numai anumite lucruri.
În fapt, la școală ei învață să … se roage. În credința lor nu este nevoie nici de matematică, nici de geografie, nici biologie ori engleză. Tot ce trebuie să știi după ce ieși din scoală (yeshivas) este să reciți, să poți repeta pe „dinafară” cât mai mult din Tora (adică prima parte din biblia evreiască).
Au mulți copii pentru că nu se protejează în vreun fel. astfel, comunitatea se laudă cu o populație tânără, în continua creștere, ceea ce ridica putina îngrijorare în rândul israelienilor laici.
Apelează la ajutoare sociale și șomajul în rândul comunității e ridicat pentru că nu au o meserie, nu învață să presteze o muncă. Pentru a nu fi influențați de lumea exterioară, necredincioasă, contactul cu aceasta e limitat până la extrem. Vrând să își facă dreptate ei singuri, să se administreze singuri, de multe ori intră în conflict cu autoritățile statului. Acum, în plină pandemie Covid, au refuzat distanțarea socială și purtarea măștilor de protecție care nu se pot fixa peste barba lungă.
Mâncarea trebuie să fie kosher, adică animalele sunt sacrificate numai într-un anume fel, sângele trebuie scurs, organele nu se consumă.
Militează activ pentru separarea sexelor atât la ei în comunitate, cât și în lumea întreagă. Ultra-ortodocșii ar vrea că femeile și bărbații să meargă pe trotuare diferite ca să nu se întâlnească, spre exemplu. De Sabat nu fac nimic, și nimic înseamnă nimic, nu apasă nici întrerupător să aprindă lumina, nu apasă butonul de la lift să-l cheme, nu împing căruciorul copiilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau