Ce este intoleranța la lactoză
Dimensiune font:
Intoleranța la lactoză se traduce prin dificultatea organismului de a digera alimente sau băuturi care conțin lactoză, cum este laptele de origine animală. Ea nu trebuie confundată cu alergia la anumite proteine din lapte și poate fi ținută ușor sub control, adoptând o alimentație adecvată.
Intoleranța la lactoză, cunoscută și sub numele de malabsorbția lactozei, este una dintre cele mai comune forme de deficit enzimatic de la nivelul intestinului subțire. Concret, persoanele care au această afecțiune nu pot digera complet lactoza din lapte sau produse derivate, adică unul dintre tipurile de zahăr conținute de acestea. Acest fenomen se întâmplă pentru că organismul nu produce deloc sau prea puțină lactază, enzima care asigură scindarea lactozei în glucoză și galactoză, singurele forme sub care lactoza poate fi absorbită de mucoasa intestinului subțire.
Cauzele intoleranței la lactoză
În momentul în care organismul nu mai produce suficientă lactază, lactoza nedigerată ajunge în colon. Bacteriile existente aici descompun, practic, lactoza, producând acizi grași și gaze ca dioxidul de carbon, hidrogenul și metanul. Toate acestea au ca rezultat simptomele intoleranței la lactoză, cum ar fi flatulența sau balonarea.
Cauzele pentru care organismul nu produce suficientă lactază pot fi de natură genetică, moștenite de la părinți. Deficiența enzimatică mai poate, însă, apărea și ca urmare a altor afecțiuni gastrointestinale sau a unor intervenții chirurgicale care au implicat intestinul subțire, ori se poate dezvolta treptat, pe parcursul vieții.
În general, intoleranța la lactoză nu reprezintă un pericol pentru sănătate și poate fi ținută ușor sub control, prin adoptarea unei alimentații adecvate.
Alimente care conțin lactoză - ce este bine să eviți
Una dintre cele mai bune metode de a ține sub control manifestările intoleranței la lactoză este să știi care sunt alimentele și băuturile ce o pot conține. În funcție de felul în care reacționează organismul tău, poți consuma cantități mici sau este posibil să ți se recomande evitarea lor.
* laptele de origine animală sau băuturile care au la bază acest tip de lapte;
* mâncărurile și sosurile făcute cu lapte;
* supele cremă la plic;
* smântâna;
* budincile și cremele folosite pentru prăjituri;
* produsele de patiserie, torturile;
* ciocolata;
* frișca;
* înghețata, șerbetul;
* muștarul, maioneza;
* iaurtul (poate fi consumat în cantități mici, pentru că bacteriile pe care le conține pot ajuta la digerarea lactozei);
* brânza (cu cât este mai maturată, cu atât mai bine poate fi tolerată, dar este indicat consumul în cantități mici);
* untul (doar în cantități foarte mici);
* margarina;
* unele mezeluri preambalate;
* făina;
* anumiți îndulcitori;
* unele cereale procesate pentru mic dejun;
* unii tăieței;
* pâinea;
* dressing-urile pentru salate.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau