Alergia la ambrozie: simptome si tratament
Dimensiune font:
Alergia la ambrozie este produsă de sporii microscopici ai plantei cu acelaşi nume. Afectaţi de polenul de ambrozie sunt cei alergici, dar şi cei sănătoşi care pot dezvolta alergia, în urma inhalării unei cantităţi mari de polen.
Ambrozia începe să apară încă din primăvară, perioada critică fiind intervalul lunilor august – septembrie. Uneori, perioada se poate prelungi chiar şi până la finalul lunii octombrie, în funcţie de cum este vremea. Ambrozia este o buruiană confundată adesea cu pelinul.
Până să ajungă la alergolog, multe persoane cred că se confruntă cu o răceală care nu mai trece. Intensitatea alergiilor şi a manifestărilor clinice creşte de la un sezon la altul, iar în cazurile complicaţiilor, pacientul poate să facă astm sau se poate ajunge la crize severe de sufocare şi uneori chiar şoc anafilactic.
Tratament pentru aceasta alergie
În funcţie de localizarea şi de gravitatea simptomelor, doar medicul alergolog poate să prescrie tratamentul specific. Terapia alergiei la ambrozie este diferită, de la o persoană la alta. Tratamentele sunt adaptate, în funcție de gravitatea situației.
Automedicația nu este indicată, existând riscul apariției unor complicații. În general, tratamentul presupune ameliorarea simptomelor și include: antihistaminice, corticosteroizi locali şi descongestionante.
Există şi un tratament curativ, imunoterapie sau desensibilizare specifică, uneori dub formă de vaccin cu administrare nazală sub formă de puf , care vizează eliminarea alergiei prin obişnuirea organismului cu alergenul. Este o terapie de durată și se ţine câţiva ani. Eficienţa imunoterapiei este de aproximativ 70%.
În ce perioadă apare ambrozia și cum arată
Ambrozia începe să apară încă din primăvară, perioada critică fiind intervalul lunilor august – septembrie. Uneori, perioada se poate prelungi chiar și până la finalul lunii octombrie, în funcție de cum este vremea. Ambrozia este o buruiană confundată adesea cu pelinul.
Cunoscută sub denumirea populară de iarbă de paragină, iarbă pârloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă, o singură astfel de plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de particule de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani!
Ce amenzi riscă proprietarii de terenuri cu ambrozie
În România există Legea 129/2020 pentru modificarea Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei. Textul legii prevede sancţionarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele fizice, şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice, care nu curăță terenurile deținute sau administrate de bălăria periculoasă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau