Părinții toxici, umbrele care întunecă lumina copilăriei

parinti

Dimensiune font:

| 28-05-2024 14:45

Termenul de „părinți toxici” a apărut în literatura psihologică pentru a descrie acei părinți ale căror comportamente, atitudini și modalități de relaționare au un impact negativ profund și de durată asupra copiilor lor. Ei pot fi manipulatori, critici, abuzivi verbal sau fizic, controlatori sau indiferenți. Comportamentele lor se manifestă prin invalidarea emoțională, neglijarea nevoilor afective și prin crearea unui mediu nesigur și instabil pentru copii.

Termenul a fost popularizat de Dr. Susan Forward, o psihoterapeută renumită, în cartea sa „Părinți Toxici: Cum să-ți vindeci viața acceptându-ți copilăria”. În această carte, ea descrie diverse tipuri de comportamente toxice și impactul lor devastator asupra dezvoltării emoționale și psihologice a copiilor. Conceptul a devenit un punct de referință în înțelegerea relațiilor disfuncționale dintre părinți și copii.

Impactul asupra vieții copiilor

Copiii crescuți de părinți toxici trăiesc adesea într-o stare constantă de anxietate și nesiguranță. Ei învață să-și ascundă sentimentele, să se conformeze cerințelor nerezonabile și să dezvolte mecanisme de apărare pentru a face față mediului ostil. Pe termen lung, acești copii pot dezvolta diverse probleme emoționale și psihologice, cum ar fi:

* Stima de sine scăzută. Când un părinte critică constant și subminează valoarea copilului, acesta începe să-și perceapă propria valoare prin prisma negativității și respingerii primite. Sentimentele de inadecvare și inutilitate devin adesea însoțitori permanenți în viața adultă.

* Dificultăți în relații. Copiii crescuți în medii toxice pot întâmpina dificultăți majore în a forma și menține relații sănătoase. Ei pot deveni fie extrem de dependenți de aprobarea celorlalți, fie incapabili să aibă încredere în oameni, dezvoltând frici intense de abandon sau respingere.

* Probleme de sănătate mintală. Depresia, anxietatea și tulburările de stres posttraumatic sunt doar câteva dintre problemele de sănătate mintală care pot apărea la acești copii. Trauma emoțională și psihologică trăită în copilărie își lasă adesea amprenta asupra sănătății mentale a individului pe tot parcursul vieții.

Povești din spatele furiei

Într-un colț al Bârladului, într-un apartament modest, Andrei, un tânăr de 25 de ani, își amintește de copilăria sa. La prima vedere, pare un tânăr obișnuit, dar poveștile pe care le poartă în suflet sunt impregnate de suferințe tăcute și cicatrici invizibile. Andrei este unul dintre mulții adulți care au crescut sub influența părinților toxici, o realitate dureroasă și adesea neînțeleasă. El povestește cum, în copilărie, tatăl său îl critica necontenit, iar mama sa îl ignora, fiind prea ocupată cu propriile probleme. În fiecare zi, Andrei simțea că trebuie să lupte pentru a-și câștiga locul în lume, să demonstreze că merită iubire și respect. Ani de zile, a purtat această povară în tăcere, până când a găsit curajul să caute ajutor. „A fost ca și cum aș fi fost prins într-o capcană fără scăpare”, spune Andrei. „Nu știam că merit mai mult, că pot avea o viață diferită. Terapia m-a ajutat să înțeleg că ceea ce am trăit nu a fost normal și că am dreptul la fericire”.

Maria avea doar șapte ani când a început să simtă că nu este suficient de bună. Mama ei o critica constant pentru orice mică greșeală, iar tatăl ei o ignora în mod sistematic. Ani de zile, Maria a trăit cu senzația că trebuie să fie perfectă pentru a merita iubirea părinților săi. Astăzi, la 30 de ani, Maria încă luptă cu stima de sine scăzută și anxietatea.

Acestea este doar una dintre multele povești ale copiilor afectați de părinți toxici. Impactul pe termen lung poate include dificultăți în relațiile interpersonale, probleme de sănătate mintală, precum depresie și anxietate, și o percepție distorsionată asupra sinelui. Copiii care cresc în astfel de medii dezvoltă adesea mecanisme de apărare pentru a supraviețui, cum ar fi evitarea conflictelor, supunerea excesivă sau, dimpotrivă, rebeliunea și agresivitatea.

Vindecarea și eliberarea

Vindecarea de pe urma unei copilării cu părinți toxici este un proces lung și complex. Implică recunoașterea traumei, înțelegerea impactului ei și, cel mai important, învățarea de a se iubi și de a se accepta pe sine. Mulți dintre cei care au trăit astfel de experiențe aleg să participe la terapie, să citească cărți de auto-ajutor și să caute sprijinul comunităților de oameni cu experiențe similare.

Părinții toxici lasă urme adânci, dar cu ajutorul potrivit, copiii pot învăța să se vindece și să-și construiască vieți pline de sens și bucurie.

Maura ANGHEL

 

Conștientizarea și recunoașterea problemei părinților toxici este primul pas spre schimbare. Copiii și adulții care au crescut în astfel de medii trebuie să știe că nu sunt singuri și că există ajutor disponibil. Terapia, grupurile de suport și resursele educaționale pot fi piloni de sprijin în procesul de vindecare.

În final, fiecare copil merită să crească într-un mediu plin de iubire și siguranță. Deși nu putem alege familia în care ne naștem, putem alege cum să ne vindecăm și să ne construim un viitor mai luminos. Otrava invizibilă a părinților toxici poate fi neutralizată prin iubire, înțelegere și curajul de a cere ajutor.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Ia românească, simbol al identității naționale și patrimoniu cultural UNESCO
23/06/2024 11:57

Ia ocupă un loc central in cultura si traditiile romanesti. Este purtată cu mandrie in zilele de sărbătoare, la evenimente importante si in viata de zi cu zi. Pentru multe generatii de romani, ia a fost un ...

Râsul, elixirul fericirii
23/06/2024 09:01

  Cuvintele ca bucurie, ras infloritor si sănătate radiantă isi impletesc firul intr-o poveste ce deschide usa către o lume a fericirii. Într-un univers in care zambetul este monedă de schimb, ...

Grâul alac, o redescoperire a tradiției
22/06/2024 16:09

În ultimii ani, graul alac a revenit in atentia cultivatorilor si consumatorilor de cereale datorită beneficiilor sale nutritionale si istoricului său fascinant. Alacul, cunoscut si sub denumirea de &bd ...

Sănătate și vigoare. Rolul sportului în creșterea armonioasă a copiilor
22/06/2024 15:30

Educatia fizică joacă un rol esential in dezvoltarea fizică, mentală si socială a copiilor. Promovează sănătatea cardiovasculară prin activităti care cresc ritmul cardiac si imbunătătesc circulatia ...

Casele ecologice, viitorul durabilității în construcții
22/06/2024 14:51

În ultimii ani, casele construite din materiale naturale au devenit din ce in ce mai populare, iar tendintele recente in arhitectură si design se indreaptă tot mai mult spre proiecte ecologice. Mai mult ...

Designul comportamental, o revoluție în înțelegerea și influențarea comportamentului uman
22/06/2024 14:38

Designul comportamental reprezintă o disciplină emergentă care combină principiile psihologiei, economiei comportamentale si designului pentru a crea solutii care influentează si modelează comportamentul ...

Autismul tehnologic, o realitate a vremurilor moderne
22/06/2024 13:50

Autismul tehnologic se referă la fenomenul prin care indivizii devin din ce in ce mai izolati si mai distanti emotional din cauza utilizării excesive a tehnologiei. Termenul evocă imaginea clasică a autismu ...

 Pasiunea pentru căsuțele hobbit. Un refugiu din povești adus în realitate
22/06/2024 12:58

  În ultimii ani, multi oameni caută o evadare din cotidian, un loc in care să-si regăsească linistea si conexiunea cu natura. Această nevoie profundă de refugiu a dus la nasterea unei miscăr ...

Pi, o constantă universală
22/06/2024 12:48

Numărul pi, reprezentat adesea prin simbolul π, este una dintre cele mai fascinante si fundamentale constante matematice. Definind raportul dintre circumferinta unui cerc si diametrul său, pi este un numă ...

Magia eternă a circului. O călătorie prin timp și uimire
22/06/2024 12:37

Circul, această formă unică de divertisment, a fascinat si incantat publicul de-a lungul secolelor. De la primele sale manifestări in antichitate pană la spectacolele moderne, circul a evoluat si s-a adapt ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei