Românii, printre cei mai bolnavi din Uniunea Europeană

bolnavi

Dimensiune font:

| 02-06-2024 12:12

 țara noastră ocupă primul loc în UE în ceea ce privește deceesele din cauze prevenibile * cu cheltuieli pentru sănătate pe cap de locuitor printre cele mai scăzute din Europa și cu un sistem de sănătate subfinanțat, țara noastră se confruntă cu o multitudine de provocări în domeniul sănătății publice * doar unul din trei români plătesc asigurări de sănătate

România continuă să aibă unul dintre cele mai fragile sisteme de sănătate de pe continent, situându-se pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de decese cauzate atât de boli prevenibile, cât și de boli tratabile, conform raportului „Starea Sănătății în Uniunea Europeană” pe anul 2023. Acest articol analizează în detaliu problemele grave cu care se confruntă sistemul de sănătate din România, evidențiind bolile care îi afectează cel mai mult pe români și factorii care contribuie la această situație alarmantă.

Cheltuieli scăzute și ineficiență în sistemul de sănătate

România alocă sănătății cele mai scăzute fonduri pe cap de locuitor dintre toate țările UE, cu o sumă de 1.663 de euro în 2021, comparativ cu media UE de 4.030 de euro. Această subfinanțare cronică se reflectă în infrastructura deficitară, personalul insuficient și echipamentele medicale învechite. Doar unul din trei români contribuie la asigurările de sănătate, ceea ce exacerbează problema, mai ales că numeroase categorii sunt exceptate de la plata asigurărilor.

Mortalitatea prevenibilă, o problemă majoră

România se confruntă cu cea mai mare rată a mortalității prevenibile din Uniunea Europeană. În 2020, s-au înregistrat 358 de decese prevenibile la 100.000 de locuitori, aproape dublu față de media UE de 180 de decese la 100.000 de locuitori. Bolile cardiace, bolile legate de consumul de alcool și COVID-19 sunt principalele cauze ale acestei mortalități ridicate. Aceste cifre indică o ineficiență majoră în implementarea politicilor de prevenție și în educarea populației privind stilul de viață sănătos.

În aceeași perioadă, România a înregistrat 235 de decese din cauze tratabile la 100.000 de locuitori, de 2,5 ori mai mare decât media UE, care este de 92 de decese la 100.000 de locuitori. Principalele boli tratabile care duc la mortalitate ridicată sunt cele cardiace, pulmonare și accidentul vascular cerebral. Aceste statistici reflectă incapacitatea sistemului de sănătate de a oferi îngrijiri medicale adecvate și la timp pacienților săi.

Un alt aspect alarmant este legat de factorii de risc majori pentru sănătatea românilor, cum ar fi dieta nesănătoasă, fumatul și poluarea. Aceste elemente contribuie semnificativ la prevalența bolilor cronice și la mortalitatea ridicată. Dieta nesănătoasă, caracterizată prin consumul ridicat de grăsimi saturate, zaharuri și sare, combinată cu o rată mare a fumatului, duce la o incidență crescută a bolilor cardiovasculare și a cancerului.

Cheltuieli personale și acces limitat la îngrijiri medicale

Românii sunt, de asemenea, printre europenii care scot cei mai mulți bani din propriul buzunar pentru îngrijiri medicale. Cheltuielile directe ale românilor pentru sănătate sunt de 21%, mult peste media UE de 15%. În 2022, 18% dintre români au raportat că au fost nevoiți să achite plăți suplimentare sau cadouri pentru medici sau asistente, cea mai ridicată rată din UE, unde media este de doar 4%. Aceasta reflectă nu doar corupția endemică din sistemul de sănătate, dar și povara financiară suplimentară pe care o suportă cetățenii pentru a accesa servicii medicale de bază.

Mortalitatea cauzată de cancer este o altă problemă majoră, reprezentând una din șase decese în România (16,7%) în 2020. Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces, urmat de cancerul colorectal și cancerul de sân. Rata de mortalitate prin cancer este cu 7% mai mare decât media UE și a înregistrat un progres foarte modest în ultimii ani. În ciuda existenței unui Program Național de Oncologie, accesul la terapii noi se face cu întârziere, iar costurile de îngrijire a pacienților oncologici sunt cele mai scăzute din UE, ridicându-se la doar 160 de euro pe cap de locuitor, comparativ cu media UE de 326 de euro.

Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, situându-se pe locul trei de la coadă. Pandemia de COVID-19 a avut un impact devastator asupra acesteia, ducând la o scădere abruptă de 2,8 ani, ajungând la 72,8 ani în 2021. În 2022, speranța de viață a recuperat doar 0,3 ani, rămânând mult sub nivelul pre-pandemic de 75,3 ani și cu 5,4 ani mai mică decât media UE.

Maura ANGHEL

România se confruntă cu una dintre cele mai grave situații de sănătate din Uniunea Europeană. Cu cheltuieli scăzute pe cap de locuitor, mortalitate ridicată din cauze prevenibile și tratabile, și o speranță de viață mult sub media UE, este clar că sistemul de sănătate are nevoie de reforme majore și investiții substanțiale. Factorii de risc, cum ar fi dieta nesănătoasă, fumatul și poluarea, contribuie semnificativ la starea precară de sănătate a românilor. În plus, povara financiară asupra cetățenilor pentru accesarea serviciilor medicale accentuează inegalitățile și limitează accesul la îngrijiri adecvate.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
 Secretele unui zâmbet sănătos la orice vârstă
27/09/2024 10:02

 Secretele unui zambet sănătos la orice varstă Sănătatea orală este o parte importantă a sănătătii generale, avand in vedere că influentează atat aspectul fizic, cat si capacitatea de a manca ...

Tzancă Uraganu se ia de milionarii bătrâni din România: Cât vreți să mai trăiți? De ce nu ajutați sinistrații?
26/09/2024 15:57

Cantăretul de manele Tzancă Uraganu se ia de milionarii Romaniei, după ce Gigi Becali a decis să reconstruiască toate casele oamenilor loviti grav de inundatii la Galati. Tzancă spune că nu intelege de c ...

Coca-Cola și Pepsi au modificat rețetele produselor. Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic
26/09/2024 14:47

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, medicul nutritionist Mihaela Bilic a dezvăluit că Pepsi si Coca-Cola nu mai contin cafeină. Aceasta s-a declarat dezamăgită de faptul că schimbarea nu a fost comu ...

Peste 2 milioane de români suferă de boală cronică respiratorie
25/09/2024 14:13

Peste 2,3 milioane de romani trăiesc cu o boală cronică respiratorie, a declarat, miercuri, dr. Diana Păun, consilier prezidenţial, Departamentul Sănătate Publică al Administraţiei Prezidenţiale. Potr ...

Pâine de la Auchan, retrasă de urgență de la vânzare, după suspiciuni de contaminare. Ce trebuie să facă toți clienții care au cumpărat produsul
25/09/2024 12:17

Alertă alimentară pentru romanii care sunt clienti ai unui mare lant de hypermarketuri din tară. Un sortiment de paine de la Auchan a fost retras de urgentă de la vanzare, existand suspiciuni de contaminare ...

Cazul care a șocat România - Întrebarea pe care fiul lui Adrian Iovan a pus-o mamei sale, după ce pilotul a murit în accidentul aviatic din Apuseni
24/09/2024 06:58

Designerul vestimentar Romanita Iovan a făcut, in direct la TV, dezvăluiri despre care care a socat Romania cu ani de zile in urmă. Ea a povestit un episod pe care l-a trăiut după accidentul aviatic din Ap ...

Cele trei obiceiuri zilnice care ne distrug creierul
22/09/2024 16:45

Unele obiceiuri zilnice aparent inofensive pot influenta negativ sănătatea creierului pe termen lung. Fie că e vorba de alimentatie, igienă orală sau obiceiuri de somn, toate aceste comportamente au un imp ...

Demența, boala care amenință omenirea: cazurile s-ar putea tripla în următorii ani! Ce alimente și băuturi ne recomandă experții
19/09/2024 07:27

Consumul mai multor alimente şi băuturi bogate in flavonoide, cum ar fi fructele de pădure, ceaiul şi vinul roşu, ar putea reduce riscul de demenţă cu 28%, sugerează un studiu. Se preconizează că num ...

Respirația care slăbește. Tehnici inovatoare pentru pierderea în greutate
17/09/2024 15:00

Într-o lume in care tehnologiile avansează rapid si trendurile de fitness sunt din ce in ce mai sofisticate, un concept vechi de mii de ani capătă din nou popularitate: slăbirea prin respiratie. &Icir ...

Podoaba facială la fel ca podoaba fecală: bacterii la fel de periculoase ca și cele găsite în flora intestinală
16/09/2024 18:33

  O cercetare socantă de ultimă oră scoate la iveală informatii oripilante. Barba ascunde in ea bacterii periculoase similare cu cele aflate in materia fecală, concluzionează cercetătorii. Insa nu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei