Escrocheriile cu ulei de măsline se înmulțesc. Cum recunoști un ulei extravirgin fals?
Dimensiune font:
Penuria de ulei de măsline și prețurile galopante au creat terenul perfect pentru producătorii frauduloși. Dacă în aceste zile comandați ulei de măsline extravirgin la restaurant, ar fi bine să verificați cu atenție eticheta. Potrivit Europol, vânzarea de ulei de măsline fals a devenit o „practică obișnuită”, transmite Euronews.
Avertismentul a fost lansat după ce autoritățile au confiscat 260.000 de litri de produse contrafăcute în cadrul unor raiduri coordonate în Italia și Spania, în luna noiembrie.
La nici două luni, aproximativ cincizeci de restaurante au fost investigate din același motiv, la Roma, declanșând noi alarme.
Cum vă puteți da seama dacă un ulei de măsline este autentic?
Unii escroci înlocuiesc prețiosul „aur lichid” cu un ulei din semințe mult mai ieftin.
Uleiul din semințe este transparent, așa că îl colorează cu clorofilă, pentru a adăuga nuanțe de verde, și folosesc carotenoizi pentru a obține trăsături galbene. Astfel se obține o culoare asemănătoare cu aceea a uleiului de măsline.
Cu toate acestea, chiar dacă arată asemănător, rămân mari diferențe.
Uleiul din semințe nu are nicio aromă sau miros, în timp ce „uleiul de măsline nu este niciodată fără gust. Poate fi mai mult sau mai puțin dulce, amărui sau picant, dar nu va fi niciodată lipsit de gust”, a declarat pentru Euronews profesorul de științe alimentare Maurizio Servili.
„Oricine a încercat uleiul de măsline cel puțin de câteva ori ar putea să facă diferența. Polifenolii sunt cei care îi dau gustul său deosebit”.
Teste ușoare pentru depistarea amestecurilor dubioase
Înșelătoria poate fi puțin mai greu de depistat dacă uleiul de semințe este amestecat cu ulei de măsline adevărat.
În aceste cazuri, „o simplă analiză poate demasca frauda. Cum ar fi testul de compoziție a acizilor grași, sau compoziția sterolilor, precum și constantele spectrofotometrice”, spune profesorul Servili.
De fapt, în unele țări, este legal să se vândă acest tip de amestec, dar cantitatea de ulei de măsline din sticlă trebuie să fie clar indicată pe etichetă, iar produsul nu poate fi numit „ulei de măsline”.
Alte escrocherii folosesc un amestec de ulei de măsline și „ulei lampant”, care este numit astfel din cauza utilizării sale istorice ca și combustibil în lămpile cu ulei. Este un ulei de măsline de calitate inferioară, nepotrivit pentru consum din cauza acidității sale ridicate.
Judecați uleiul după etichetă
Atunci când cumpărați sau comandați ulei de măsline extravirgin, verificați întotdeauna informațiile de pe sticlă.
Asigurați-vă că există o dată și o locație pentru recoltare, verificați dacă puteți scana un cod QR pentru a urmări lanțul de producție și căutați sigiliile unui certificator, tester sau consorțiu terț, cum ar fi DOP sau IGP.
„Cele mai avansate consorții de ulei folosesc sisteme blockchain pentru trasabilitate”, spune Sabina Petrucci, un producător italian de ulei de măsline. Dar ea adaugă că „verificările nu sunt niciodată suficiente” și că consumatorii ar trebui să fie „mai conștienți” de existența unor astfel de instrumente de trasabilitate.
„Furtuna perfectă” pentru piața uleiului de măsline
Schemele de falsificare a uleiului se răspândesc rapid din cauza penuriei severe la nivel mondial.
„Producția s-a prăbușit în ultimii doi ani”, spune Servili. „Numai în 2023, am pierdut între 20 și 25% la nivel global.”
Principalul vinovat este seceta extremă din zona mediteraneeană, o regiune care reprezintă aproape 90% din producția mondială de ulei de măsline extravirgin.
„Spania, Grecia, Italia, Tunisia… toate au fost afectate. Iar anul acesta s-ar putea să fie și mai rău. Resursele de apă sunt extrem de scăzute.”
Aceasta a făcut ca prețurile să crească vertiginos. „Uleiul de măsline extravirgin standard costa între 3 și 5 euro pe litru la supermarket. Acum costă între 10 și 12 euro.”
A făcut mult mai ușor pentru escroci să își vândă produsele, cu complicitatea restaurantelor necinstite, care „știu ce cumpără”, potrivit lui Servili.
„Întotdeauna a existat o piață pentru uleiul de măsline fals. Dar acum devine mai puternică, deoarece restaurantele nu vor să plătească prețurile actuale ale uleiului de măsline”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau