Cum poți afla dacă ai sau nu imunitate împotriva COVID - totul despre testarea imunologică anticorpi ANTI-2019-nCOV IgM/IgG

shutterstock_1667739274

Dimensiune font:

| 25-03-2021 14:23


Anticorpii pot sa fie produsi de organismul uman dupa expunerea la noul coronavirus. IgG si IgM, cunoscuti si sub denumirea de imunoglobuline, sunt anticorpii produsi dupa expunerea la antigenul viral, IgM fiind primul tip de anticorp care apare ca raspuns la expunerea la antigenele coronavirusului, iar IgG apare la mai mult timp de la expunere, fiind implicat in raspunsul imun secundar.

Atunci cand suntem amenintati de un agent infectios (fie ca este vorba de virusuri, bacterii sau de fungi), primul raspuns al organismului nostru este dat de niste celule denumite macrofage care au capacitatea de a ingloba microbul si de a-l procesa, astfel incat acesta sa fie recunoscut drept “intrus”. Datorita acestei procesari, sunt eliberate fragmente specifice ale atacatorului, antigene. Un numit tip de globule albe din sange, limfocite B, vor produce anticorpi care sa “lupte cu intrusul”, anticorpii fiind produsi astfel incat sa se potriveasca antigenului atacator.

Anticorpii sunt proteine produse de sistemul nostru imun pentru a ne proteja de infectii. Anticorpii se ataseaza de agentul patogen (de antigen) si fie blocheaza capacitatea acestuia de a infecta alte celule, fie il indica drept agent strain altor celule imune, pentru a-l neutraliza sau distruge si pentru a-l indeparta din corp.

O caracteristica interesanta a anticorpilor este aceea ca ei sunt specifici, sunt sintetizati de sistemul imun astfel incat sa se potriveasca in mod specific acelui agent infectios particular care a patruns in organism. Anticorpii au in structura lor o regiune creata special pentru a se potrivi fiecarui antigen atacator. Ca si cum si-ar dezvolta anticorpul astfel incat acesta sa aiba cheia potrivita pentru a deschide o usa a virusului, ca sa-l poata invinge sau demasca.

Sunt cinci clase diferite de anticorpi (sau imunoglobuline): IgA, IgD, IgE,igG si IgM (prescurtarea Ig provine de la denumirea de imunoglobuline) care difera intre ele ca structura, activitate si locul din organism in care sunt prezente. Daca IgA are rol in apararea mucoaselor, IgE in apararea impotriva parazitilor, IgM si IgG sunt anticorpii care pot fi identificati in sange, avand rol in apararea impotriva infectiilor.

Anticorpii IgM sunt primii anticorpi care apar in cazul infectiilor, de aceea prezenta lor in sange indica o infectie acuta, cantitatea de anticorpi IgM scazand dupa etapa de infectie acuta, iar anticorpii IgG sunt anticorpii prezenti mai ales in sange si nivelul lor creste mai ales dupa o infectie.

IgM si IgG sunt produsi de organism si in cazul infectiei cu virusul SARS-CoV-2, fiind specifici pentru acest tip de virus.

Nivelul IgM si IgG se masoara in laborator cu ajutorul metodelor imunologice.

Indicatii
Cercetarile care s-au facut pentru a se studia raspunsul imun in infectia cu SARS, au indicat ca anticorpii IgM pot fi detectati in sangele pacientului dupa 3 pana la 6 zile si IgG pot fi detectati dupa aproximativ 8 zile de la infectare.

Deoarece COVID-19 apartine aceleiasi mari familii de virusuri ca si cei care provoaca infectiile MERS si SARS, se presupune ca procesul de generare de anticorpi este similar.

Cercetarile privind raspunsul imun umoral (cel in care sunt implicati anticorpii) la infectia SARS-CoV-2 sunt inca in etapa de inceput, sunt publicate putine rezultate stiintifice, cele care sunt publicate includ un numar prea mic de pacienti pentru a se putea constitui in dovezi clare si concrete la acest moment.

Un studiu efectuat pe 208 probe de sange de la 82 cazuri confirmate si 58 de cazuri suspecte (suspectii au avut rezultat negativ la testare qPCR, dar avusesera simptomatologie tipica), a evidentiat prezenta anticorpilor tip IgM la 5 zile de la debutul simptomelor (cu o variatie de 3-6 zile) si a anticorpilor IgG la 14 zile dupa debutul simptomelor (cu o variatie de 10-18 zile).

Un alt studiu care a inclus 222 de pacienti a evidentiat ca cel mai devreme IgG a fost detectat in ziua a 4a a bolii si cel mai inalt nivel a fost atins in a patra saptamana de boala. Un nivel mai inalt al IgG pare ca se asociaza cu un grad mai mare de severitate a bolii.

Un studiu care a inclus 173 de pacienti a evidentiat ca la jumatate dintre pacienti IgM a putut fi detectat pana in cea de a 12 zi de la debut si IgG pana in ziua a 14 a. In a 15 a zi de la infectie IgM a fost prezent la mai mult de 90% dintre pacienti, iar IgG la aproximativ 80% dintre pacienti.

 

Cat dureaza imunitatea pe care o ofera infectia cu noul coronavirus – este o intrebare la care inca nu se cunoaste raspunsul exact. Pentru a avea acest raspuns, este nevoie sa se efectueze studii privind raspunsul imun la nivel populational, de exemplu sa se evidentieze daca persoanele care au fost infectate pot sa faca din nou infectia in conditiile in care sunt din nou expuse, iar daca pot sa faca din nou boala, sa se observe la cat timp de la primul episod a aparut a doua infectare; de asemenea, in conditiile in care ar fi posibil sa apara un nou episod de infectie, sa se observe daca manifestarile sunt asemanatoare, sau evolutia si simptomatologia sunt mai usoare.

Practic, la acest moment, nu se cunoaste inca daca acesti anticorpi specifici anticoronavirus SARS-CoV-2 pot sa protejeze persoana de o noua infectie si care ar fi titrul (concentratia) de anticorpi necesari pentru a se considera ca persoana ar fi protejata.

Interpretari
Cunoasterea modului in care sistemul nostru imun raspunde la expunerea la noul coronavirus ajuta la intelegerea modului in care poate fi detectata, tratata sau prevenita infectia.

Detectarea anticorpilor IgG si IgM impotriva SARS-CoV-2 poate fi una dintre modalitatile utilizate pentru detectarea infectiei COVID-19. In plus, detectarea anticorpilor IgM tinde sa indice expunerea recenta la SARS-CoV-2, in timp ce detectarea anticorpilor COVID-19 IgG indica expunerea la virus cu ceva timp in urma. Detectarea rapida a anticorpilor IgM si IgG ar putea sa aduca un plus de valoare diagnosticului si tratamentului bolii COVID-19. 

sursa - www.reginamaria.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Ciocolată retrasă urgent de la vânzare. Nu o consumați! Prezintă pericol pentru sănătate
10/05/2024 22:46

Un sortiment de ciocolată cu lapte a fost retras de pe pietă din cauza etichetării gresite. S-a descoperit că aceasta ar putea fi periculoasă pentru sănătate. Producătorul a decis rechemarea a cinci lot ...

Monica Pop spune ce nu s-a văzut în cazul lui Florin Piersic: 'Ei l-au ținut în viață!'
10/05/2024 18:54

Doctorul Monica Pop spune ce nu s-a văzut in cazul lui Florin Piersic. Managerul Spitalului de Oftalmologie Lahovari spune cine sunt adevăratii eroi, care l-au tinut in viată pe marele actor. „Nimeni nu s ...

Gheorghe Piperea: În urmă cu trei ani, șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească știrile false de la anti-vacciniști și să oblige toată lumea la injectare
10/05/2024 15:42

In urmă cu trei ani, seful AstraZeneca, Pascal Soriot, spunea că guvernele trebuie să zdrobească stirile false de la anti-vaccinisti si să oblige toată lumea la injectare, căci numai vaccinul poate opri ...

Spitalul Foișor, informații de ultimă oră despre Florin Piersic, după ce a fost operat de urgență; acum este la ATI
09/05/2024 20:25

Actorul Florin Piersic a fost transferat, joi, la Spitalul de Ortopedie "Foişor", unde a fost supus unei interventii chirurgicale de urgentă. Artistului i-a fost extrasă proteza de genunchi şi i s-a implant ...

Florin Piersic, transferat în stare gravă la Spitalul „Foișor” din București
09/05/2024 16:47

Marele actor Florin Piersic a fost transferat, in „stare generală gravă” la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie si TBC Osteoarticular „Foisor” din Bucuresti, a anuntat institutia medicală, int ...

În fiecare an, aproape o mie de femei mor de cancer ovarian
08/05/2024 14:45

În Romania, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian si mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. Global Cancer Observatory atrage atentia că fenomenul este ingrijorător si ...

Cardul național de sănătate se mută pe telefon. Medicii de familie: „Alte cheltuieli!”
08/05/2024 09:50

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anuntat că sistemul cardului national de sănătate urmează să fie refăcut, deoarece este invechit tehnic. Mai mult, cardul va fi disponibil inclusiv in format elect ...

De sărbători, românii au sunat la 112 de aproape 160.000 de ori!
08/05/2024 09:36

În perioada 1 – 6 mai, la nivel national, operatorii STS au preluat si procesat 159.660 de apeluri primite la numărul de urgentă 112. Dintre acestea, 59,11% (94.383) au reprezentat cazuri de urgen ...

Aparatură pentru amenajarea unui cabinet stomatologic - Ce nu trebuie să-ți lipsească
08/05/2024 09:35

Aparatură pentru amenajarea unui cabinet stomatologic - Ce nu trebuie să-ti lipsească Amenajarea unui cabinet stomatologic este un proces complex care presupune atentie sporită la detalii si o intelegere ...

Peste 22.000 de copii şi adolescenţi suferă de afecţiuni psihice, susține ASSMB
06/05/2024 20:03

Peste 22.000 de copii şi adolescenţi din Romania suferă de afecţiuni psihice, sustine Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), actuala infrastructura fiind total depăsită. In a ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei