Ai simptome de COVID-19 si ai motive sa crezi ca ai putea fi infectat? Patru pasi esentiali pe care trebuie sa ii urmezi

virus  62189089

Dimensiune font:

| 30-08-2020 09:45

 Stranuti, iti curge nasul, tusesti, ai dureri in gat, poate chiar febra, iti dispar subit gustul si mirosul, te doare capul sau ai probleme digestive. Sunt simptome asemenatoare cu cele ale infectiei cu SARS-CoV-2.

Daca toate acestea se leaga si de o calatorie recenta intr-o tara din zonele cu risc epidemiologic, este posibil chiar sa fi luat virusul. Ce poti sa faci in situatia aceasta? Sunt cativa pasi care trebuie urmati.

Atentie, nu exista un ghid oficial in acest sens, insa conform legislatiei in vigoare, in astfel de situatii trebuie sa suni urgent medicul de familie pentru a decide impreuna cu acesta care sunt pasii exacti de urmat in cazul tau.

Ce inseamna ca esti suspect de 
coronavirus

Conform definitiei de caz transmisa de 
Institutul National de Sanatate Publica, orice persoana cu infectie respiratorie acuta (debut brusc cu cel putin unul din urmatoarele simptome: tuse, febra, dificultate in respiratie (scurtarea respiratiei) este un caz suspect de SARS-Cov2.

De asemenea, mai poate fi suspecta de COVID-19 orice persoana cu pneumonie, bronhopneumonie si/sau pleurezie sau orice persoana cu infectie respiratorie acuta severa (SARI), febra sau istoric de febra si tuse si dificultate in respiratie (scurtarea respiratiei) si care necesita spitalizare peste noapte.

 
 



Patru lucruri pe care trebuie sa la faci atunci cand ai simptome de coronavirus

1. Daca ai simptome usoare, suna la medicul de familie.
El te va indruma ce sa faci dupa ce iti va face o prima evaluare la telefon. In caz de suspiciune de COVID-19, va trimite 
ambulanta pentru recoltare de probe. Altfel, iti va recomanda sa stai in izolare la domiciliu, urmand sa te monitorizeze, tot telefonic. Nu pleca la cabinetul medical. Vei fi consultat si acolo, insa dupa aceea cabinetul va trebui dezinfectat, pentru a nu-i pune in pericol pe ceilalti pacienti cu afectiuni cronice.

2. Poti sa iti faci autoevaluare
Pe site-ul oficial al Guvernului este o sectiune denumita 
Ce trebuie sa fac. Acolo este un test cu mai multe intrebari si, in functie de raspuns, poti sa vezi daca ai putea fi suspect de COVID-19.

Foloseste chestionarul pentru a identifica gradul de risc propriu pentru a putea vedea ce pasi ai de urmat mai departe, in functie de starea ta de sanatate si de actiunile intreprinse in ultima perioada.

Insa daca rezultatul iti arata ca nu esti suspect de coronavirus, iar simptomele se inrautatesc, mai bine suna la medic.

3. Daca ai febra peste 38 de grade, tusesti si ai dificultati in respiratie, suna la 112
Le explici operatorilor despre ce este vorba si astepti sa vina ambulanta. Poti suna si medicul de familie, insa, cel mai probabil, si acesta te va indruma catre serviciul de 
urgente sau il va apela el.

Asteapta ambulanta acasa. Medicul sau asistentul de pe salvare iti va evalua starea de sanantate si iti va lua probe. In urma consultului personalul de pe ambulanta, va decide daca se impune transportul la spital, la ce unitate medicala sau daca ramai acasa in izolare.

4. Asteapta rezultatul acasa
Daca ti s-au recoltat probe si ti s-a recomandat sa ramai in izolare pana la aflarea testului, atunci chiar nu trebuie sa iesi din casa. Ai putea fi infectat si i-ai putea contamina si pe altii. In plus, poti contacta si alte boli care iti pot agrava starea de sanatate.

Daca rezultatul este negativ, inseamna ca este posibil ca alta sa fi fost cauza simptimelor. Daca este pozitiv, cheama ambulanta si mergi la spital, unde vei fi evaluat medical timp de 24 de ore. Ti se vor face analize, iar medicii iti vor spune daca este necesara internarea sau poti sa te tratezi acasa, cu supraveghere de la medicul de familie.

Unele persoane pot fi infectate, dar nu dezvolta niciun simptom si nu se simt bolnave. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) isi revin dupa ce au fost afectati de boala, fara a avea nevoie de tratament special.

Aproximativ una din sase persoane care au COVID-19 dezvolta forme severe ale bolii si au dificultati in respiratie. Persoanele in varsta si cei cu probleme medicale anterioare, precum tensiune arteriala mare, probleme cardiace, obezitate sau diabet au un risc crescut sa dezvolte o forma severa a bolii.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Institutul Regional de Oncologie Iași – proiect: „ONCO-PERFMED – Performanță pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași”
02/11/2024 11:40

  Iasi - 02 NOIEMBRIE 2024       Anunt de presă    Titlu proiect: „ONCO-PERFMED – Performantă pentru pacientul oncologic la ...

De ce terapia este mereu o alegere bună
01/11/2024 14:53

De ce terapia este mereu o alegere bună Probabil că ai mai auzit pană acum de diferite tipuri de terapii si poate că nu le-ai dat importantă, insă există momente in viată in care fiecare dintre noi ar ...

Pericol pentru pacienții din România: Paracetamolul și metforminul riscă să fie retrase de pe piață
01/11/2024 12:37

Pacientii din Romania ar putea rămane fără acces la medicamente esentiale precum paracetamolul si metforminul, din cauza obstacolelor legislative si administrative si a lipsei consultării autoritătilor cu ...

Lecțiile toamnei pentru o minte sănătoasă
31/10/2024 17:37

Toamna este anotimpul care ne atrage, an de an, intr-un dans al culorilor calde, al brizelor răcoroase si al sentimentului profund de reintoarcere la sine. Dincolo de peisajul frunzelor arămii si mirosul ca ...

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care
31/10/2024 11:00

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care "prinde" din ce in ce mai mult. Germenii sunt de fapt semintele de plante care nu pot incolti decat cu ajutorul apei. Procesul de germinare pre ...

Tuberculoza a bătut COVID-ul. Anul trecut, peste 8 milioane de oameni s-au îmbolnăvit
31/10/2024 09:04

Tuberculoza devine principalul ucigas infectios: provocări si progrese in eradicarea unei boli seculare Tuberculoza (TB) a depăsit COVID-19 in 2023, devenind principala cauză de deces din bolile infectioase ...

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei
29/10/2024 13:37

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei Cercetătorii au descoperit că o doză zilnică de otet ar putea ameliora simptomele depresiei, sugerand că viitoarele tratamente ar putea include cateva l ...

Leacurile din bătrâni pentru tuse, un remediu la îndemâna oricui, care funcționează
29/10/2024 11:34

Leacurile din bătrani pentru tuse, un remediu la indemana oricui, care functionează Tusesti de ceva timp si nu stii cum să mai tii sub control accesele? E momentul să apelezi la leacuri din bătrani pentru ...

Cafeina - elixirul tinereţii sau dependenţa care ne poate face rău
28/10/2024 11:29

Cafeina - elixirul tinereţii sau dependenţa care ne poate face rău Cafeina este un stimulent natural care se gaseste cel mai frecvent in plantele de ceai, cafea si cacao. Actioneaza prin stimularea creierul ...

Investiții fără precedent în sistemul medical din România: Ciolacu anunță modernizarea a 119 spitale
28/10/2024 08:21

Candidatul PSD la Preşedinţie, premierul Marcel Ciolacu, a declarat că, in prezent, in 119 unităţi medicale din ţară se derulează proiecte de investiţii in infrastructura spitalicească. El a efectuat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei