Cum deosebim răceala și gripa de COVID 19
Dimensiune font:
Septembrie va fi o lună dificilă, avertizează medicii, în contextul în care a început şcoala. Va urma sezonul rece, când vor apărea răceala și gripa, peste care se vor suprapune și cazurile de COVID 19. Simptomele sunt asemănătoare şi pot să ne sperie. Dacă nu ţinem cont de măsurile de prevenţie în sezonul rece, sistemul de sănătate ar putea fi copleşit. Pe lângă cei cu coronavirus, în unităţile sanitare vor ajunge şi cei cu viroze respiratorii sau cu gripă. „Acest virus se deplasează cu aerosolii respectivi cu 7m/s. Dacă cineva îşi propune să fugă din faţa lui nu va reuşi. Dacă poartă masca aşa cum trebuie pe figură, va fi protejat. De la o persoană infectată în decursul a trei serii de patru zile vom avea circa 40 de persoane infectate. Abia după 2022, în termeni reali, vom putea vorbi de o scădere importantă a numărului de infecţii prin Sars-Cov-2”, a spus prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel.
În caz de răceală, cei mai mulţi pacienţi au gâtul iritat, le curge nasul, iar ulterior se poate instala tusea. Aceste simptome, însoţite de febră moderată şi durere de cap, pot ţine câteva zile.
Simptomele gripei apar toate odată: durerile de cap sunt foarte accentuate, apar durerile musculare, cele în gât, tusea este seacă, iar febra poate ajunge până la 41 de grade Celsius, inclusiv cu frisoane.
Pe de altă parte, în cazul coronavirusului, pe lângă febră, tuse seacă şi dificutati respitarorii, există şi afectare neurologică: dispar gustul şi mirosul şi apar problemele digestive.
Dacă au test negativ de COVID, dar imaginea plămânilor într-o radiografie sau computer tomograf arată ca organul este afectat, bolnavii vor fi trataţi ca suspecţi, iar dacă va fi cazul, vor primi şi tratament.
O altă diferenţă între cele două infecţii este dată de gradul de transmitere. În sezonul rece, mulţi oameni sunt imuni în fata gripei, pentru că se vaccinează. Formează astfel o barieră invizibilă în calea transmiterii virusului gripal. Lucrurile nu stau deloc aşa când e vorba de Sars-Cov-2, pentru că deocamdată nu avem un vaccin care să acţioneze împotriva acestuia. Tocmai de aceea sunt foarte esenţiale distanţarea fizică şi purtarea măştii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau