Suricatele, animalele cu cea mai mare viață socială
Dimensiune font:
Suricata este un membru al familiei mangustelor, care se intalneste in zonele din sud-vestul Angolei si din Africa de Sud. Un grup de suricate se numeste “banda” sau “clan”. Suricatele sunt faimoase pentru pozitia adoptata in 2 labe si pentru comportamentul lor social.
Aceste animale traiesc in zone intinse si uscate, savane si tufarisuri. Acestea locuiesc pe tot intinsul Desertului Kalahari in Botswana si Africa de Sud. De obicei isi aleg zonele in care exista suficient sol nisipos pentru ca acestea sa isi poata construi vizuini subterane elaborate. Aceste habitate complexe au multe tuneluri care conduc la numeroase camere pentru dormit. Suricatele sunt animale diurne si scotocesc dupa mancare numai in timpul zilei. Ca toate celelalte manguste, acestea sunt niste mici vanatori foarte agili. Dieta lor principala consta in insecte ca: carabusi, paianjeni si miriapode. Uneori se hranesc si cu vertebrate mici, oua si radacini.
Suricatele sunt animale foarte sociabile si traiesc in colonii de 5 pana la 30 de indivizi. Fiind animale atat de sociabile, acestea impart atat toaleta, cat si responsabilitatile parintesti. Fiecare clan are un mascul dominant alfa si o femela dominanta alfa. Fiecare clan are teritoriul sau pe care cateodata si-l schimba, atunci cand hrana se imputineaza sau daca este alungat de un clan mai puternic. Daca un clan este alungat de altul mai puternic, acesta ori isi va extinde teritoriul in alta zona, ori va astepta pana va deveni indeajuns de puternic pentru a-si recapata teritoriul pierdut.
Fiecare clan are o “santinela” care pazeste clanul si da alarma celorlati membri ai clanului in caz de pericol. Santinela sta de paza ori pe pamant ori intr-un copac sau tufis. Aceasta pazeste atat sistemul de vizuini cat si ceilalti membri ai clanului cand acestia sapa dupa mancare. Daca observa vreun pericol, santinela scoate un sunet ca un latrat, iar celelalte suricate se ascund repede in vizuini.
Suricatelor le place sa se ingrijeasca una pe alta, si-si culeg parazitii din blana pe care ii mananca, desi acestia nu fac parte din dieta lor. Suricatele stau in doua labe sau chiar in varful degetelor pentru a mirosi vantul si a detecta vulturii care ar putea da tarcoale. Au vederea excelenta si pot scoate 10 sunete diferite, unul dintre ele fiind cel care da alarma. Suricata este un animal foarte inteligent care prospera in habitatul sau si nu se afla in pericol de disparitie.
Suricatele poarta virusul turbarii, au fost vanate si chiar gazate in vizuinile lor, in special in zonele unde reprezinta o amenintare pentru oameni. Totusi asta nu a redus numarul lor foarte mult. Pradatorii suricatelor sunt in principal sacalii, vulturii si soimii. In Africa de Sud, aceste animale afectuoase si timide sunt tinute ca animale de casa.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau