Nicolae Ceaușescu, un portret controversat

ceausescu

Dimensiune font:

| 26-01-2024 08:31

Înainte de anul 1990, 26 ianuarie era aproape o zi națională, fiind celebrată data de naștere a fostului președinte Nicolae Ceușsescu, un personaj central în istoria României și a Europei de Est. Cu un regim de peste două decenii la conducerea țării, el a lăsat o amprentă profundă asupra istoriei și societății românești.

Nicolae Ceaușescu s-a născut pe 26 ianuarie 1918 în satul Scornicești, într-o familie de țărani săraci. Copilăria și adolescența sa au fost marcate de dificultăți financiare și educație limitată. În ciuda acestor obstacole, tânărul a dezvoltat abilități de organizare și lider, care i-au fost de folos mai târziu în cariera sa politică.

Aderarea sa la Partidul Comunist Român (PCR) în 1932 a marcat începutul unei ascensiuni politice spectaculoase. El a fost implicat activ în mișcarea comunistă și a devenit cunoscut pentru abilitățile sale de organizare și loialitatea față de partid. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ceaușescu a luptat împotriva trupelor Axei și a fost închis de autoritățile fasciste pentru activitatea sa comunistă. Cu toate acestea, a reușit să evadeze și să se alăture rezistenței antifasciste.

După încheierea războiului, a devenit un lider politic important. El a ocupat diverse poziții în cadrul partidului și a dobândit încrederea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul PCR la acea vreme. Acest lucru l-a propulsat pe Nicolae Ceaușescu pe scena politică a României și în cele din urmă l-a adus în postura de prim-secretar al Partidului Comunist Român în 1965, după moartea lui Gheorghiu-Dej.

O ascensiune fulminantă

Odată ajuns în funcția de prim-secretar al PCR, Nicolae Ceaușescu a început să implementeze o serie de reforme și politici care au avut un impact semnificativ asupra României. El și-a consolidat puterea, eliminând opoziția din cadrul partidului și instituind un regim autoritar. Una dintre cele mai notabile politici a fost cea de dezvoltare a cultului personalității sale. A devenit o figură omniprezentă în viața publică, cu fotografii și portrete cu el umplând orașele și satele. Propaganda comunistă l-a prezentat ca un lider iubit și respectat, iar cultul personalității sale a devenit o parte importantă a regimului său.

Pe plan economic, Ceaușescu a pus în aplicare o serie de reforme care au avut consecințe semnificative. El a hotărât să plătească datoria externă a țării prin exporturi masive, în special de produse agricole și industriale. Această politică a dus la o scădere a nivelului de trai al populației, întrucât resursele au fost redirectionate spre exporturi și nu au fost folosite pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale românilor obișnuiți.

Un alt aspect notabil al domniei lui Ceaușescu a fost politica sa de planificare familială strictă. În 1966, el a introdus o serie de măsuri restrictive privind avortul și contracepția, cu scopul de a crește natalitatea și de a spori populația României. Această politică a avut consecințe grave, inclusiv creșterea numărului de copii abandonați și a avorturilor ilegale.

În ceea ce privește politica externă, Ceaușescu a adoptat o poziție nealiniată și a dezvoltat relații diplomatice cu atât cu statele occidentale, cât și cu cele est-europene. El a fost un critic vocal al Uniunii Sovietice și a refuzat să participe la invazia Cehoslovaciei în 1968, în contrast cu alți lideri comuniști din Blocul Estic.

Relațiile cu Occidentul au fost, de asemenea, complicate. Ceaușescu a căutat să obțină sprijin economic și politic de la țările vestice, dar și-a menținut în același timp regimul autoritar și politica de cult al personalității. A primit vizite oficiale în țări precum Franța, Statele Unite și Marea Britanie, dar a fost critcat pentru abuzurile împotriva drepturilor omului din țara sa.

Începutul căderii

Pe măsură ce presiunea internă și internațională împotriva regimului lui Ceaușescu a crescut, România a devenit teatrul unor evenimente dramatice la sfârșitul anilor 1980. Revoltele populare au izbucnit în orașele din țară, iar manifestațiile împotriva regimului au crescut în amploare.

La 22 decembrie 1989, președintele a încercat să reprime protestele cu forța, dar a eșuat. Revolta a continuat și s-a extins rapid, iar Ceaușescu și soția sa, Elena, au fost arestați la 22 decembrie. După un proces sumar, cei doi au fost condamnați la moarte și executați la 25 decembrie 1989.

Nicolae Ceaușescu a fost un lider complex și controversat, care a avut un impact semnificativ asupra istoriei României și a Europei de Est. În timpul președinției sale, țara a suferit transformări profunde și politici draconice, care au lăsat o amprentă dureroasă asupra societății românești.

Moștenirea lui Ceaușescu rămâne una controversată. Pe de o parte, el este amintit ca un lider autoritar și opresiv, responsabil pentru suferința multor români. Pe de altă parte, există cei care îl consideră un erou național pentru că s-a opus influenței Uniunii Sovietice și pentru că a căutat să mențină o independență relativă în politica externă a României.

Nicolae Ceaușescu rămâne o figură istorică complexă, care a jucat un rol semnificativ în evoluția României în secolul XX.

Clara DIMA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Travestiul în teatru. O istorie sensibilă a transformării și relevanței în scenă
07/05/2024 13:43

 În lumea teatrului, cu fiecare evolutie si fiecare fază a societătii, conceptele de gen si exprimarea acestora au fost mereu intr-o continuă transformare. Printre cele mai fascinante si mai indr ...

Pe urmele celor nouă fericiri
07/05/2024 07:10

Întelepciunea celor nouă fericiri transcende cuvintele, dezvăluind o lumină profundă asupra esentei umanitătii si căutării noastre pentru semnificatie si pace. Aceste precepte, găsite in Evangheli ...

Săptămâna Luminată, speranța și bucuria renașterii
07/05/2024 06:46

Săptămana Luminată este o perioadă de sărbătoare profundă, care urmează Pastelui, cand in calendarul crestin lumina invierii se răspandeste cu intensitate asupra lumii. Acest interval este perceput de ...

Povestea Luminii
07/05/2024 06:44

Istoria lumanărilor se intinde pe mii de ani, iar dezvoltarea lor este strans legată de evolutia civilizatiei umane. Cu fiecare pas inainte făcut de omenire, lumanările au avut un rol important in viata de ...

Pe urmele celor nouă fericiri
07/05/2024 06:43

  Întelepciunea celor nouă fericiri transcende cuvintele, dezvăluind o lumină profundă asupra esentei umanitătii si căutării noastre pentru semnificatie si pace. Aceste precepte, găsite in E ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
06/05/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Psihologia energetică, o punte între minte și corp
06/05/2024 14:11

  Într-o lume care se miscă rapid, unde stresul si anxietatea par să fie la ordinea zilei, psihologia energetică apare ca un far de lumină, promitand o abordare mai holistică si integrativă as ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
06/05/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Tuk-Tuks: pulsul străzilor urbane
06/05/2024 11:45

Tuk-tuks, acele vehicule colorate, cu trei roti, care zburdă pe străzile aglomerate ale oraselor din Asia, Africa si America Latină, au devenit un simbol recunoscut al vietii urbane din aceste regiuni. Cu to ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
06/05/2024 10:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei