Cele mai importante 10 simptome care te ajută să-ți dai seama, din timp, dacă te-ai infectat cu COVID-19
Dimensiune font:
Studierea noului coronavirus, care provoacă infecția COVID-19, a stablit o serie de simptome specifice acestei îmbolnăviri. Identificarea lor duce la un tratament administrat la timp și, implicit, la o însănătoșire mai rapidă. Inițial, s-a crezut că doar febra ridicată arată că este vorba despre infecția COVID-19, însă au fost asociate bolii și alte simptome de care trebuie să ținem cont!
1. Respiraţia dificilă
E cel mai grav simptom al coronavirusului, însă nu apare din momentul infectării și, în unele cazuri, atunci când a fost identificat a fost prea târziu. Pacienții infectați au acuzat o senzație de sufocare, unii chiar au asemănat starea cu aceea pe care o ai când ești cu capul în apă și nu ai aer. Și asta pentru că plămânii nu mai au capacitatea de a se umple cu aer și respirația devine grea și apoi imposibilă.
2. Febra
Temperatura corpului este extrem de importantă în depistarea coronavirusului, însă trebuie luată în considerare temperatura normală a fiecărei persoane, care poate fi cuprinsă între 36,1 și 37,2 grade Celsius. Astfel, dacă temperatura trece de 38 de grade ne putem pune primele semne de întrebare.
3. Tusea uscată
Infecției COVID-19 îi este asociată o tuse uscată, incomodă și resimțită în piept. Un raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății în februarie, citat de monitorulcj.ro, a constatat că peste 33% din 55.924 de persoane confirmate pozitiv la Covid-19 au avut o tuse seacă, sufocantă.
4. Frisoanele și durerile musculare
Mulți dintre oamenii infectați cu noul coronavirus, s-au plâns de dureri musculare extreme, de parcă tot corpul este lovit. În unele cazuri au apărut și frisoane, ca urmare a temperaturii ridicate, semn că sistemul imunitar luptă cu infecția. În cazuri rare, a apărut și delirul.
5. Confuzia
Capacitatea sau o parte din ea de a fi alert, de a reacționa normal la situațiile de zi cu zi se pierde. Dacă această confuzie apare în același timp cu febră, tuse sau buze pe un ton albăstrui, trebuie să alertaţi autorităţile
6. Probleme digestive
Este unul dintre simptomele care la începutul crizei nu au fost considerate simptomatice ale COVID-19. Creșterea cazurilor a schimbat această opinie, iar diareea se adaugă pe lista simptomelor de coronavirus.
7. Ochii roșii
Tot mai mulţi pacienţi depsistaţi pozitiv s-au plâns de acest simptom. Se recomandă ca în cazul purtării lentilelor de contact să fie înlocuite cu ochelari. Conjunctivita este extrem de contagioasă și de această dată efectul poate fi dublat la purtarea coronavirusului.
8. Fără miros și fără gust
Dacă apare, este doar un efect ușor sau moderat al virusului. Anosmia este, totuși, un indiciu semnificativ al prezenței în organism a COVID-19. Problema este când febra şi tusea se adaugă la acest simptom.
9. Oboseală
Un raport oferit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii explică faptul că aproape 40% din cele aproape 6.000 de persoane analizate au resimţit oboseală nejustificată și nevoia de a dormi. Și asta pentru că organismul este extenuat și stors de energie din cauza luptei cu infecția și are nevoie să se refacă prin somn.
10. Dureri de cap și de gât
Dintre cele 6.000 de cazuri analizate de OMS în China, 14% dintre cazurile de Covid-19 au prezentat simptome de durere de cap și gât, în timp ce aproape 5% au avut congestie nazală.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau