Povestea matematicianului care a inventat cubul Rubik
Dimensiune font:
Matematicianul şi profesorul Erno Rubik, care a inventat ''Cubul Rubik'' (1974), cel mai popular joc din anii '80, s-a născut la 13 iulie 1944, la Budapesta. A studiat într-o şcoală care ţinea de artele frumoase, ca sculptor. Încă de atunci i s-a trezit gustul pentru aplicaţii tehnice. Drept urmare, următorul pas în educaţia sa l-a constituit Universitatea tehnică din Budapesta, în 1967, obţinând diploma de arhitect.
Şi-a continuat studiile la Facultatea de arte decorative din cadrul Arhitecturii, menţionează www.britannica.com. A doua diplomă obţinută în 1970 i-a dat titlul de designer. Din 1970, a rămas la facultate predând planuri, construcţii, elemente de arhitectură interioară, planuri de mobilă şi proiecte, studiul formelor geometrice şi geometria descriptivă. S-a căsătorit în 1977, soţia sa fiind designer de interior. Împreună au patru copii.
Spaţiul l-a intrigat întotdeauna, cu posibilităţile lui incredibil de bogate, alternarea spaţiului cu ajutorul diferitelor obiecte, transformarea obiectelor în spaţiu (sculptură, desen), mişcarea în spaţiu şi în timp, corelarea lor, repercursiunile lor în mintea umană, relaţia între om şi spaţiu, obiect şi timp. După cum mărturiseşte chiar Rubik, cubul a luat naştere din acest interes, din această căutare a expresiei, din aceste gânduri. Soluţia tehnică finală, adică cea mai simplă formă a Cubului 3X3X3, cea mai uşor de folosit în modele i-a venit spre finele anului 1974, după câteva încercări. Mai multe modele au fost confecţionate pentru el şi prietenii săi.
După lansarea lui pe piaţă, în 1977, a devenit foarte popular în Ungaria, apoi, după 1980 în întreaga lume, mai arată www.britannica.com. Erno Rubik a primit în 2007 premiul Kossuth pentru realizarea celui mai cunoscut joc-problemă de tip puzzle. Cea mai prestigioasă recompensă culturală din Ungaria i-a fost înmânată de preşedintele Ungariei, informa lepoint.fr.
În 2009, a fost numit profesor onorific al Universităţii Keimyung, Daegu, Coreea de Sud.
Începând cu 2010, Rubik şi-a petrecut o mare parte din timp lucrând la Beyond Rubik's Cube, o expoziţie bazată pe ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică (domenii STEM). Marea deschidere a expoziţiei a avut loc pe 26 aprilie 2014, la Liberty Science Center din New Jersey. La expoziţie, Rubik a susţinut mai multe prelegeri, tururi şi s-a angajat cu publicul şi cu câţiva membri ai mulţimii de speedcubing prezenţi, inclusiv Anthony Michael Brooks, un speedcuber de clasă mondială.
Rubik este membru al comitetului consultativ al Festivalului de Ştiinţă şi Inginerie din SUA.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau