Meniu grecesc pentru Paşte
Dimensiune font:
Având în vedere că tradiţia religioasă grecească de Paşte nu este foarte diferită de cea din ţara noastră, nu va fi dificil să faceţi o trecere către bucate gustoase şi alese.
Aglaia Kremezi este o specialistă în gastronomia elenă şi autoarea cărţii intitulate „Bucătăria grecească şi a insulelor greceşti”, care vă propune o variantă de meniu pentru masa de Paşte.
„În Grecia, această sărbătoare este cea mai importantă de peste an, mai importantă chiar decât Crăciunul”, a spus Kremezi, explicând preocuparea poporului elen pentru mâncarea pregătită cu această ocazie. La fel ca şi la noi, oamenii merg la Slujba de Înviere, iar când se întorc mănâncă „magiritsa”, o ciorbă tradiţională făcută din măruntaie de miel. În dimineaţa de Paşte, bărbaţii se trezesc mai devreme şi fac focul, pentru că, potrivit tradiţiei, urmează prepararea mielului pe grătar. Toţi membrii familiei se adună în jurul focului, iar în aşteptarea cărnii fragede de miel ciocnesc ouă şi mănâncă tot felul de aperitive, pe care le stropesc din plin cu vin şi ouzo. Când mielul este gata, toţi invitaţii se aşază la masă şi iau prânzul în aer liber, chiar lângă foc.
Ciorba tradiţională grecească este făcută din capul şi măruntaiele mielului. Aceasta este dreasă cu un amestec de ou şi lămâie, care se toarnă în farfurie chiar înainte de a fi servită. Secretul este ca ouăle să fie amestecate înainte cu supa fierbinte, pentru a nu se strânge. Astfel, adăugaţi două căni de ciorbă la amestecul de ouă şi lămâie, amestecând continuu, apoi vărsaţi compoziţia în supă. Aglaia Kremezi spune că tradiţionala supă poate fi preparată şi cu carne şi măruntaie de pui, dacă vă număraţi printre cei cărora nu le place mielul.
Ingredientele de care aveţi nevoie pentru a pregăti o supă grecească de Paşte sunt următoarele: capul, gâtul, câteva intestine şi ficatul mielului, două cepe mari, sare de mare, o jumătate de cană de ulei de măsline, ceapă verde mărunţită, un ardei iute tăiat mărunt şi pătrunjel, plus două ouă şi zeama de la două lămâi.
În afară de această supă, Aglaia Kremezi vă propune ca de Paşte să mâncaţi legume proaspete şi verdeţuri cât mai variate, acestea fiind ideale pentru combinaţii cu preparate din carne de miel. Desertul recomandat de Kremezi este plăcinta cu brânză, apreciată foarte mult şi în Grecia, la fel ca şi la noi.
Şi pentru că o masă gustoasă nu este completă fără o băutură bună, Aglaia Kremezi sugerează că pentru carnea de miel, cea mai potrivită alegere este vinul roşu, făcut din strugurii agiorgitiko, din Peloponez. Altă opţiune ar fi vinurile originare din Macedonia, făcute din soiul de struguri xinomavro, ce se cultivă în această ţară.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau