Tainele alunului și ale solomonarilor

1solomonar

Dimensiune font:

| 16-09-2023 10:29

 În zorii unei zile de vară, sub soarele care începe să-și arunce razele peste câmpuri, o siluetă îndoită de vârstă se mișcă încet, ținând în mâini o creangă de alun. Creanga se îndoaie și se își îndreaptă vîrful către pământ. Bătrânul își face semnul crucii, murmurând cuvinte vechi și pline de mister. Este un căutător de apă, iar creanga de alun este instrumentul său divin cu care vindecă oamenii sau găsește apă.

Creanga de alun – o legătură ancestrală

De sute de ani, oamenii au folosit crengile de alun pentru a găsi surse subterane de apă, un proces cunoscut astăzi sub numele de „radiestezie” și folosit mult în tehnicile divinatorii. Pentru mulți, este o știință, pentru alții magie pură. Se spune că, atunci când un căutător talentat ține o creangă de alun, aceasta se va îndoi sau va oscila în prezența unei surse de apă subterane.

Căutătorii de apă, sau solomonari, așa cum li se mai spune, erau priviți adesea cu o combinație de respect și scepticism. În timp ce mulți oameni jurau pe abilitățile lor de a localiza apa subterană, alții îi vedeau ca pe niște escroci. Însă, indiferent de păreri, multe comunități din zonele rurale se bazau pe priceperea lor în a găsi surse de apă pe care urmau să-și ridice fântânile.

Solomonarii aveau mereu o creangă de alun bifurcată. Eu parcurgeau terenul cu pași mici, măsurați, așteptând ca aceasta să reacționeze la prezența apei din adâncime. Atunci când creanga începe să vibreze sau să se încline, le era foarte clar că au găsit locul ideal pentru săparea unui fântâni.

Chiar dacă această tehnică este adesea privită cu scepticism de către oameni de știință, există numeroase relatări ale fermierilor și localnicilor care susțin eficacitatea ei. Căutătorii de apă se bazează nu numai pe reacția crengii, dar și pe intuiția și experiența lor personală.

 

Magie și descântec

În zona Balcanilor și în alte părți ale Europei de Est, creanga de alun este adesea asociată cu magia și descântecul. În vechile tradiții, alunul era considerat un lemn sacru și se credea că are puteri protectoare. Crengile de alun erau adesea folosite în ritualuri pentru a alunga spiritele rele sau pentru a atrage energiile pozitive.

Descântecul, în contextul său tradițional, este o formulă sau o rugăciune rostită pentru a vindeca, proteja sau pentru a influența cursul evenimentelor.

Este o formă de magie albă, unde cuvintele rostite cu credință au puterea de a alina suferințele sau de a înlătura farmecele. De multe ori, aceste descântece sunt însoțite de obiecte considerate sacre sau magice, precum creanga de alun despre care că are puterea de a neutraliza energia negativă și de a înlătura farmecele. Astfel, în unele ritualuri, se folosește creanga de alun pentru a „mătura aura unei persoane și pentru a îndepărta orice influență nefavorabilă.

Mulți oameni cred că această formă veche de magie își are rădăcinile în legătura strânsă dintre oameni și natură. „Bunicul meu din Vrancea foloseau creanga de alun mai ales în descântece. Eram copil și țin minte că a venit la el un băiat mușcat de șarpe. L-am văzut mânuind creanga de alun și l-am auzit spunând niște cuvinte pe care nu le-am înțeles. Copilul s-a vindecat. Și tatăl lui aveau darul ăsta. Oamenii din sat îl credeau nebun, dar tot la el veneau când aveau greutăți, am aflat de la Cătălin, un bărbat aflat în floarea vârstei.

În adâncurile satelor românești, unde tradițiile se împletesc cu natura, creanga de alun și-a găsit un loc special în inimile oamenilor și în folclorul local. Aceasta nu este doar o simplă ramură; pentru unii, ea reprezintă puntea dintre lumea văzută și cea nevăzută, între știință și misticism.

Creanga de alun reprezintă o punte între lumea veche și cea modernă, între știință și magie, între real și supranatural. Pentru unii, este un instrument practic; pentru alții, un simbol al unei lumi pierdute. Indiferent de perspectivă, creanga de alun și tradițiile care o înconjoară rămân o parte fascinantă a patrimoniului cultural european.

Solomonarii, vracii dintre Cer și Pământ

În misterioasa și bogata tapiserie a folclorului românesc, puține entități se ridică la misticismul și măreția solomonarilor. Acești preoți ai văzduhului, adesea percepuți ca ființe mitice și fascinante, constituie o sursă inepuizabilă de fascinație și mister în cultura românească. Deși au fost comparate cu druizii celtici și cu alte figuri ale văzduhului din diferite tradiții, solomonarii își au propria lor particularitate în inima României.

Povestea spune că solomonarii erau bărbați aleși de la naștere pentru a fi instruiți într-o școală ascunsă, situată în munții Carpați, unde erau pregătiți în tainele văzduhului, controlului vremii și al altor puteri misterioase. Se zvonește că solomonarii erau capabili să încalece dragoni și să declanșeze ploi sau furtuni la voință.

În vechile comunități rurale, solomonarii erau priviți cu un amestec de frică și respect. Deși aveau puterea de a aduce ploi binecuvântate pentru recolte, tot ei puteau aduce furtuni violente, fațeta dublă transformându-i adesea în intermediari între forțele naturii și oameni.

Semnificația mitologică

Solomonarii pot fi văzuți ca simboluri ale interacțiunii dintre om și natură, reprezentând capacitatea umană de a influența și controla forțele din jur. Prin intermediul lor, mitologia românească subliniază respectul profund pe care oamenii ar trebui să îl aibă față de forțele naturii, precum și pericolele care apar atunci când sunt folosite fără înțelepciune.

Chiar și în zilele noastre, solomonarii continuă să fie o sursă de inspirație pentru artiști, scriitori și cineasti. Legendele lor sunt readaptate și reinterpretate, evidențiind curiozitatea umană continuă față de aceste ființe misterioase.

Ei ne amintesc de vremurile în care oamenii se uitau la cer cu teamă și respect, sperând în bunăvoința solomonarilor. Chiar dacă, astăzi, aceste povești pot părea simple mituri, ele ne oferă o fereastră către o epocă în care magia, natura și omul erau strâns interconectate. Interesant este că existența solomonarilor nu este un fenomen izolat. Multe culturi au legende despre ființe sau indivizi care pot controla vremea sau au puteri supranaturale. De exemplu, șamanii din diferite culturi indigene au abilități similare. Acest lucru arată că, în diferite puncte ale istoriei și în diverse locuri, oamenii au simțit nevoia să creeze astfel de mituri pentru a explica și a se raporta la forțele naturii.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Tuk-Tuks: pulsul străzilor urbane
06/05/2024 11:45

Tuk-tuks, acele vehicule colorate, cu trei roti, care zburdă pe străzile aglomerate ale oraselor din Asia, Africa si America Latină, au devenit un simbol recunoscut al vietii urbane din aceste regiuni. Cu to ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
06/05/2024 10:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

Ecoul din adâncuri. Misterul memoriei apei
06/05/2024 10:04

  Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile sti ...

Ouăle colorate şi încondeiate
06/05/2024 09:40

Geneza lumii dintr-un ou este o idee filozofică extrem de răspandită la multe culturi timpurii: celţi, greci, egipteni şi fenicieni, la tibetani şi hinduşi, la chinezi, la populaţiile siberiene şi indo ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
05/05/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

Istoria vibrantă a grătarului
05/05/2024 10:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Trei sferturi dintre români vor lua lumină din biserică, de Paște
03/05/2024 07:17

Peste 79% dintre romani intenţionează să işi petreacă Sărbătorile Pascale acasă, in familie, iar 75% vor să participe la slujba de Înviere din acest an, conform unui studiu realizat de Reveal Mar ...

Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle
02/05/2024 07:24

Joia Mare, o zi in care inima crestinilor ortodocsi bate mai puternic, este un moment de profunzime spirituală si de intelegere a suferintei si iubirii divinului. În această zi deosebită, cunoscută si ...

Armindenii. Ziua pelinului
01/05/2024 08:21

Sărbătoarea Armindenilor, celebrată astăzi, este una a prosperităţii. Tradiţia spune că, in ajun, se ia un pom din pădure şi se aduce in casă, după ce este curăţat de frunze şi este impodobit cu ...

Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
29/04/2024 08:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei