Autoritățile europene au luat-o pe arătură. Vor să vaccineze anti-Covid cu 3 doze copiii sub 5 ani
Dimensiune font:
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au cerut statelor UE să administreze trei doze de vaccin anti-Covid, adaptat la noile subvariante Omicron, copiilor cu vârste mai mici de 5 ani. Totodată, ținte principale ale campaniei de vaccinare trebuie să fie femeile însărcinate și cadrele medicale.
Numeroasele studii solide, care au arătat riscurile vaccinurilor anti-Covid, nu par să fi ajuns pe masa autorităților europene. În plus, nici vestea că pandemia s-a încheiat și numărul de cazuri Covid a devenit insignifiant nu a pătruns în birourile celor care dictează politica de sănătate din UE.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) au cerut producătorilor un vaccin anti-Covid adaptat subvariantelor Omicron, pentru demararea campaniei de vaccinare din toamnă. Autoritățile europene cer ca acest vaccin să fie administrat și copiilor cu vârste de sub 5 ani, care ar trebui să primească trei doze. Această limită de vârstă s-a bazat pe date epidemiologice care indică faptul că copiii mai mari de 5 ani au fost în mare parte expuși la SARS-CoV-2, fie prin infecție, vaccinare sau ambele și, prin urmare, au creat deja un răspuns imun specific SARS-CoV-2, susțin reprezentanții EMA.
”Pentru persoanele cu vârsta peste 5 ani, când vaccinarea este recomandată conform ghidurilor naționale, este indicată o singură doză de vaccin nou adaptat. Pentru copiii cu vârsta sub 5 ani, fără antecedente de vaccinare sau infecție anterioară cu SARS-CoV-2, se recomandă o serie primară compusă din 2 sau 3 doze în funcție de vaccinul specific ce urmează a fi administrat. Se așteaptă ca utilizarea la copii și adolescenți să respecte ghidurile naționale. La persoanele cu imunitate compromisă, ar putea fi necesare doze suplimentare. Numărul de doze și intervale trebuie adaptate la fiecare pacient, în funcție de severitatea afecțiunii și în conformitate cu recomandările naționale”, se arată într-un comunicat al EMA.
De la vaccinarea la 3 luni, la vaccinarea la 4 luni
Potrivit Agenției Europene pentru Medicamente, aprobarea de reglementare a vaccinurilor Covid-19 permite revaccinarea cu un interval de până la 3 luni după doza anterioară, dacă se consideră necesar.
Cu toate acestea, intervalul de timp dintre doze poate varia în funcție de epidemiologie și de populația vizată. Intervale mai lungi de cel puțin 4 luni pot fi luate în considerare în campaniile de vaccinare, pe baza dovezilor reale ale nivelului ridicat de protecție împotriva bolilor severe, menținut timp de cel puțin 4 luni după revaccinare, consideră agenția
”Conform considerentelor de sănătate publică emise recent de ECDC, pentru viitoarele campanii de vaccinare din toamnă, o prioritate ar trebui să fie vizarea persoanelor care sunt expuse riscului de progresie la boală severă odată infectate, din cauza factorilor de risc, cum ar fi adulții în vârstă (de exemplu, cu vârsta peste 60 de ani), persoanele imunodeprimate, cele cu afecțiuni medicale subiacente, indiferent de vârstă, și femeile însărcinate.
Lucrătorii din domeniul sănătății ar trebui să fie, de asemenea, considerați de autoritățile de sănătate publică drept o prioritate pentru revaccinarea împotriva Covid-19. Scopul vaccinării lucrătorilor din domeniul sănătății ar fi de a oferi protecție împotriva noilor infecții, având în vedere expunerea lor crescută la virus, și de a maximiza capacitatea sistemelor de asistență medicală de a funcționa în cazul unui val semnificativ de SARS-CoV-2 în lunile mai reci”, se mai precizează în comunicatul EMA
Anti-Covidul, ca și antigripalul
Oficialii Agenției Europene pentru Medicamente anunță că vaccinarea anti-Covid va deveni una sezonieră, ca și vaccinarea antigripală, și cer producătorilor să adapteze compoziția vaccinului la intervale regulate, pentru a permite autorităților naționale să realizeze o campanie de vaccinare în timp util.
”De exemplu, o recomandare în jurul lunii aprilie/mai în fiecare an ar trebui să asigure timp suficient pentru ca majoritatea dezvoltatorilor să își adapteze procesul de producție și să genereze datele necesare în sprijinul aprobării vaccinului până la sfârșitul verii. Autoritățile de Sănătate Publică ar avea apoi autorizațiile necesare pentru pregătirea campaniilor de vaccinare care vor începe în toamnă în funcție de situația epidemiologică locală. Acest plan ar trebui considerat ca fiind orientativ, deoarece se bazează pe situația actuală și pe înțelegerea caracterului sezonier al virusului, dar poate fi revizuit în continuare pe măsură ce se acumulează dovezi și date”, mai arată EMA.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau