Stiloul, un simbol al eleganței
Dimensiune font:
Pe o masă de lucru, alături de smartphone și laptop, regăsim deseori un obiect care, deși pare desuet în epoca digitală, reprezintă o parte importantă a istoriei noastre culturale: stiloul. Povestea sa începe cu mult înainte ca acesta să apară în forma pe care o cunoaștem azi.
Înainte de apariția lui, oamenii scriau pe tăblițe de argilă, pergamente sau hârtie, folosind diferite instrumente precum stilusul roman (un baston subțire din metal, os sau lemn) sau penițele. Aceste instrumente, deși utile, erau greu de folosit și necesitau o îndemânare deosebită.
Evoluția și inovația
Căutarea unui instrument de scris mai eficient a dus la evoluția peniței în secolul al VII-lea, dar aceasta tot avea nevoie de a fi scufundată frecvent în cerneală. În Europa secolului al XVII-lea ar fi existat o formă de stilou cu un rezervor de cerneală. O revistă de la acea vreme, „Deliciae Physico-Mathematicae”, relatează că inventatorul german, Daniel Schwenter, a descris un stilou realizat din două pene. O pană se folosea pentru depozitarea cernelii şi era ţinută în interiorul celeilalte pene.
Pe de altă parte, inventatorul Petrache Poenaru, a inventat primul stilou cu pompiţă. Vâlcean la origine, el a primit un patent pentru invenţia lui pe data de 25 mai 1827, pe când era student la Paris. Pentru invenţia sa, românul a folosit un rezervor realizat din pană de lebădă. Nu în ultimul rând, Petrache Poenaru este şi primul român care a călătorit cu trenul, în 1830, în Anglia. A participat la inaugurarea primei linii de cale ferată din lume, cea care lega oraşele Liverpool şi Manchester.
Mai departe în 1831, John Jacob Parker a patentat primul stilou cu auto-umplere. Cu toate acestea, primele modele de stilouri au fost afectate din cauza scurgerilor de cerneală; au altor eşecuri care le-au făcut greu de vândut.
După cum se arată pe site-ul celor de la www.cineainventat.ro Lewis Waterman a patentat primul stilou practic în 1884. El a preluat ideea lui Poenaru şi a realizat un stilou care se putea umple prin intermediul peniţei, producând şi un flux mai sigur de cerneală. Waterman s-a bucurat de un succes imens şi a rămas lider pe piaţa stilourilor până la începutul anilor 1920.
Stiloul în societate
Pe măsură ce stiloul devenea din ce în ce mai popular, acesta a început să fie văzut nu doar ca un simplu instrument de scris, ci și ca un simbol al statutului și eleganței. Marche celebre precum Montblanc, Parker sau Waterman au devenit emblemă a rafinamentului și prestigiului.
Cu avansul tehnologic și dominația tehnologiei digitale, stiloul și-a pierdut treptat popularitatea. Totuși, în ultimii ani, s-a observat o reînviere a interesului pentru stilouri, mai ales în rândul entuziaștilor și al colecționarilor. Mulți apreciază sentimentul oferit de scrisul manual și consideră stiloul un instrument care leagă trecutul de prezent.
Deși poate părea învechit în comparație cu gadgeturile moderne, stiloul continuă să aibă un loc special în inimile multora. Povestea sa este o amintire a căutării permanente a omului pentru perfecțiune și inovație și, în același timp, un simbol al eleganței și tradiției. În era digitală, stiloul ne reamintește de importanța conexiunii personale și a valorii scrisului de mână. Mai mult, în ultimii ani asistăm la o renaștere a artei caligrafiei, tot mai multe persoane redescoperind plăcerea și personalitatea pe care scrierea cu stiloul o poate aduce. Așa cum muzica pe vinil a cunoscut o revigorare în era digitală, la fel și stiloul revine în forță, fiind apreciat pentru valoarea sa unică, autentică.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau