Un elveţian diagnosticat cu Parkinson a făcut o drumeţie de peste 1.100 km în Munţii Alpi
Dimensiune font:
Un elveţian diagnosticat cu Parkinson, care a făcut o drumeţie de peste 1.100 km în Munţii Alpi pentru a creşte nivelul de conştientizare cu privire la această boală neurodegenerativă, se pregăteşte pentru următoarea sa provocare, după ce a suferit o operaţie în urma căreia i-au fost implantaţi electrozi în creier.
Yves Auberson a reuşit să depăşească spasmele musculare şi alte simptome cu care s-a confruntat în timpul drumeţiei de trei luni de anul trecut. Plecând din est, de la Montreux, unde lucrează ca instructor într-o clinică, el a escaladat vârfuri de mare altitudine în timpul acelei provocări.
Auberson a fost ales personalitatea anului în 2020 de publicul din regiunea în care este situat oraşul său natal, Nyon, în apropiere de Geneva.
"Ceea ce m-a motivat să realizez această excursie a fost faptul că mi-am dorit ca oamenii să cunoască mai bine această boala care este cu adevărat necunoscută. Aşa că am făcut ceva care cred că a fost important şi cu care oamenii pot relaţiona. Faptul că am realizat această drumeţie - unii oameni au înţeles, chiar mai mult decât speram - a depăşit aşteptările noastre", a declarat Yves Auberson pentru Reuters Television.
"A fost foarte important pentru mine, pentru că am vrut să demonstrez că este posibil, chiar şi cu boala Parkinson, să poţi face încă multe lucruri. Din moment ce iubesc munţii, era evident ca voi realiza această provocare la munte", a adăugat el.
"Am primit o mulţime de e-mailuri, tone şi tone de mesaje de încurajare, de la oameni care mi-au mulţumit. Asta este ceea ce mă hrăneşte", a precizat Auberson.
Fost jucător profesionist de golf, Auberson a fost diagnosticat în 2004, la vârsta de 35 de ani, cu Parkinson, o tulburare neurodegenerativă ce provoacă tremurături şi dificultăţi de deplasare, de echilibru şi de coordonare şi care se înrăutăţeşte în timp.
În martie, el a suferit o intervenţie chirurgicală majoră, procedură cunoscută sub numele de stimulare cerebrală profundă, în cadrul căreia i-au fost implantaţi electrozi în anumite zone ale creierului, conectaţi printr-un fir implantat la un dispozitiv din piept, ce trimite impulsuri pentru a reduce simptomele. Auberson s-a confruntat cu simptome dureroase în urma renunţării la cele cincisprezece medicamente pe care le lua şi se aşteaptă la o perioadă de răgaz de cinci ani.
"Totul s-a schimbat. Efectiv, totul. Pot să fac lucruri pe care nu le mai puteam face. Trebuie să fiu atent, pentru că nu m-am vindecat complet. E adevărat, nu voi fi niciodată complet vindecat, ştim că boala Parkinson nu este vindecabilă, dar aici mi-au oferit şansa de a avea o viaţă nouă, iar acest lucru este atât de grozav, deoarece funcţionez", a explicat elveţianul.
Auberson plănuieşte o nouă provocare, însă deocamdată nu a oferit multe detalii despre aceasta. "Această nouă provocare va implica o bicicletă, un triciclu, o bicicletă personalizată, şi apă. Vor fi apa şi o bicicletă", a spus el.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau