Ce organe sunt implicate în procesul fiziologic de detoxificare?
Dimensiune font:
Medicii ne învață că rinichii, ficatul și intestinele noastre sunt principalii “actori” în procesul fiziologic normal de eliminare a toxinelor, care are loc în fiecare zi.
Rinichii sunt organe importante, care colectează și îndepărtează toxinele și produșii reziduali din organism.
Ficatul are și el o funcție foarte bine stabilită. El are de-a face cu fluxul de sânge și face cam același lucru, eliminând produșii reziduali de care corpul nu mai are nevoie, sub formă de fecale.
Cât privește sistemul digestiv, intestinul subțire descompune alimentele, apoi ajută fluxul sanguin să absoarbă nutrienții care rezultă din ele. După aceea, intestinul gros procesează produșii reziduali rămași și-i transformă în fecale.
Este adevărat, totuși, că anumiți factori (ca de exemplu consumul excesiv de alcool) pot afecta în cele din urmă capacitatea organismului de a îndeplini aceste funcții.
Cum se face detoxificarea organismului?
Pe lângă faptul că filtrează sângele pentru a evacua toxinele și elimină excesul de apă din corp, ficatul nostru descompune substanțele chimice și toxinele, folosind un proces în două etape.
În prima etapă, toxinele sunt neutralizate și descompuse în fragmente din ce în ce mai mici. În timp ce în a doua etapă, ele sunt legate sau lipite de alte molecule, creându-se o nouă moleculă care nu este toxică și care poate fi excretată în bilă (fiere), urină sau fecale.
Dar pentru ca această detoxificare pe care o efectuează ficatul să funcționeze în mod corect, corpul nostru trebuie să aibă nutrienții necesari. În lipsa acestor nutrienți, procesele din cele două etape nu vor funcționa eficient, motiv pentru care se vor acumula substanțele toxice în corp.
De unde vin toxinele și când este necesară o cură de detoxificare?
În principal, toxinele vin din alimentele nesănătoase pe care le ingerăm frecvent (din produsele pline de aditivi alimentari, din fructele și legumele stropite cu pesticide și din carnea care conține hormoni).
Chiar și apa de la robinet, medicamentele, tutunul, alcoolul sau drogurile sunt responsabile de intoxicarea organismului. De asemenea, prin piele se absorb toxinele existente în produsele cosmetice, iar poluarea ridicată a mediului înconjurător este un factor decisiv în sporirea nivelului de toxine din corp.
Organismul nostru este bombardat zilnic cu toxine, iar acumularea acestora poate conduce la o funcționare deficitară și, în final, la îmbolnăvire. Din acest motiv, curățarea constantă a organismului este esențială pentru menținerea sănătății. Curele de detoxificare sunt aliatul cel mai bun, având un rol purificator atât asupra trupului, cât și asupra minții.
Când trebuie efectuate curele de detox
Este recomandat ca dietele de detoxificare să se țină de cel puțin 2 ori pe an, cu precădere primăvara și toamna. Totuși, orice sezon este ideal pentru a face acest pas dacă organismul simte nevoia de o astfel de cură.
Stările de oboseală aparent nejustificate, durerile constante de cap, lipsa de energie, insomniile sunt primele simptome ale unui organism încărcat de toxine. De asemenea, tulburările de tranzit intestinal ca balonarea, diareea și constipația atrag atenția că alimentația noastră trebuie schimbată. Pe de altă parte, pielea încărcată, punctele negre și cosurile în exces, cât și transpirația urât mirositoare, alături de stările de irascibilitate și anxietate sunt semne ale unui corp intoxicat.
Ce presupune detoxificarea asupra organismului?
O cură de detox se referă, în general, la o metodă pe termen scurt de a ține cont de niște reguli (consumarea unor sucuri, de exemplu). Această metodă se axează pe îndepărtarea toxinelor din corp într-un interval de timp. De exemplu, curele cu sucuri sunt bazate pe lichide, care combină mai multe tipuri de băuturi (suc de lămâie, sirop de arțar, piper cayenne și apă, etc.) pe care persoana trebuie să le consume pe o perioadă de 5 până la 10 zi. În acest timp, nu se vor mânca alimente solide.
Alte cure de detox permit ingerarea anumitor grupe de alimente, pe când altele așa-zise cure de detoxificare se bazează pe o combinație de plante medicinale, ceaiuri și suplimente “minune” (care vin cu promisiunea de a elimina toxinele din corp).
Efectele și beneficiile detoxificării
Curele de detoxificare au câteva efecte benefice:
* Te vei simți plin(ă) de energie datorită faptului că ficatul, rinichii și sistemul digestiv își vor îndeplini funcțiile la capacitate maximă, fiind favorizată oxigenarea la nivel celular.
* Tranzitul intestinal va fi reglat.
* Va crește calitatea somnului, iar starea psihică se va îmbunătăți considerabil.
* Concomitent, pielea se va curăța și va căpăta strălucire.
* Organele vitale vor funcționa la adevărata capacitate, fapt ce va determina o creștere a imunității, un beneficiu extrem de important mai ales dacă vă confruntați cu anumite boli.
* De asemenea, aspectele care nu pot fi trecute cu vederea sunt posibilitatea de a scăpa de kilogramele nedorite și eliminarea celulitei.
Dacă alegi totuși să cureți organismul cu o cură de sucuri detox este necesar să iei în calcul că acestea nu pot înlocui o alimentație sănătoasă.
Unele substanțe prezente în fructe și legume (antioxidanții, betacarotenul, vitaminele C și E sau riboflavina), au un rol deosebit în organism deoarece:
* ajută la eliminarea toxinelor din sânge;
* contribuie la sănătatea ficatului, unul dintre organele vitale ale corpului uman.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau