Sub acoperișul de stuf. Povești emoționante din inima satului tradițional

1b6aea4009aeae350d21d6736481e858--farmhouse

Dimensiune font:

| 31-08-2023 10:00

 Acoperișurile din stuf sunt un testament al meșteșugurilor vechi, o artă aproape uitată, dar foarte apreciată peste hotare * puțini mai sunt meșterii care pot să țese stuful așa cum o făceau bătrânii lor * cei care încă practică acest meșteșug o fac cu pasiune și dedicație, conștienți că păstrează vie o parte din istoria și cultura României

În inima satelor românești, unde timpul pare să se fi oprit, acoperișurile din stuf ale caselor prind viață, păstrând vie tradiția și conexiunea cu natura. Ele nu sunt doar simboluri ale autenticității, ci și mărturii ale unui trecut în care omul și natura erau intrinsec legate.

În fiecare sat al Moldovei era ascunsă o comoară a tradiției românești - acoperișurile din stuf ale caselor. Acestea nu erau doar simple construcții, ci povești ale pământului, ale oamenilor și ale timpului.

Zgomotul liniștit al vântului printre trestii povestește despre vremuri de demult, când acoperișurile din stuf erau nu doar o opțiune, ci o necesitate. Era un material abundent, rezistent la intemperii și oferea o izolare perfectă. Cine ar fi crezut că acele acoperișuri, aparent banale, ar deveni simbolul unei tradiții, iar peste ani, un lux pe care nu oricine și-l poate permite?

Doamna Mariana, o bunică blândă cu păr alb și ochi strălucitori, stă pe prispă privind cerul de vară. Gospodărirea ei, o moștenire de familie, are și o zonă acoperită cu stuf. Am crescut sub acest acoperiș, bucătăria de vară era acoperită cu stuf, îmi spune cu o voce tremurătoare. Știi, stuful nu e doar un material. El ne-a protejat de ger, de soare, de ploaie. Sub acest acoperiș, am râs, am plâns, am visat, spune femeia, în vârstă de 85 de ani. S-a născut în vreme de război, în comuna vasluiană Puiești. Pe atunci, multe case erau acoperite cu stuf, la fel și acatereturile din jur. „Casa noastră avea tablă, dar încăperile alăturate aveau stuf. Unele țineau de o lipsă financiară, că erau vremuri grele, altele doar de o tradiție, că așa era pe atunci, a continuat bunicuța povestea. Între timp, multe lumi s-au schimbat, aducând cu ele modernismul care a aruncat în uitare multe materiale naturale, foarte folositoare de altfel și foarte prețuite de către străini. Bunica Mariana a ales să păstreze stuful de pe bucătăria de vară, doar l-a înlocuit pe măsură ce se deteriora: E parte din sufletul acestei case. Când îl ating, simt istoria. Simt mâinile bunicului meu așezând fiecare fir cu grijă și dragoste.

 Eleganța care îmbină perfectul cu imperfectul

Acoperișurile din stuf sunt, de asemenea, un testament al meșteșugurilor vechi, o artă aproape uitată. Puțini mai sunt meșterii care pot să țese stuful așa cum o făceau bătrânii lor. Cei care încă practică acest meșteșug o fac cu pasiune și dedicație, conștienți că păstrează vie o parte din istoria și cultura României.

Deși tehnologia modernă oferă alternative mai durabile și mai eficiente, acoperișurile din stuf au un farmec unic, o eleganță care îmbină perfectul cu imperfectul. Aceste acoperișuri nu sunt doar o construcție, ci un limbaj. Ele vorbesc despre dragoste, tradiție, comunitate și despre legătura profundă între om și natură. Prin fiecare fir de stuf se spune o poveste, iar în fiecare poveste, se află un fragment din inima României. Cele mai multe se găsesc în Delta Dunării. În fiecare dimineață, sub razele soarelui, aceste acoperișuri se reflectă într-un mozaic de culori și texturi. Stuful, cu nuanțele sale aurii, se îmbină perfect cu verdele copacilor și albastrul cerului. La apus, devin și mai spectaculoase, căpătând nuanțe de roșu și portocaliu, precum un tablou în care natura își etalează toată splendoarea.

Migală și măiestrie

Acoperișurile din stuf nu sunt doar frumoase, ci și funcționale, iar construirea lor nu este o sarcină ușoară. Este nevoie de măiestria și dăruirea meșterilor care, cu mâini pricepute și cu dragoste pentru tradiție, împletesc stuful în așa fel încât să reziste ani buni. Cei mai mulți au învățat meserie de la părinții sau bunicii lor, transmițând secretele și tehnica de la o generație la alta.

Acoperișurile din stuf nu sunt doar structuri funcționale, ci și părți vii ale istoriei și culturii românești, simboluri ale unei lumi în care omul și natura conviețuiau în armonie. Construirea lor este un proces manual și necesită o măiestrie dobândită de-a lungul anilor.

Planta este culeasă, uscată și apoi legată în mănunchiuri groase, care sunt apoi fixate pe structura casei în straturi suprapuse, garantând astfel impermeabilitatea.

Stuful este un izolator natural, menținând căldura în interiorul casei pe timp de iarnă și răcoarea în zilele toride de vară. Cu o întreținere adecvată, un astfel de acoperiș rezistă și peste 50 de ani.  Casele cu acoperișuri de stuf nu sunt doar funcționale, ci și reprezentative pentru identitatea culturală a României. Ele amintesc de o epocă în care viața era mai simplă, iar legătura dintre om și natură era esențială.

În ultimii ani, s-a observat o reînviere a interesului pentru această tradiție. Din ce în ce mai mulți tineri și arhitecți caută să integreze tehnicile tradiționale în proiectele moderne, creând astfel punți între trecut și prezent.

Material izolator pentru case scumpe

Un acoperis din stuf este în egală măsură vechi și nou, tradițional și modern. Cu toate că stuful este un material ce pare la îndemână si care a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru acoperirea caselor, acum el este un material nu tocmai ieftin, folosit cu precădere de deținătorii de case vechi sau de cei care vor o casă cu un aspect deosebit. Astfel de case sunt întâlnite în zonele selecte din Olanda, Germania,  Belgia, Franța sau Anglia și numărul lor crește an de an. Acoperișul din stuf nu mai este nici la noi o rămășiță a trecutului. Case, foișoare și chiar umbrelele din zonele exclusiviste de pe litoral sunt acoperite cu stuf. 

Numit și trestie sau trestie de apă, stuful crește pe malul lacurilor, al bălților sau al râurilor lente. Delta Dunării este un loc foarte prielnic pentru stuf, suprafața acoperită ajungând la 1500 km².  Aici rădăcinile de suprafata ale stufului se împletesc cu ale altor plante, formând plauri care se desprind uneori de fundul bălților formând insule.

Stuful se culege iarna, când este uscat. Perioada pentru cules începe la jumătatea lunii noiembrie și se termină la jumătatea lunii martie. Recoltarea se face atât manual cât și mecanizat. Pentru a proteja terenul (cum este cazul Deltei Dunării) se renunță de multe ori la utilaje, recoltarea făcându-se doar manual. Este o muncă foarte grea, dar pentru mulți dintre oamenii deltei este de multe ori singura lor sursă de câștig. Stuful din Delta Dunării este exportat aproape în totalitate în țări din Europa (Germania, Olanda, Danemarca).

Cu toate că mulți spun că este foarte sensibil la foc, pare că nu este așa. Felul în care este montat îl face foarte dens ceea ce încetinește foarte mult propagarea focului. Un astfel de material arde mocnit și de multe ori, din lipsă de aer, focul se stinge. Specialiștii spun că acoperișul seamănă cu o carte groasă. Cu toate că fiecare pagină arde foarte ușor, cartea închisă este foarte greu de ars.

Este un material ecologic și rentabil. Cu toate că este de trei sau chiar patru ori mai scump decât celelalte materiale folosite pentru acoperirea casei (țiglă, tablă, covor bituminat) rezistența lui mare în timp, economia făcută cu izolarea acoperișului și costurile energetice mai mici fac ca investiția să se amortizeze într-un timp scurt. Acoperișurile din stuf nu sunt doar structuri funcționale, ci și părți vii ale istoriei și culturii românești, simboluri ale unei lumi în care omul și natura conviețuiau în armonie.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Copilării fără baterii. Jucăriile de altădată
13/11/2024 07:46

Copilăria părintilor nostri este un univers aparte, un mozaic de momente ce astăzi par invelite intr-o patină de aur, cu un aer ce imbină simplitatea vietii de altădată cu rasetele sincere si micile peri ...

  Dincolo de măști
11/11/2024 18:36

Diminetile, indiferent de anotimp, cand soarele incă mai ezită să mangaie orasul, o găsesc pe ea, femeia cu o carieră remarcabilă, in fata oglinzii. Reflexia ii intoarce o privire blandă, dar plină de p ...

Groaznicul cutremur de sambata noaptea! 10 noiembrie 1940
10/11/2024 14:06

Sambătă, 10 noiembrie 1940, la ora 3:39 si 35 de secunde s-a declansat primul cutremur catastrofal al secolului XX in Romania. Seismul care s-a produs in zona Vrancea, la o adancime de 140-150 km, a avut magn ...

Atlantida, mitul care încă fascinează lumea
09/11/2024 10:30

Atlantida, civilizatia misterioasă care a starnit imaginatia lumii timp de peste două milenii, rămane una dintre cele mai captivante legende ale omenirii. Povestea insulei scufundate, descrisă pentru prima ...

O călătorie în inima obiceiurilor străvechi românești
09/11/2024 09:44

În satele Moldovei, ascunse de forfota modernitătii, trăiesc traditiile vechi de secole, transmise din generatie in generatie, ca o soaptă a trecutului care incă mai reverberează in prezent. În ...

Gutuia, fructul de aur al toamnei. Parfum, tradiție și esență în fiecare ramură
09/11/2024 09:34

Gutuiul (Cydonia oblonga) este unul dintre acele fructe care nu pot fi confundate. Forma sa, ce pare o combinatie intre măr si pară, este insă doar inceputul. Parfumul său distinct, dulceag si usor astringe ...

Adevărul din spatele minciunilor. Călătoria emoțională a copiilor spre sinceritate
09/11/2024 08:50

Copiii, in special la varste fragede, invată prin explorare si experimentare. Minciuna este adesea o parte a acestui proces, dar motivele din spatele ei si modul in care aceasta este gestionată de către păr ...

Stângacii și creativitatea, o legătură specială
09/11/2024 08:31

Într-o lume dominată de dreptaci, stangacii au fost adesea priviti ca fiind diferiti, uneori chiar „ciudati”, pentru că folosesc mana stangă in activitătile de zi cu zi. Cu toate acestea, ...

  Uleiul de canabis, alchimie modernă și terapii naturale
07/11/2024 13:46

Cunoscut in mod obisnuit sub denumirea de ulei de CBD (canabidiol), uleiul de canabis a devenit in ultimii ani un subiect de discutie tot mai amplu, traversand granitele dintre terapiile naturale si afacerile d ...

Compozitorul şi producătorul american Quincy Jones a murit la 91 de ani
04/11/2024 11:21

Compozitorul şi producătorul american Quincy Jones, care a avut o influenţă majoră asupra muzicii americane prin colaborarea sa cu artişti precum Count Basie şi Frank Sinatra şi care a remodelat muzica ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei