Fii informat: 3 boli care nu se transmit pe calea aerului

springfarma@ziarulevenimentul.ro teama de boala (1)

Dimensiune font:

| 21-01-2022 11:50

Fii informat: 3 boli care nu se transmit pe calea aerului

 

 

Teama de îmbolnăvire și informarea deficitară fac unii oameni să creadă că se pot îmbolnăvi cu ușurință atunci când intră în contact cu persoane care suferă de anumite boli. În realitate, nu orice afecțiune este contagioasă și nu orice boală contagioasă se poate transmite pe cale aeriană. Îți prezentăm în rândurile următoare trei dintre afecțiunile despre care se crede că se transmit pe calea aerului, când, de fapt, lucrurile stau cu totul altfel.
Psoriazisul și dermatitele
Cu excepția afecțiunilor de natură virală care au și manifestări dermatologice (varicela, rujeola etc.) sau a infecțiilor cu fungi și paraziți (scabia), majoritatea bolilor de piele nu sunt transmisibile. Numeroase persoane se tem să intre în contact cu cei care suferă de afecțiuni dermatologice, de teamă că se vor alege și ei cu aceleași probleme de sănătate. Printre bolile despre care se crede în mod eronat că s-ar transmite pe calea aerului se numără psoriazisul și diferitele tipuri de dermatite. De fapt, ele nu sunt contagioase, ci au un cu totul alt mecanism de declanșare. Psoriazisul este, mai exact, o boală inflamatorie cronică și poate apărea atunci când imunitatea organismului este puternic afectată, fie de anumite infecții, fie de stres, oboseală, temperaturi foarte scăzute sau de reacțiile adverse ale unor medicamente.

 

Dermatitele reprezintă un grup de afecțiuni caracterizate prin inflamarea pielii, uneori cu apariția de pustule, bășici sau chiar răni. Există două clase principale în care se împart dermatitele: alergice și non-alergice. Dermatita alergică este cea mai frecventă formă de boală și se împarte, la rândul ei, în mai multe tipuri: dermatita atopică (mai des întâlnită la copii), dermatita seboreică (manifestată de regulă la nivelul scalpului și al feței) și dermatita de contact (declanșată de contactul pielii cu o substanță toxică sau iritantă).
Hepatitele de tip B și C
Pornind de la informația că hepatita A se transmite cu ușurință pe calea aerului, multe persoane ajung să creadă că și aceste două tipuri de hepatită au același mod de transmitere. Lucrurile stau cu totul altfel. Este adevărat că atât hepatita B, cât și hepatita C au un grad ridicat de contagiozitate, însă acest lucru se întâmplă pe alte căi. În foarte multe cazuri, cele două tipuri de hepatită se transmit prin sânge sau prin contact sexual. Astfel, îmbolnăvirea poate avea loc în urma contactului cu instrumentar medical sau cosmetic care nu a fost sterilizat corespunzător, folosirea de către mai multe persoane a acelorași obiecte de igienă personală (periuțe de dinți, aparate de ras etc.) sau, mult mai rar, prin transfuzii cu sânge infectat.

 

Hepatita reprezintă, de fapt, inflamarea ficatului, ca urmare a infectării cu virusul hepatitic. Manifestările acestei afecțiuni pot varia în funcție de tip, dar și de starea de sănătate a persoanei care a contractat virusul. Astfel, pot apărea simptome ca icterul (îngălbenirea pielii și a ochilor), stările de greață și vărsături, febra, starea de slăbiciune sau scăderea poftei de mâncare.
SIDA
Sindromul imunodeficienţei umane (SIDA) este o boală gravă, declanșată de infectarea cu virusul HIV. Transmiterea acestui agent patogen nu are niciodată loc pe cale aeriană, ci doar prin sânge sau prin contact sexual. Infecția cu virusul HIV atacă în mod constant sistemul imunitar, organismul devenind tot mai slăbit și mai vulnerabil în fața oricăror alte infecții. Treptat, persoana infectată scade în greutate și începe să se confrunte cu simptome precum febra prelungită, erupțiile cutanate, ulcerațiile cavității bucale, uneori cu evoluție către neuropatie periferică, meningită, encefalită sau chiar paralizie parțială.

 

În prezent, tehnologia medicală modernă a permis dezvoltarea unor teste simplu de realizat, dar și a unor tratamente care, în multe cazuri, prelungesc viața pacienților. Cu toate acestea, marginalizarea persoanelor infectate cu virusul HIV este în continuare un fenomen apăsător, accentuat de educația precară a populației în acest sens. SIDA nu este o boală transmisibilă pe calea aerului, deci o persoană care suferă de această boală nu trebuie sub nicio formă izolată de cei din jur și poate duce o viață obișnuită.

 

Fiecare dintre afecțiunile prezentate mai sus sunt probleme de sănătate dificile, unele putând uneori să pună în pericol viața celor afectați, însă un lucru e sigur: dacă ai un prieten, un coleg de muncă sau de școală ori o rudă care se luptă cu astfel de boli, nu trebuie să-ți faci griji că te poți îmbolnăvi și tu. Aceste afecțiuni nu sunt transmisibile pe cale aeriană, iar persoanele cu asemenea diagnostice au nevoie să nu se simtă respinse în societate.

 

Sursa foto: Shutterstock.com


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:23

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Administratorul judiciar desemnat prin Sentinţa civilă nr. 76/F/12 aprilie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 454/89/2022, privind debitoarea S.C. SOPHPANIS S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 28957084, sediul social în mun. Vaslui, str. Ştefan cel Mare, nr. 275, corp clădire C3, spaţiul 1, jud. Vaslui, înscrisă la O.R.C. Vaslui sub numărul J37/313/2011, notifică deschiderea procedurii generale a insolvenţei, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 20.05.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitorului. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 03.06.2022. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 28.06.2022. Adunarea creditorilor va avea loc în data de 09.06.2022, ora 1200 la sediul administratorului judiciar din mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea administratorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la administratorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
1.Informatii generale privind locatorul: Primaria Comunei Voinesti, cu sediul in satul Voinesti, str.Principala, nr.153, comuna Voinesti, judetul Iasi , telefon/fax: 0232/294755 2.Informatii generale privind obiectul inchirierii : inchiriere pe o perioada de 7 ani a unor suprafete de pasuni aflate in domeniul privat al UAT Comuna Voinesti, conform caietului de sarcini. Pretul de inchiriere stabilit conform HCL nr.74 /23.04.2021 , HCL nr.80/28.05.2021 si HCL nr.14/24.03.2022 este de 120 lei/ha/an. 2.1. Procedura aplicata : atribuire directa conform HCL nr.74 /23.04.2021 3. Informatii privind documentatia de inchiriere: 3.1.Modalitatea prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de inchiriere. Documentatia de atribuire se poate obtine de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iasi. 3.2. Denumirea si adresa Compartimentului din cadrul locatorului de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de inchiriere. Documentatia de inchiriere se poate obtine de la Compartimentul Registru agricol din cadrul Primariei Comunei Voinesti, persoana de contact: inspector Marcoci Irina – membru comisie 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar. Documentatia de atribuire se poate obtine contra sumei de 100 lei de la sediul Primariei Comunei Voinesti, din sat Voinesti, str.Principala, nr.153, com.Voinesti, jud. Iaşi. Suma se achita la casieria institutiei. 4. Informatii privind cererile de inscriere 4.1. Data limita de depunere a cererilor de inscriere la sedinta publica de atribuire directa Dosarele de inscriere se depun la registratura Primariei Comunei Voinesti, pana la data de 16.05.2022 ora 1500. Documntele necesare in vederea intocmirii dosarului de inscriere sunt mentionate in caietul de sarcini. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de atribuire directa Sedinta publica de atribuire directa va avea loc in data de 19.05.2022 ora 0900 la sediul Primariei Comunei Voinesti. 6. Denumirea instantei competente in solutionarea litigiilor Judecatoria Iasi, str.Anastasie Panu, nr.25
Planta ce vindecă inima, cu multe beneficii pentru organism: previne bolile hepatice şi reduce colesterolul ridicat
17/05/2022 09:16

Păducelul este o plantă „minune” care este recomandată de medici datorită beneficiilor sale extraordinare asupra organismului nostru, dar in special pentru efectele sale pozitive asupra inimii. ...

Hepatita face ravagii printre copiii din Marea Britanie
17/05/2022 09:06

Peste 170 de cazuri de hepatită cu debut brusc la copii au fost identificate in Marea Britanie, informează DPA. Potrivit Agentiei britanice pentru securitate sanitară (UKHSA), au fost descoperite alte 13 ...

 Gutuile ajută funcționarea ficatului și a pancreasului
17/05/2022 08:58

  Efectele pozitive ale gutuilor asupra sănătătii sunt mai putin cunoscute. Aceasta influentează in mod pozitiv functia ficatului, sistemul digestiv si ajuta la ameliorarea bolilor aparatului respirat ...

SUA: Oraşul New York se confruntă cu un nou val de Covid-19
17/05/2022 00:18

 Autorităţile oraşului american New York au cerut luni populaţiei să revină la purtarea măştii in toate spaţiile publice interioare şi au anunţat distribuirea a milioane de teste rapide pentru a ...

Borșul din tărâţe, remediu pentru ficat și TBC
16/05/2022 17:15

  Preparat specific bucătăriei romaneşti, borşul de putină este un remediu terapeutic extraordinar pentru o serie de afecţiuni la care medicamentele moderne dau gres de multe ori. Puterea terapeutic ...

 Beneficiile consumului de morcovi
16/05/2022 16:15

  Morcovul, a doua legumă din lume după cartof intr-un clasament al consumului, este asociată din cele mai vechi timpuri cu puteri magice. Multă vreme s-a crezut că femeile care nu puteau să aibă c ...

Bilanț coronavirus, 16 mai 2022. Dintre cei 131 de pacienți internați la ATI, 122 sunt nevaccinați
16/05/2022 13:35

În ultimele 24 de ore, au fost raportate 322 de cazuri noi de coronavirus, cu 40 mai multe fată de duminică, potrivit Ministerului Sănătătii. În ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 322 ...

Poliţia face cercetări după ce doi medici de la Spitalul de Pediatrie Piteşti s-ar fi luat la bătaie în spital
12/05/2022 16:45

Poliţia judeţeană Argeş anunţă că poliţiştii secţiei 3 Piteşti s-au sesizat din oficiu după ce in spaţiul public au apărut informaţii că doi medici de la Spitalul de Pediatrie din municipiu s- ...

S-a descoperit de ce apare autismul
12/05/2022 16:00

Doi profesori coreeni ai unor prestigioase univesităti din SUA au demonstrat care este principala cauză a autismului. Aceste noi cercetări au incercat să stabilească o legătură intre creier si micro ...

12 mai, Ziua internaţională a asistenţilor medicali
12/05/2022 14:23

Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day) este marcată anual la 12 mai, dată ce reprezintă ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820), cea care ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei