Secunde irosite și clipe regăsite

1timp

Dimensiune font:

| 26-10-2024 13:45

Timpul. Cuvântul acesta simplu, format din cinci litere, pare să ne fi transformat viețile într-o alergare continuă. Ne naștem cu un izvor nesfârșit de timp, dar pe măsură ce creștem, începem să conștientizăm că acest izvor seacă, picătură cu picătură, zi după zi, an după an. Ne spunem că vom face mai multe mâine, că timpul va avea mai mult sens când vom ajunge acolo unde ne dorim. Dar adevărul este că de cele mai multe ori, timpul trece prea repede.

Și ce rămâne în urma lui? Secunde irosite, clipe uitate. În fuga noastră către obiectivele impuse, ne scăpăm din vedere cele mai importante momente. Acele secunde care, deși aparent banale, ne pot încărca sufletul cu o liniște profundă. Uităm să ascultăm râsul copiilor, să simțim mirosul ploii de vară, să ne bucurăm de lumina dimineții care cade pe pielea noastră ca o promisiune tăcută a unei zile pline de posibilități.

Uneori, simțim cu toții că timpul ne este cel mai mare dușman. Ne ridicăm din pat dimineața și, înainte să ne dăm seama, ziua se scurge printre degetele noastre ocupate cu mii de sarcini. O oră, două, se duc fără să ne dăm seama. Săptămâni devin luni, iar anii se topesc într-o ceață de amintiri vagi, unde doar câteva momente ies la suprafață. Ne promitem că vom încetini, că vom trăi mai conștient, dar realitatea ne prinde mereu din urmă, ca un vânt care ne împinge din spate, tot mai repede.

Și totuși, ce pierdem când timpul trece prea repede? Pierdem bucăți din noi. Pierdem momente care, deși mici, sunt fundamentale pentru fericirea noastră. Poate că uităm să spunem „te iubesc” în graba unei dimineți. Poate că nu mai avem timp să stăm pe banca din parc și să ascultăm cântecul păsărilor. Poate că am uitat să ne oprim pentru a privi norii cum plutesc, pentru a respira adânc și a simți, pur și simplu, că suntem vii.

De câte ori ne oprim să reflectăm la secundele irosite? Câte dintre ele ar fi putut fi transformată în momente prețioase? O discuție scurtă cu un prieten drag, o îmbrățișare dată la momentul potrivit, o clipă în care doar să ne oprim și să ne privim în oglindă, să realizăm că suntem mai mult decât o cursă contra cronometru.

Dar în tot acest tumult, timpul ne dă și o lecție tăcută: prețuiește fiecare secundă. Învață să trăiești nu doar pentru destinație, ci și pentru călătorie. Învață să-ți iei timp să fii prezent, să observi, să simți, să iubești. Pentru că, la sfârșitul zilei, nu ne vom aminti câte ore am lucrat, ci acele momente rare și prețioase în care am fost cu adevărat prezenți.

Timpul trece, ireversibil, dar în acele clipe când decidem să ne oprim, să respirăm și să fim cu adevărat în momentul prezent, el devine infinit. Pierdem timp doar atunci când uităm să îl trăim cu sens. Dar când îl trăim cu conștientizare, fiecare secundă devine eternă.

Este poate cel mai prețios dar pe care îl avem, și totuși, parcă ne scapă printre degete în fiecare zi. În alergătura cotidiană, între responsabilități și dorințe, pierdem ceva subtil și neprețuit: secundele. Minutele trec fără să le simțim, iar orele se topesc într-un ritm frenetic, transformând zilele într-o ceață de amintiri nesigure. Ne dorim mai mult timp, dar, paradoxal, nu știm ce să facem cu el atunci când ni se oferă.

Secundele irosite sunt acele momente în care mintea noastră e prea ocupată să-și facă griji pentru viitor sau să rumege trecutul, lăsând prezentul să se evapore fără să ne dăm seama. Sunt acele momente în care am putea simți soarele pe piele, am putea asculta vântul, am putea savura o discuție cu cei dragi. În schimb, alegem să ne grăbim, să ne lăsăm învăluiți de zgomotul din jur, pierzând conexiunea cu clipa.

Când timpul trece prea repede, consecințele sunt mai adânci decât ne-am putea imagina. Dintr-o dată, momentele care păreau infinite se reduc la o amintire vagă, iar oamenii pe care îi iubim se îndepărtează fără să ne dăm seama. Ne trezim întrebându-ne când am uitat să ne oprim și să trăim. Ne trezim întrebându-ne când am început să ne măsurăm viața în termeni de eficiență și nu în termeni de fericire.

Momentele pierdute nu pot fi recuperate. Sunt acele clipe în care nu ne-am bucurat de o privire, un zâmbet, o rază de lumină. E momentul în care ne-am închis într-un gând care ne-a ținut prizonieri, în loc să ne deschidem către viață. Și, cu toate acestea, timpul irosit are ceva frumos în el: ne învață cât de fragili suntem, cât de valoroase sunt momentele mici pe care le ignorăm.

Ne amintim de timp abia atunci când simțim că nu mai avem destul. Când plecăm într-o vacanță, când copiii cresc, când cineva drag dispare. Și atunci, realizăm că timpul nu e despre câte lucruri reușim să facem, ci despre câte momente reușim să trăim cu adevărat. Secundele devin clipe de aur, minutele devin amintiri, iar orele se transformă în povești.

Maura ANGHEL

Într-o lume care ne învață să alergăm, poate ar trebui să învățăm din nou să ne oprim. Să ne oprim din a alerga după timpul care trece și să-l prindem în mijlocul unei respirații adânci. Să ne lăsăm purtați de ritmul natural al vieții, în loc să încercăm să-l forțăm. Să ne amintim că timpul nu e un dușman care ne fură clipe, ci un prieten care ne dăruiește șansa de a le trăi.


 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Circulație restricționată în zona Podu Roș timp de 5 zile
17/11/2024 19:51

În perioada 18 – 23 noiembrie, intre orele 08:00 – 16:00, circulatia pe Aleea Rozelor va fi inchisă (tronsonul cuprins intre Aleea Rozelor 21 bl. Z1, sc. A si intersectia cu Aleea Nicolina) ...

Copilării fără baterii. Jucăriile de altădată
13/11/2024 07:46

Copilăria părintilor nostri este un univers aparte, un mozaic de momente ce astăzi par invelite intr-o patină de aur, cu un aer ce imbină simplitatea vietii de altădată cu rasetele sincere si micile peri ...

  Dincolo de măști
11/11/2024 18:36

Diminetile, indiferent de anotimp, cand soarele incă mai ezită să mangaie orasul, o găsesc pe ea, femeia cu o carieră remarcabilă, in fata oglinzii. Reflexia ii intoarce o privire blandă, dar plină de p ...

Groaznicul cutremur de sambata noaptea! 10 noiembrie 1940
10/11/2024 14:06

Sambătă, 10 noiembrie 1940, la ora 3:39 si 35 de secunde s-a declansat primul cutremur catastrofal al secolului XX in Romania. Seismul care s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 140-150 km, a avut magn ...

Atlantida, mitul care încă fascinează lumea
09/11/2024 10:30

Atlantida, civilizatia misterioasă care a starnit imaginatia lumii timp de peste două milenii, rămane una dintre cele mai captivante legende ale omenirii. Povestea insulei scufundate, descrisă pentru prima ...

O călătorie în inima obiceiurilor străvechi românești
09/11/2024 09:44

În satele Moldovei, ascunse de forfota modernitătii, trăiesc traditiile vechi de secole, transmise din generatie in generatie, ca o soaptă a trecutului care incă mai reverberează in prezent. În ...

Gutuia, fructul de aur al toamnei. Parfum, tradiție și esență în fiecare ramură
09/11/2024 09:34

Gutuiul (Cydonia oblonga) este unul dintre acele fructe care nu pot fi confundate. Forma sa, ce pare o combinatie intre măr si pară, este insă doar inceputul. Parfumul său distinct, dulceag si usor astringe ...

Adevărul din spatele minciunilor. Călătoria emoțională a copiilor spre sinceritate
09/11/2024 08:50

Copiii, in special la varste fragede, invată prin explorare si experimentare. Minciuna este adesea o parte a acestui proces, dar motivele din spatele ei si modul in care aceasta este gestionată de către păr ...

Stângacii și creativitatea, o legătură specială
09/11/2024 08:31

Într-o lume dominată de dreptaci, stangacii au fost adesea priviti ca fiind diferiti, uneori chiar „ciudati”, pentru că folosesc mana stangă in activitătile de zi cu zi. Cu toate acestea, ...

  Uleiul de canabis, alchimie modernă și terapii naturale
07/11/2024 13:46

Cunoscut in mod obisnuit sub denumirea de ulei de CBD (canabidiol), uleiul de canabis a devenit in ultimii ani un subiect de discutie tot mai amplu, traversand granitele dintre terapiile naturale si afacerile d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei