Cum vindecăm rănile emoționale
Dimensiune font:
Medicii de la Institutul de Psihiatrie Socola spun că există o strânsă legătură între rănile emoţionale şi experienţele noastre din copilărie, în special cele legate de relaţiile cu părinţii sau cei care ne-au îngrijit. Asta ne arată cât de semnificative sunt aceste experienţe timpurii în dezvoltarea percepţiei noastre despre sine şi în formarea reacţiilor noastre emoţionale.
„Se spune că fiecare dintre noi se naşte cu cele 5 răni ale sufletului. Ele devin dominante în cursul existenţei noastre şi sunt reactivate, fie pe rând, fie simultan, în diverse momente şi situaţii legate de interacţiunile noastre cu ceilalţi. Însă aceste răni ne împiedică să fim noi înşine şi fac parte din procesul nostru evolutiv. Când am citit pentru prima dată cartea Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înşine, scrisă de Lise Bourbeau, mi-am propus să fac tot posibilul să mă descopăr şi să încerc să mă vindec. Din păcate, sau din fericire, singură nu puteam face pe deplin acest lucru, aşadar în ultimii ani m-au ajutat mai mulţi terapeuţi şi coach. Ei îmi întorc oglinda, cum îmi place mie să spun, la fiecare şedinţă de terapie. Aceste răni sunt respingerea, abandonul, umilirea, trădarea şi nedreptatea. Aceste răni se activează în anumite perioade ale copilăriei noastre, mai ales atunci când, ca şi copii, nu primim iubire şi acceptare din partea părinţilor noştri”, spune Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
De fapt, numim „răni emoţionale” acele stări cauzate de evenimente care includ umilirea persistentă, abandonul fizic sau emoţional din partea unui părinte sau abuzul psihic sau sexual. „Aceste răni afectează negativ stima noastră de sine şi limitează capacitatea noastră de a rezolva problemele cu care ne confruntăm. Fiecare rană emoţională nevindecată ascunde o cantitate semnificativă de suferinţă în spatele ei. În încercarea noastră de a ne proteja de această durere, purtăm o mască (cu scopul de a face faţă cerinţelor vieţii). Există cinci astfel de măşti (fugar, dependent, masochist, dominator, rigid), care corespund celor cinci răni importante (respingere, abandon, umilire, trădare, nedreptate)”, spune dr Petronela Nechita.
Cu toţii avem în noi urme ale fiecărei răni, dar una dintre ele va fi mereu predominantă şi activă, va influenţa toate aspectele vieţii noastre şi va dicta comportamentul nostru de la momentul activării până la momentul vindecării. „În jurul acestor răni se dezvoltă mecanisme de apărare prin care relaţiile noastre cu ceilalţi sunt afectate şi dezvoltăm suferinţe care pot duce la probleme de sănătate fizică, emoţională sau mentală. Aceste răni emoţionale nu numai că provoacă suferinţă, dar pot şi să conducă la comportamente distructive. Modul în care comunicăm cu copiii noştri are un impact semnificativ asupra modului în care ei învaţă să-şi gestioneze emoţiile şi impulsurile. Pentru a înţelege mai uşor acest concept, putem face o analogie între rănile emoţionale şi rănile fizice pe care le purtăm de-a lungul timpului, fără să le tratăm sau să le vindecăm”, spune medicul psihiatru.
Conştientizarea şi înţelegerea acestor răni emoţionale reprezintă resurse valoroase pentru cei care doresc să exploreze mai profund luptele lor emoţionale şi să găsească căi de vindecare. „Încurajăm autocunoaşterea, acceptarea de sine şi compasiunea faţă de propria persoană ca paşi esenţiali în călătoria către starea de bine fizic şi emoţional. Vindecarea acestor răni emoţionale este esenţială pentru îmbunătăţirea sănătăţii noastre, consolidarea relaţiilor cu cei din jur şi redescoperirea bucuriei de a trăi”, spune dr Nechita. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau