Cadrele medicale amenință cu greva japoneză!
Dimensiune font:
Sindicaliştii Sanitas ameninţă că vor intra în grevă japoneză începând cu 7 octombrie. Nemulţumirea constă în faptul că o bună parte dintre angajaţii care de 7 luni lucrează în prima linie a luptei cu noul coronavirus nu şi-au primit banii promişi pe sporuri şi alte stimulente. În această situaţie ar fi circa 7.000 de medici, asistenţi, infirmieri şi brancardieri din judeţ. În cazul în care nu îîşi primesc drepturile financiare, sindicaliştii din sănătate vor să apeleze la instanţă pentru ca statul să aplice legea.
Iulian Cozianu, liderul Sanitas, susține că nemulţumirile se referă la stimulentul de risc pentru personalul medical din unităţile sanitare, serviciile de ambulanţă, DSP-uri, medicina şcolară, care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu noul coronavirus. Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar conform Legii nr. 56/2020 şi a Ordinului comun 1070/94/2087/2020. „Întrucât Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări şi Guvernul nu şi-au onorat promisiunile legale făcute către personalul medical, adică nici până la această oră nu au acordat stimulentul de risc pentru pacienţii care au lucrat cu angajaţii suspecţi, sporurile prevăzute în Legea 56, de recunoştinţă pentru personalul medical care a lucrat cu pacienţii covid, angajaţii din sistemul sanitar au hotărât ca începând din data de 7 octombrie să îşi manifeste nemulţumirile în primă instanţă declanşând o grevă generală japoneză fără întreruperea activităţii, purtând semne distincte cu mesajul grevă. Ulterior vom parcurge toate etapele pentru declanşarea şi a altor forme de protest, respectiv pichetări la nivelul Ministerului Sănătăţii, a Guvernului şi Prefecturii”, ne-a spus Iulian Cozianu, liderul Sanitas Iaşi.
„Principala nemulţumire este legată de promisiunile făcute şi neonorate”
Cei de la Sanitas mai cer deblocarea posturilor în unităţile sanitare, acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar. „Mai avem şi alte revendicări la fel de importante. Vorbesc despre angajarea de urgenţă de personal în sistemul sanitar pentru că sunt sectoare extrem, extrem de deficitare, sunt sectoare în care s-au pensionat colegi pe un deficit de personal deja existent, aproape că nu puteam asigura scheme de personal. Nu mai vorbesc de acele focare unde colegii sunt obligaţi să stea acasă. O altă nemulţumire este legată de faptul că nu toţi angajaţii din sistemul de sănătate au beneficiat de creşterea salarială pentru anul 2022. Sunt câteva categorii pentru care salarizarea a fost realizată pentru anul 2022 dar au mai rămas câteva categorii. Cele mai discriminate sunt personalul auxiliar sanitar şi TESA. Este incorect mai ales în aceste vremuri să nu se găsească bani şi pentru aceste categorii. Principala nemulţumire însă este legată de promisiunile făcute şi neonorate”, a spus liderul Sanitas.
Chiar dacă ministerul Sănătăţii a găsit o formulă pentru stimulentul de risc şi stimulentul de 30%, cei care sunt plătiţi din fondurile Casei de Asigurări de Sănătatem nu au beneficiat de niciun fel de plată până acum. „Asta creează o şi mai mare nemulţumire pentru că sunt angajaţi din aceeaşi instituţie dar cu finanţare separată. Pentru unii se poate, pentru alţii nu. Cei care sunt la policlinica de stat, medici rezidenţi, UPU au beneficiat de aceşti bani, dar ceilalţi, cei care lucrează în sectoarele puternic covid nu au primit bani. Ce să le zic? Ce să le explic? Am tot avut răbdare. Termenul era luna iunie. Până în septembrie aveau tot timpul să plătească. Pentru a ne recupera drepturile salariale ne vom duce şi în instanţă, aşa cum au făcut cei din Educaţie. Avem o lege nepusă în aplicare, aşa că ne vom duce şi în instanţă pentru a ne recupera drepturile”, a spus liderul Sanitas. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau