Reportaj BBC: Peste 6.000 de dezertori ucraineni și-au riscat viața ca să ajungă în România
Dimensiune font:
Zeci de mii de bărbați ruși au fugit din țară pentru a evita mobilizarea, iar dezertarea din armata țării agresoare este privită ca o acțiune pozitivă în țările care se opun războiului. Însă există și ucraineni care fug de război și se ascund în România.
„Tisa nu era atât de adâncă pe cât mă așteptam, îmi ajungea doar până la piept. Așa că n-a trebuit să înot. Am traversat râul”, îi povestește George reporterului BBC.
Cum a pus piciorul pe pământ românesc, l-a văzut o patrulă de pe malul ucrainean: „Am auzit mai întâi împușcăturile, pe urmă un șir de înjurături. Dar nu mi-a fost frică. Când ajungi pe front, știi diferența dintre gloanțele trase în aer și gloanțele trase spre tine.”
E un tip masiv, cu o figură moale și privirea unui om rănit. George nu este numele lui real. Riscă zece ani de închisoare pentru că a dezertat din armata ucraineană dacă este prins, așa că i-a cerut jurnalistului Nick Thorpe ca numele lui real și al altor ucraineni să nu fie publicate, pentru a-și proteja identitatea.
Când e întrebat de război, spune că prima noapte în tranșee a fost cea mai grea. Era în martie anul trecut, la o lună după începerea invaziei ruse.
„Am avut 27 de morți și 57 de răniți”, spune în timp ce derulează pozele din telefon cu foștii camarazi. Fruntea i se încrețește, iar mâinile lui imense tremură în acest timp. „Toți oamenii ăștia sunt morți, în afară de mine și de ea”, arată spre o femeie în uniformă de camuflaj.
A avut nevoie de mai multe săptămâni și de mii de euro pentru a plăti o rețea de călăuze care să-l scoată din Ucraina, dinspre zona estică de război, spre granița liniștită din vest.
Peste 6.000 de bărbați ucraineni au intrat ilegal în România
Mobilizarea din armata ucraineană este dificilă, iar corupția e o problemă majoră pe care autoritățile de la Kiev o recunosc. Surse de încredere din vestul Ucrainei vorbesc despre existența unui sistem de plăți în rate prin care poți evita chemarea în armată.
Există și relatări de la frontierele Ucrainei despre comandanți care le cer comisariatelor militare să nu mai trimită oameni care refuză să lupte sau cărora le e teamă de război, pentru că sunt o povară în timpul luptelor.
Însă pentru mulți bărbați ucraineni singura șansă ca să scape de război a fost să fugă din țară. Armata ucraineană are filtre care opresc și verifică mașinile la fiecare câteva zeci de kilometri, în căutarea dezertorilor. Evidențele militare, destul de haotice la începutul războiului, s-au îmbunătățit.
Poliția ucraineană de frontieră a anunțat recent că prinde până la 20 de fugari pe zi. Însă potrivit autorității române pentru imigrație (Inspectoratul General pentru Imigrări din cadrul MAI), 6.200 de bărbați ucraineni cu vârste optime pentru mobilizare au trecut ilegal granița de 600 de kilometri în România după izbucnirea războiului și au cerut azil temporar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau