Paştele în lume

IMG_3696

Dimensiune font:

| 17-04-2023 14:28

 

Bulgaria

Conform tradiţiilor, în Joia Sfântă bulgarii vopsesc ouăle de Paşte. Fiecare creştin duce un astfel de ou la biserică, pentru a fi sfinţit, după care îl îngroapă în vie. Bulgarii consideră că în acest fel se despart de toate relele şi necazurile pe care le-au avut în anul trecut. În Vinerea Sfântă, fiecare familie se duce la magazine şi îşi cumpără oale şi farfurii noi. Tot acum, ţăranii plantează dovlecei, considerând că, în felul acesta, noua recoltă va fi mai „dulce”. În regiunile Samahov şi Oherid fetele gătesc, pentru prima dată în viaţa lor, gogoşi cu miere şi zahăr. Cu o zi sau două înainte de Paşte, fiecare bulgar trimite câte unei familii de musulmani gogoşi şi 10 - 15 ouă roşii. Musulmanii se simt onoraţi să primească aceste daruri şi drept mulţumire oferă celor ce le-au adus câţiva bănuţi. Tot pe parcursul acestor zile, femeile pregătesc colăcei, pe care-i decorează în diferite feluri. În afară de ouăle roşii, femeile pregătesc şi cozonaci, pe care, în noaptea de sâmbătă, îi duc la biserică pentru a fi sfinţiţi. După sfinţire, cozonacii se împart prietenilor, părinţilor şi chiar necunoscuţilor. După terminarea liturghiei de Înviere, fiecare om sparge câte un ou roşu de zidurile bisericii. Ritualul „spargerii” ouălor continuă acasă, unde toţi membrii familiei ciocnesc ouă roşii între ei. Se spune că cel care a rămas până la sfârşit cu oul intact va avea un an plin de bucurii şi împliniri. Timp de 40 de zile, din noaptea de Înviere, bulgarii se salută cu formula „Hristos a înviat!”. Răspunsul este: „Cu adevărat a înviat!”

Grecia

Paştele este una dintre cele mai importante sărbători pentru Biserica Ortodoxă din Grecia, care nu urmează aceleaşi canoane ca Biserica Ortodoxă din Est. În sâmbăta dinaintea primei zilei de Paşte, Patriarhul ortodox deschide sigiliul uşii de la mormântul lui Hristos, care se află în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim şi iese cu Focul Sfânt. Flacăra, păzită de înalte feţe bisericeşti şi oficialităţi ale guvernului grec, este dusă cu avionul la Atena şi apoi este transportată la o biserică mică din Agia Anargyroi, în Plaka. De aici „iau lumina” toate bisericile din Attika şi din tot restul Greciei.

Sâmbătă seara, oamenii se adună la biserici, aducând cu ei lumânări stinse. La miezul nopţii, preotul anunţă Învierea Domnului Iisus Hristos („Xristos Anesth”) şi le permite credincioşilor să-şi aprindă lumânările din Flacăra Sfântă. După ce au fost îndeplinite toate ritualurile, preotul binecuvântează mâncarea pe care credincioşii au adus-o la biserică şi care va fi servită la masa de Paşte.

După slujba de Înviere, grecii servesc un fel de supă numită „magiritsa”, care seamănă foarte mult cu un drob... lichid. La masa din prima zi de Paşte, friptura de miel pe grătar, „kokoretsi”, este nelipsită. „Christopsomon” (Pîinea lui Hristos) este o altă delicatesă grecească, reprezentând o bucată de pâine rotundă, care este decorată cu o cruce şi ouă roşii. „Apokries” este o tradiţie care se aseamănă foarte mult cu carnavalurile ţinute de o parte dintre catolici. În Atena, în ultimele două weekend-uri de „Apokries” oamenii îmbracă diverse costumaţii şi merg la Plaka, „lovindu-se” unii pe alţii cu nişte beţe din plastic şi aruncând cu confetti.

Ucraina

La ucrainieni, practica vopsitului şi încondeiatului ouălor datează din cele mai vechi timpuri şi este strâns legată de unele legende sau superstiţii. Se crede, de exemplu, că dacă o familie vopseşte de Paşte un număr redus de ouă va trebui să înfrunte, pe tot parcursul anului, forţele oculte ale răului. Dacă, dimpotrivă, vopseşte ouă multe, va reuşi să ţină la distanţă „răul” şi va avea un an plin de bucurii de împliniri. Totodată, ucrainienii cred că dacă rostogolesc un ou prin grâu şi îl îngroapă apoi în pământ vor avea în anul următor bunăstare şi recolte bogate. Pentru ucrainieni, oul vopsit cu o singură culoare are puteri magice. Ei consideră că un om poate fi vindecat de orice boală numai dacă, în ziua de Paşte, îşi pune la gât un ou vopsit. În ziua de Paşte există şi obiceiul ciocnitului ouălor; oamenii considerând că cel al cărui ou nu se sparge va trăi mai mult decât ceilalţi. Ciocnitul este indispensabil între rude sau între îndrăgostiţi. În ziua de Paşte, oamenii se duc la cimitir cu ouă, cozonaci şi vin, pe care le lasă pe morminte în amintirea celor morţi. Un alt obicei spune că în prima zi a sărbătorii Paştelui, fetele trebuie să ofere logodnicilor cât mai multe ouă încondeiate.

Rusia

Paştele în Rusia se sărbătoreşte ţinând cont de canoanele impuse de Biserica Ortodoxă din Est. Încondeierea ouălor este una dintre tradiţiile pascale de bază, cea mai frecventă culoare folosită fiind roşul. Această vopsea este aleasă pentru că simbolizează sângele lui Iisus Hristos. Ruşii obişnuiesc să spargă ouăle roşii folosind cuie, tradiţie ce aminteşte de răstignirea lui Hristos.

Imediat după terminarea slujbei de Înviere, ruşii obişnuiesc să servească cina împreună cu toţi membrii familiei. Cina de Paşte este un festin în adevăratul sens al cuvântului, la care participă un număr mare de credincioşi. Pe lângă multe alte preparate speciale, în cadrul acestei Cine se serveşte şi prăjitură special preparată, denumită „kulich”.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
Părinții toxici, umbrele care întunecă lumina copilăriei
21/05/2024 14:45

Termenul de „părinti toxici” a apărut in literatura psihologică pentru a descrie acei părinti ale căror comportamente, atitudini si modalităti de relationare au un impact negativ profund si de ...

Teiul, lemnul sfânt al icoanelor
21/05/2024 14:21

Între arborii pe care traditia romanească i-a investit cu virtuti deosebite se numără teiul. Numele teiului provine din latinescul „tilia”, fiind o amintire a Romei Antice, similar cu artar ...

Muzicuța, instrumentul preferat al cântărețului de blues
20/05/2024 13:59

  Muzicuta este un instrument muzical de suflat cu o istorie fascinantă, plină de evolutie si inovatie. Originea muzicutei poate fi trasată inapoi in China antică, aproximativ 3000 de ani in urmă, un ...

Puterea rugăciunii, o forță de neclintit
20/05/2024 08:15

Rugăciunea a fost, de-a lungul istoriei, un pilon central al spiritualitătii umane. Indiferent de religie sau cultură, rugăciunea a servit ca un canal prin care oamenii isi exprimă recunostinta, cer ajutor ...

Persoanele neurodivergente, diversitatea care îmbogățește comunitatea
19/05/2024 14:52

Persoanele neurodivergente sunt indivizii care prezintă variatii in dezvoltarea neurologică, adesea diferite de ceea ce este considerat tipic sau standard. Termenul „neurodivergent” a fost creat p ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/05/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
17/05/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
17/05/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Istoria vibrantă a grătarului
17/05/2024 10:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Povestea Luminii
17/05/2024 06:44

Istoria lumanărilor se intinde pe mii de ani, iar dezvoltarea lor este strans legată de evolutia civilizatiei umane. Cu fiecare pas inainte făcut de omenire, lumanările au avut un rol important in viata de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei