Cum te poti îmbolnăvi din cauza stresului

Stres-696x476

Dimensiune font:

| 06-05-2022 10:10

 

 Reactia individuala la stres depinde de tipul de personalitate si de tipul de temperament al fiecarui individ.  Un procent de 95 la suta din bolile cu care se prezinta pacientii la cabinetul medicului de familie sunt cauzate sau agravate de stres. Actiunea nociva a stresului este prezenta la nivelul tuturor organelor si sistemelor corpului uman.

Anxietatea determina nivelul de stres si este una dintre cele mai periculoase manifestari psihice ale stresului. Manifestarile neuro-vegetative ale organismului stresat se datoreaza faptului ca stresul determina dezechilibre hormonale. Un procent de 95 la suta din bolile cu care se prezinta pacientii la cabinetul medicului de familie sunt cauzate sau agravate de stres. Bolile sunt determinate fie de actiunea unui stres acut sau de actiunea unui stres prelungit. In cazul bolilor deja instalate, stresul le agraveaza. Actiunea nociva a stresului este prezenta la nivelul tuturor organelor si sistemelor corpului uman. 

Afectiunile cardio-vasculare

Sub actiunea stresului se secreta hormoni in exces care determina mobilizarea grasimilor si colesterolului din sange pentru a furniza energie muschilor. Acestea se depun sub forma de placi (ateroame) la nivelul peretilor vasculari, grabind instalarea aterosclerozei. Sub actiunea unui stres intens, de scurta durata sau a unuia pe perioada indelungata se produc descarcari masive de hormoni ai stresului care, determina vasoconstrictie si duc la cresterea valorilor tensiunii arteriale. Instalarea hipertensiunii arteriale favorizeaza aparitia afectiunilor coronariene (cardiopatie ischemica), mai ales la persoane unde se asociaza si alti factori favorizanti, cum ar fi colesterol crescut, obezitate, sedentarism, fumat, diabet zaharat si alimentatie necorespunzatoare. Stresul de lunga durata agraveaza hipertensiunea arteriala, coronaropatiile si ateroscleroza, ducand mult mai frecvent la aparitia infarctului miocardic acut si a accidentelor vasculare cerebrale. Accidentele vasculare cerebrale sunt de natura hipertensiva in cazul unui stres acut sau de natura aterosclerotica sub actiunea stresului indelungat. Persoanele supuse unui stres prelungit capata de obicei si deprinderi daunatoare sanatatii, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, alimentatia nesanatoasa, sedentarismul si un deficit de odihna. Afectiuni respiratorii. Pot aparea tulburari respiratorii, cum ar fi asmul bronsic, alergiile respiratorii, rinite, bronsite, etc. Afectiuni musculare. Datorita permanantei incordari instalate sub influenta stresului apar dureri musculare (mai ales de spate), crampe musculare si carcei. 

Afectiuni digestive

Sub actiunea stresului apar tulburari la toate nivelurile aparatului digestiv, incepand cu uscaciunea gurii, nodul in gat determinat de spasme esofagiene si chiar dificultati de inghitire. Stomacul trimite catre creier semnale ca nu are nevoie de alimente, iar pe de alta parte creste secretia unor enzime si acizi care irita stomacul si determina aparitia gastritelor hiperacide, mergand pana la gastrite hemoragice. De asemenea, putem spune ca stresul ne face "gaura in stomac", prin aparitia ulcerului gastric si a ulcerului duodenal. Daca aceste afectiuni exista deja, stresul le agraveaza. Stresul mai actioneaza si la nivelul veziculei biliare si a canalelor bilio-pancreatice, determinand colici biliare (unde exista deja colecistite cronice, calculoase sau necalculoase) si dischinezii biliare. Acestea se manifesta prin dureri in hipocondru drept sau chiar in bara, in zona abdomenului superior, cu iradiere in spate, varsaturi bilioase (verzui), gust amar in gura, dureri de cap, ameteli si stare de oboseala. Stresul actioneaza si la nivelul motilitatii gastrice, exagerand-o si determinand dureri de stomac cu iradiere intre omoplati, arsuri si senzatie de greata. La nivelul ficatului agraveaza bolile deja existente, scazand efectele benefice ale tratamentului medicamentos si a regimului alimentar, daca actioneaza pe termen indelungat. Acelasi efect de agravare se regaseste si in cazul pancreatitelor cronice. Stresul actioneaza si la nivelul intestinului, ducand la tulburari de motilitate ale acestuia. Determina tulburari de tranzit (constipatie sau diaree), dureri colicative sau surde, ajungandu-se la o afectiune extrem de suparatoare, care poate dura luni sau chiar ani, continuu sau cu perioade de liniste, afectiune denumita "colon iritabil", sau mai bine zis sindrom de intestin iritabil, deoarece intereseaza atat intestinul gros, cat si cel subtire. Aceasta afectiune necesita investigatii amanuntite pentru a se elimina existenta unei afectiuni organice foarte grave, adica a cancerului de colon. Colonul iritabil apare in urma actiunii stresului pe termen indelungat. In afara simptomatologiei digestive, apar si tulburarile nervoase ca anxietatea, iritabilitatea, cefaleea, ducand la un cerc vicios care o intretine. Se recomanda, pe langa tratamentul durerii si a tulburarilor de tranzit, obligatoriu si un tratament cu sedative sau tranchilizante usoare pentru calmarea sistemului nervos, deoarece aceasta afectiune nu va ceda niciodata, atata vreme cat pacientul prezinta un nivel ridicat de stres.

Afectiunile genito-urinare

La acest nivel, stresul poate duce la aparitia unor afectiuni inflamatorii (inflamatia este determinata de scaderea rezistentei organismului sub actiunea stresului) cum ar fi vaginite, accentuarea durerilor menstruale prin cresterea inflamatiei pelvine si inflamatia vezicii urinare care duce la urinari dureroase, frecvente si scazute cantitativ. De asemenea, stresul poate duce la cresterea sau scaderea cantitatii de urina eliminata zilnic. Stresul prelungit duce la impotenta, frigiditate, scaderea libido-ului si accentuarea tulburarilor din cadrul sindromului premenstrual.

Afectiuni endocrine

Cea mai grava este hipertiroidia, manifestata prin tahicardie, palpitatii, hipertensiune arteriala, transpiratii excesive (in special la nivelul palmelor), scadere rapida in greutate (desi pacientul mananca mult), nervozitate si insomnii. O alta afectiune cauzata de stres este obezitatea. Aceasta se instaleaza fie prin consum de alimente in exces "compensator" in cadrul stresului ce actioneaza pe termen indelungat, dar si datorita cresterii nivelului de cortizol (hormonul de stres), care blocheaza procesele metabolice de ardere a caloriilor, ducand la cresterea in greutate chiar si in cazul unei alimentatii normale sau mai reduse ca numar de calorii. Instalarea obezitatii este favorizata si de somnul insuficient din cadrul stresului pe termen indelungat. 

Afectiunile metabolice

Sunt determinate de stresul care actioneaza pe perioada indelungata. Aceste afectiuni sunt hipercolesterolemia si diabetul zaharat. Totusi, diabetul zaharat poate sa apara si in urma actiunii unui stres de o intensitate maxima pe perioada scurta. In general, diabetul zaharat se instaleaza in urma unui stres ce actioneaza pe o perioada indelungata. Se poate declansa in cazul unui diabet zaharat latent (existent deja in stare chimica ori fara manifestari clinice) sau poate sa apara pe un organism sanatos.

Afectiuni nervoase

Pe scurt, multitudinea de simptome la nivelul sistemului nervos ce apar sub actiunea stresului duc la instalarea nevrozelor si depresiilor. Stresul este incriminat si ca factor implicat in aparitia maladiei Alzheimer, datorita actiunii de scadere a neurohormonilor responsabili de memorie. Aceasta afectiune debuteaza cu goluri de memorie de scurta durata, care devin din ce in ce mai dese, ajungandu-se ca pacientul sa nu-si recunoasca nici macar membrii familiei, devenind dezorientat in timp si spatiu (nu mai stie unde este, de ce s-a dus acolo si nu mai are notiunea timpului). Aceasta afectiune este foarte grava si complexa, iar frecventa ei a crescut in ultimii ani. Stresul grabeste aparitia acestei afectiuni.

Afectiuni senzoriale

La nivelul ochilor apar urmatoarele tulburari: oboseala oculara, scaderea acuitatii vizuale, ceata pe ochi si pete luminoase in campul vizual. La nivelul urechilor poate sa apara senzatia de ureche infundata, impresia ca nu auzi bine si tiuituri. De asemenea, pot sa apara tulburari ale mirosului si gustului. Afectiuni dermatologice. Acestea sunt caderea parului, acnee, urticarie, eczema si prurit in orice zona a corpului. Scaderea imunitatii. Este determinata de stresul ce actioneaza pe termen indelungat si duce la o frecventa crescuta a infectiilor, inflamatiilor si ceea ce este de o gravitate extrema, duce la aparitia diferitelor forme de cancer. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii?
22/11/2024 11:37

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii? Magneziul joacă un rol important in sănătatea cardiovasculară, insă nu toate formele administrate printr-un tratament sunt la fel de eficiente pentru pe ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei