Descoperă Codul roșu. Grupele sanguine și secretele lor neașteptate

grupa-de-sange-si-rh

Dimensiune font:

| 14-11-2023 16:41

Grupa sanguină (sau tipul de sânge) este o clasificare a sângelui bazată pe prezența sau absența anticorpilor, precum și pe prezența sau absența unor substanțe antigenice moștenite de pe suprafața celulelor roșii (RBCs). Aceste antigene pot fi proteine, carbohidrați, glicoproteine sau glicolipide, în funcție de sistemul grupelor sanguine. Unele dintre aceste antigene sunt prezente și pe suprafața altor tipuri de celule din diferite țesuturi. Mai multe dintre aceste antigene de pe suprafața celulelor roșii din sânge pot proveni dintr-un alel (sau o versiune alternativă a unui gen) și formează colectiv un sistem de grupă sanguină.

 

Tipurile de sânge sunt moștenite și reprezintă contribuții de la ambii părinți. Un total de 35 de sisteme de grupe sanguine umane sunt acum recunoscute de Societatea Internațională de Transfuzii Sanguine. Cele mai importante două sunt ABO și antigenul RhD; acestea determină tipul de sânge al unei persoane (A, B, AB și O, cu +, − sau Null denotând statutul RhD).

Multe femei însărcinate poartă un făt cu un tip de sânge diferit de al lor, ceea ce nu este o problemă. Ceea ce poate conta este dacă bebelușul este RhD pozitiv sau negativ. Mamele care sunt RhD- și poartă un bebeluș RhD+ pot forma anticorpi împotriva celulelor roșii fetale. Uneori, acești anticorpi materni sunt IgG, o imunoglobulină mică, care poate traversa placenta și provoca hemoliză a celulelor roșii fetale, ceea ce la rândul său poate duce la boala hemolitică a nou-născutului numită eritroblastoză fetală, o afecțiune cu număr mic de celule roșii fetale, care variază de la ușoară la severă. Uneori, aceasta poate fi letală pentru făt.

Despre antigen și transfuzii

În sângele uman există două antigene și doi anticorpi. Cele două antigene sunt antigenul A și antigenul B. Cei doi anticorpi sunt anticorpul A și anticorpul B. Antigenele sunt prezente în celulele roșii din sânge, iar anticorpii în ser. În ceea ce privește proprietatea antigenelor din sânge, toți oamenii pot fi clasificați în 4 grupe: cei cu antigenul A (grupa A), cei cu antigenul B (grupa B), cei cu ambele antigene A și B (grupa AB) și cei fără niciun antigen (grupa O). Anticorpii prezenți împreună cu antigenele se găsesc astfel: antigenul A cu anticorpul B;  antigenul B cu anticorpul A; antigenul AB nu are anticorpi; antigenul nul (grupa O) cu anticorpul A și B.

Există o reacție de aglutinare între antigenul similar și anticorp (de exemplu, antigenul A aglutinează anticorpul A și antigenul B aglutinează anticorpul B). Astfel, transfuzia poate fi considerată sigură atât timp cât serul receptorului nu conține anticorpi pentru antigenele celulelor sanguine ale donatorului.

Sistemul ABO este cel mai important sistem de grupă sanguină în transfuziile de sânge uman. Anticorpii asociați anti-A și anti-B sunt de obicei imunoglobuline M, abreviate IgM. Anticorpii ABO IgM sunt produși în primii ani de viață prin sensibilizare la substanțe din mediul înconjurător, cum ar fi alimentele, bacteriile și virusurile. Terminologia originală utilizată de Karl Landsteiner în 1901 pentru clasificare a fost A/B/C; în publicațiile ulterioare, „C” a devenit „O”. „O” este adesea numit 0 (zero sau nul) în alte limbi.

Ce este sistemul Rh

Sistemul Rh (Rh semnificând Rhesus) este al doilea cel mai important sistem de grupă sanguină în transfuziile de sânge uman, având în prezent 50 de antigene. Antigenul Rh semnificativ este antigenul D, deoarece este cel mai probabil să provoace un răspuns al sistemului imunitar dintre cele cinci antigene Rh principale. Este obișnuit ca indivizii D-negativi să nu aibă anticorpi anti-D IgG sau IgM, deoarece anticorpii anti-D nu sunt de obicei produși prin sensibilizare împotriva substanțelor din mediu. Cu toate acestea, indivizii D-negativi pot produce anticorpi IgG anti-D după un eveniment care îi sensibilizează: posibil o transfuzie fetomaternală de sânge de la un făt în timpul sarcinii sau ocazional o transfuzie de sânge cu RBCs D pozitive. Prezența sau absența antigenului Rh(D) este semnificată de semnul + sau −, astfel încât, de exemplu, grupa A− este tipul ABO A și nu are antigenul Rh (D).

Indivizii cu grupa de sânge AB au atât antigene A, cât și B pe suprafața celulelor lor roșii din sânge (RBCs), iar plasma lor sanguină nu conține anticorpi împotriva antigenelor A sau B. Prin urmare, un individ cu sânge de tip AB poate primi sânge de la orice grupă (preferabil de la AB), dar nu poate dona sânge decât grupului AB. Ei sunt cunoscuți ca destinatari universali.

Indivizii cu grupa de sânge A au antigenul A pe suprafața RBCs-urilor lor și serul sanguin conține anticorpi IgM împotriva antigenului B. Astfel, un individ din grupa A poate primi sânge doar de la indivizi din grupele A sau O (preferabil de la A) și poate dona sânge indivizilor cu tipul A sau AB.

Indivizii cu grupa de sânge B au antigenul B pe suprafața RBCs-urilor lor și serul sanguin conține anticorpi IgM împotriva antigenului A. Prin urmare, un individ din grupa B poate primi sânge doar de la indivizi din grupele B sau O (preferabil de la B) și poate dona sânge indivizilor cu tipul B sau AB.

Indivizii cu grupa de sânge O (sau grupa de sânge zero în unele țări) nu au nici antigenul A, nici B pe suprafața RBCs-urilor lor, iar serul lor sanguin conține anticorpi IgM anti-A și anti-B. Prin urmare, un individ din grupa O poate primi sânge doar de la un individ din grupa O, dar poate dona sânge indivizilor din orice grupă de sânge ABO (adică A, B, O sau AB).

Cum se face o transfuzie

Dacă un pacient într-o situație spitalicească are nevoie de o transfuzie de sânge într-o urgență, și dacă timpul necesar pentru procesarea sângelui destinatarului ar cauza o întârziere dăunătoare, poate fi emis sânge O negativ. Deoarece este compatibil cu oricine, sângele O negativ este adesea suprautilizat și, prin urmare, este întotdeauna în cantitate insuficientă.

Compatibilitatea plasmei sanguine este inversă față de compatibilitatea celulelor roșii din sânge. Plasma de tip AB nu conține nici anticorpi anti-A, nici anti-B și poate fi transfuzată indivizilor din orice grupă de sânge; dar pacienții de tip AB pot primi doar plasma de tip AB. Tipul O conține ambii anticorpi, astfel încât indivizii din grupa de sânge O pot primi plasma de la orice grupă de sânge, dar plasma de tip O poate fi utilizată doar de către destinatarii de tip O.

Anticorpii Rh D sunt rari, astfel încât, în general, nici sângele D negativ, nici cel D pozitiv nu conțin anticorpi anti-D. Dacă se descoperă că un donator potențial are anticorpi anti-D sau orice anticorp atipic puternic al grupei sanguine prin screeningul anticorpilor în banca de sânge, aceștia nu vor fi acceptați ca donatori (sau în unele bănci de sânge s-ar putea recolta sânge, dar produsul ar trebui etichetat corespunzător); prin urmare, plasma donatorului emisă de o bancă de sânge poate fi selectată pentru a fi liberă de anticorpi D și liberă de alți anticorpi atipici, iar această plasmă de donator emisă de o bancă de sânge ar fi potrivită pentru un destinatar care poate fi D pozitiv sau D negativ, atâta timp cât plasma sanguină și destinatarul sunt compatibile ABO.

Clara DIMA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
01/05/2024 19:46

 Atentie la ce fel de ouă consumati de Paste: spitalele din Romania raportează an de an, in această perioadă, o explozie a cazurilor in care oamenilor li s-a făcut rău. Iată aspectele de care trebu ...

Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei