Reverențe și trandafiri albi la mormântul Otiliei Cazimir

download

Dimensiune font:

| 08-06-2021 12:51


Ce suflet sensibil și frumos trebuie să fie avut Otilia Cazimir, poeta copiilor sau „poeta sufletelor simple”, după cum i se spunea! Și cât de mult talent la condei trebuie să fi avut ca să poată atrage cititori de toate vârstele. Cei care i-au apreciat scrierile sunt invitați ca pe 8 iunie să-i trimită un gând-Lumină, iar ieșenii care doresc să-i aducă un omagiu sunt așteptați în Cimitirul Eternitatea, unde va fi resfințit mormântul în care își doarme somnul de veci.


Monumentul funerar a fost renovat, grație unui proiect derulat de Ateneul Național din Iași, în parteneriat cu Primăria, prin care vor fi onorați 20 de scriitori ce își dorm somnul de veci în cimitirul Tătărașiului. „Mormântul Otiliei Cazimir nu se afla într-o stare bună, dar am reușit să-l salvăm și să-l aducem într-o stare de normalitate, așa cum îmi place să spun. Ca o particularitate, este primul mormânt recondiționat cu finanțare exclusiv privată. Am reușit să aducem alături de noi un om de bine, care a dovedit că își iubește orașul”, a spus managerul Ateneului, Andrei Apreotesei. Este vorba despre cunoscutul avocat Gianina Vera Poroșnicu, cea care a renovat, din fonduri proprii, și Casa „Joseph Zoller”. „Este un prim pas, unul bun. Sperăm să vină și alți oameni de bine alături de noi fiindcă, așa cum am anunțat public, vrem să renovăm 20 de morminte ale unor mari scriitori, să le restaurăm”, a adăugat Andrei Apreotesei. Seria a început cu locurile de veci ale lui Garabet Ibrăileanu, Eduard Caudella, Barbu Delavrancea, George Topârceanu. În această lună vor fi resfințit, după restaurare, mormântul lui Mihail Kogălniceanu (20 iunie), apoi cel al lui Petru Poni (29 iunie).


„Otilia Cazimir e în copilăria fiecăruia dintre noi”
De restaurarea și de refacerea mormântului poetei Otilia Cazimir s-a îngrijit artistul Ciprian Stratulat, iar detaliile comemorării au fost stabilite de către Ateneul Național, Academia de Talente, prin directorul Ella Gondoș, și Casa „Joseph Zoller”. „Otilia Cazimir e în copilăria fiecăruia dintre noi: în primul caiet de școală, în primele poezii învățate cu doamna învățătoare, în toate amintirile pe care le avem despre perioada inocentă a vieții. Otilia Cazimir este vecina mea din josul străzii și când iau drumul spre casa ei memorială, trec pe la Regina Maria, muzeul care se aliniază în axa ce-mi dă direcția spre oaza de liniște – casa memorială aflată sub tutela muzeografei Indira Spătaru. Astfel, Otilia Cazimir face parte din geografia locului de zi cu zi. Nu pot decât să o iubesc pe modesta și diafana «duduca Otilia»”, a oferit avocatul Gianina Vera Poroșnicu motivul implicării ei în proiect.


La eveniment, care se dorește a fi un pios omagiu adus Otiliei Cazimir și creației poetei ieșene, vor participa atât autorități locale, cât și reprezentanți ai instituțiilor culturale și de educație importante ale Iașului, care vor depune coroane de flori și trandafiri albi. „Am răspuns afirmativ la invitația dnei Gianina Poroșnicu. Cultura merită o atenție deosebită, iar marile valori românești, comemorate pe măsură! Facem o reverență poetei Otilia Cazimir și tuturor oamenilor de valoare ai Iașului”, a spus artista Ella Gondoș, unul dintre amfitrionii evenimentului.


Pe 8 iunie se împlinesc 54 de ani de la moartea Otiliei Cazimir, poetă rămasă în istoria literaturii pentru versurile sale dedicate copiilor, dar și pentru frumoasa poveste de dragoste cu poetul George Topîrceanu.
Otilia Cazimir, pe numele ei Alexandrina Gavrilescu, s-a născut pe 12 februarie 1894, la Cotu Vameș, județul Neamț. Pseudonimul literar i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu și de criticul literar Garabet Ibrăileanu, însă nu i-a plăcut deloc: „Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă ...”.
A debutat în anul 1912 în revista „Viața românească”, cu poezie, iar debutul în proză a avut loc în anul 1919 în publicația „Însemnări ieșene”.
Pentru bogata sa activitate literară a primit numeroase premii și distincții: Premiul Academiei Române (1927), Premiul Femina (1928), Premiul Național pentru Literatură (1937), Premiul Societatea Scriitorilor Români (1942).
Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Acneea, mai mult decât o problemă de piele
24/04/2024 14:30

O afectiune dermatologică comună, acneea afectează milioane de oameni din intreaga lume, influentand nu doar aspectul fizic, ci si starea emotională si interactiunile sociale ale celor afectati. Acest repor ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

  Ce sunt hărțile neuronale și cum ne poate ajuta construirea lor
23/04/2024 14:40

În căutarea unor modalităti inovatoare de a ne intelege si imbunătăti viata, o nouă tehnică a captat atentia celor pasionati de dezvoltare personală: neurografica. O combinatie fascinantă intre ...

Copiii supradotați, luminile ascunse
23/04/2024 14:04

 În zgomotul si tumultul unei lumi ce pare să se miste cu viteză coplesitoare, există copii ale căror minti strălucesc precum stelele pe cerul noptii. Acesti copii, supradotati in inteligentă, ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
23/04/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Îmbrăcămintea în lumea antică, un tezaur de tradiție și inovație
22/04/2024 15:08

  De-a lungul istoriei umane, imbrăcămintea nu a servit doar ca o barieră protectoare impotriva intemperiilor, ci si ca o expresie vividă a identitătii culturale si a stratificării sociale. &Ici ...

Ecoul din adâncuri. Misterul memoriei apei
22/04/2024 15:04

  Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile sti ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
21/04/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei