COVID-19 modifică chiar şi personalitatea umană
Dimensiune font:
Un ultim studiu efectuat de cercetători de la Colegiul de Medicină al Universității de Stat din Florida, Statele Unite, arată că pandemia de COVID ar fi putut modifica cursul personalității indivizilor, în special la adulții mai tineri.
Până acum, studiile anterioare nu au găsit, în general, nicio asociere între evenimentele stresante la nivel colectiv, cum ar fi cutremurele și uraganele, și schimbările de personalitate. Cu toate acestea, pandemia de coronavirus a afectat întreg globul și aproape fiecare aspect al vieții, scriu cercetătorii.
În acest nou studiu, oamenii de știință au folosit evaluări longitudinale ale personalității pe 7.109 de persoane înscrise în studiul online Understanding America.
Ei au făcut o comparație, după modelul celor cinci mari trăsături de personalitate: neuroticismul, extraversia, deschiderea spre experiențe, agreabilitatea, și conștiinciozitatea, între măsurătorile pre-pandemie (mai 2014-februarie 2020), evaluările de la începutul pandemiei (martie-decembrie 2020) și cele din pandemie (2021-2022).
Au fost analizate un total de 18.623 de evaluări, respectiv o medie de 2,62 per participant. Participanții au fost 41,2% bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 109 de ani.
În concordanță cu alte studii, au existat relativ puține schimbări între trăsăturile de personalitate pre-pandemie și începutul pandemiei (2020), cu doar o mică scădere a neuroticismului.
Rezultatele au arătat că au existat totuși scăderi ale extraversiunii, deschiderii, agreabilității și conștiinciozității când au fost comparate datele de personalitate între 2021-2022 cu cele pre-pandemice.
Schimbările au reprezentat aproximativ o zecime dintr-o abatere standard, ceea ce este echivalent cu aproximativ un deceniu de schimbare normativă a personalității.
După ce modificările au fost moderate în funcție de vârstă, studiul a relevat că adulții mai tineri au manifestat o maturitate perturbată sub formă de neuroticism crescut și scăderea gradului de agreabilitate și conștiinciozitate, în timp grupul de adulți în vârstă nu a prezentat modificări semnificative statistic ale trăsăturilor.
Dacă aceste schimbări sunt de durată, sugerează că evenimentele stresante la nivel de populație pot altera oarecum traiectoria personalității, în special la adulții mai tineri, au concluzionat autorii studiului.
Autorii au notat că „a existat o schimbare limitată de personalitate la începutul pandemiei, dar schimbările au fost izbitoare începând cu 2021. Personalitatea tinerilor adulți s-a schimbat cel mai mult, înregistrând creșteri marcate, în ceea ce privește neuroticismului și scăderi ale gradului de agreabilitate și conștiinciozitate. Astfel, adulții mai tineri au devenit mai capricioși și mai predispuși la stres, mai puțin cooperanți și încrezători, și mai puțin reținuți și responsabili”. Nicoleta ZANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau