Luna, stăpâna necunoscută a lumii
Dimensiune font:
Cântată de poeți, muză pentru îndrăgostiți și lumină a nopților noastre, Luna este încă o mare necunoscută pentru umanitate. Secretele i-au fost descoperite, însă doar în mică măsură, o dată ce primul om a pășit pe suprafața ei. Tot cam atunci, „fața nevăzută” a Lunii a devenit vizibilă, cel puțin pentru aparatura care a reușit să-i surprindă caracteristicile de suprafață. S-au cunoscut mai multe despre sol, despre relief, despre temperatura și gravitația selenară, însă nu s-a putut afla și probabil că n-o să se afle niciodată care este misterul ce fascinează și influențează omenirea chiar și acum, când Luna nu mai este doar o steluță pe cerul nopții, ci este recunoscută drept un însoțitor multimilenar al Pământului. Geografie prozaică
Satelit natural al Terrei, aflat la o distanță de 400.000 km, Luna este de 80 ori mai mică decât planeta pe care o însoțește în rotația anuală și are o masă de 360 ori mai mică. Cu cratere și munți, cu un praf ce-i acoperă aproape în totalitate solul, cu pietroaie asemănătoare celor de pe Pământ, dar cu o gravitație mult mai mică, Luna continuă să fie, încă, obiectul multor studii ale oamenilor de știință. „Pionieri” din mai multe țări ale lumii au și început să exploateze suprafață selenară și chiar au început să o vândă, iar clienți s-au găsit destui, unii gândindu-se că, peste decenii ori secole, când Luna vă fi colonizată, urmașii lor vor deveni fericiți proprietari sau chiar mari moșieri.
Chiar dacă Luna nu mai este doar o lumină îndepărtată, care să farmece și să înfricoșeze deopotrivă, totuși există încă multe necunoscute nedescifrate sau aflate doar pe jumătate. „Mamă” a mareelor, „sursă” de eclipsă și „dirijoare” a psihicul uman – acestea sunt doar câteva dintre influentele exercitate de Luna. Primele două sunt explicate științific – prima prin diferențele de gravitație, iar a doua prin alinierea Pământului și Lunii față de Soare. Însă, ceea ce provoacă satelitul în viață oamenilor nu are fundament științific, dar nu poate fi contestat. În nopțile cu Lună plină, numărul tentativelor de sinucidere și al agresiunilor se dublează sau chiar se triplează, la fel că și cel al nașterilor care, oricum, sunt mai multe în timpul nopții decât în timpul zilei. Pentru vrăjitoarele Evului Mediu, dar și pentru astrologii contemporani, aceste lucruri sunt bine știute, iar ei încep cele mai importante magii la Luna Nouă. Este momentul în care ne putem încărca cu multă energie benefică și în care forțele noastre sporesc foarte mul. Tocmai de aceea, aprinderea focurilor, culegerea de plante și incantațiile de bine și de sănătate au loc numai noaptea și, de preferință, în apropierea echinocțiului de primăvară sau toamnă și a solstițiului de vară. De altfel, nu doar ocultismul își are bazele în Lună, ci și religia se folosește de calcule ce țin de fazele lunare – data Paștelui ortodox este stabilită în prima duminică după prima Lună plină ce urmează Paștelui catolic.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau