Fii informat: 3 boli care nu se transmit pe calea aerului

springfarma@ziarulevenimentul.ro teama de boala (1)

Dimensiune font:

| 21-01-2022 11:50

Fii informat: 3 boli care nu se transmit pe calea aerului

 

 

Teama de îmbolnăvire și informarea deficitară fac unii oameni să creadă că se pot îmbolnăvi cu ușurință atunci când intră în contact cu persoane care suferă de anumite boli. În realitate, nu orice afecțiune este contagioasă și nu orice boală contagioasă se poate transmite pe cale aeriană. Îți prezentăm în rândurile următoare trei dintre afecțiunile despre care se crede că se transmit pe calea aerului, când, de fapt, lucrurile stau cu totul altfel.
Psoriazisul și dermatitele
Cu excepția afecțiunilor de natură virală care au și manifestări dermatologice (varicela, rujeola etc.) sau a infecțiilor cu fungi și paraziți (scabia), majoritatea bolilor de piele nu sunt transmisibile. Numeroase persoane se tem să intre în contact cu cei care suferă de afecțiuni dermatologice, de teamă că se vor alege și ei cu aceleași probleme de sănătate. Printre bolile despre care se crede în mod eronat că s-ar transmite pe calea aerului se numără psoriazisul și diferitele tipuri de dermatite. De fapt, ele nu sunt contagioase, ci au un cu totul alt mecanism de declanșare. Psoriazisul este, mai exact, o boală inflamatorie cronică și poate apărea atunci când imunitatea organismului este puternic afectată, fie de anumite infecții, fie de stres, oboseală, temperaturi foarte scăzute sau de reacțiile adverse ale unor medicamente.

 

Dermatitele reprezintă un grup de afecțiuni caracterizate prin inflamarea pielii, uneori cu apariția de pustule, bășici sau chiar răni. Există două clase principale în care se împart dermatitele: alergice și non-alergice. Dermatita alergică este cea mai frecventă formă de boală și se împarte, la rândul ei, în mai multe tipuri: dermatita atopică (mai des întâlnită la copii), dermatita seboreică (manifestată de regulă la nivelul scalpului și al feței) și dermatita de contact (declanșată de contactul pielii cu o substanță toxică sau iritantă).
Hepatitele de tip B și C
Pornind de la informația că hepatita A se transmite cu ușurință pe calea aerului, multe persoane ajung să creadă că și aceste două tipuri de hepatită au același mod de transmitere. Lucrurile stau cu totul altfel. Este adevărat că atât hepatita B, cât și hepatita C au un grad ridicat de contagiozitate, însă acest lucru se întâmplă pe alte căi. În foarte multe cazuri, cele două tipuri de hepatită se transmit prin sânge sau prin contact sexual. Astfel, îmbolnăvirea poate avea loc în urma contactului cu instrumentar medical sau cosmetic care nu a fost sterilizat corespunzător, folosirea de către mai multe persoane a acelorași obiecte de igienă personală (periuțe de dinți, aparate de ras etc.) sau, mult mai rar, prin transfuzii cu sânge infectat.

 

Hepatita reprezintă, de fapt, inflamarea ficatului, ca urmare a infectării cu virusul hepatitic. Manifestările acestei afecțiuni pot varia în funcție de tip, dar și de starea de sănătate a persoanei care a contractat virusul. Astfel, pot apărea simptome ca icterul (îngălbenirea pielii și a ochilor), stările de greață și vărsături, febra, starea de slăbiciune sau scăderea poftei de mâncare.
SIDA
Sindromul imunodeficienţei umane (SIDA) este o boală gravă, declanșată de infectarea cu virusul HIV. Transmiterea acestui agent patogen nu are niciodată loc pe cale aeriană, ci doar prin sânge sau prin contact sexual. Infecția cu virusul HIV atacă în mod constant sistemul imunitar, organismul devenind tot mai slăbit și mai vulnerabil în fața oricăror alte infecții. Treptat, persoana infectată scade în greutate și începe să se confrunte cu simptome precum febra prelungită, erupțiile cutanate, ulcerațiile cavității bucale, uneori cu evoluție către neuropatie periferică, meningită, encefalită sau chiar paralizie parțială.

 

În prezent, tehnologia medicală modernă a permis dezvoltarea unor teste simplu de realizat, dar și a unor tratamente care, în multe cazuri, prelungesc viața pacienților. Cu toate acestea, marginalizarea persoanelor infectate cu virusul HIV este în continuare un fenomen apăsător, accentuat de educația precară a populației în acest sens. SIDA nu este o boală transmisibilă pe calea aerului, deci o persoană care suferă de această boală nu trebuie sub nicio formă izolată de cei din jur și poate duce o viață obișnuită.

 

Fiecare dintre afecțiunile prezentate mai sus sunt probleme de sănătate dificile, unele putând uneori să pună în pericol viața celor afectați, însă un lucru e sigur: dacă ai un prieten, un coleg de muncă sau de școală ori o rudă care se luptă cu astfel de boli, nu trebuie să-ți faci griji că te poți îmbolnăvi și tu. Aceste afecțiuni nu sunt transmisibile pe cale aeriană, iar persoanele cu asemenea diagnostice au nevoie să nu se simtă respinse în societate.

 

Sursa foto: Shutterstock.com


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului
14/11/2024 10:59

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului Ziua Mondială a Diabetului, marcată in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată in anul 1991 de Federatia Internatională de Diabet (IDF) cu scopul pro ...

Studiu britanic: Consumarea unui pumn de nuci pe zi poate reduce riscul de demență
12/11/2024 12:10

Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete” care stimulează creierul, ascunse deja in alimentatia noastră, potriv ...

Pneumonia,  cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor
11/11/2024 10:30

În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă impotriva Pneumoniei oferă activistilor, organizatiilor si indivizilor posibilitatea de a coordona actiuni de constientizare si de a atrage atentia asupra gravită ...

Ce se întâmplă dacă mori într-un vis. Oamenii de știință au găsit răspunsul
11/11/2024 00:34

Foarte multi oameni isi visează propria moarte, iar acest tip de cosmar poate fi din cauza stresului, ingrijorărilor si presiunii din viata de zi cu zi. Expertii spun că in timpul unui astfel de vis, corpul ...

 Când este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59?
10/11/2024 11:10

 Cand este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59? Lentilele de contact lunare sunt o alegere populară pentru multi purtători, datorită confortului s ...

Ce pățești dacă bei cafea pe stomacul gol? Ora surprinzătoare la care trebuie să bei prima ceașcă
09/11/2024 12:11

 Cafeaua este băutura cu care majoritatea oamenilor isi incep ziua. Aceasta poate avea multiple efecte si beneficii, dacă este consumată corect. Medicul Mihail Pautov, specialist in chirurgie generală ...

Una dintre cele mai sănătoase legume de pe Pământ - Sfecla roșie: proprietăți şi beneficii
08/11/2024 13:18

Una dintre cele mai sănătoase legume de pe Pămant - Sfecla rosie: proprietăti şi beneficii Despre sfecla rosie Sfecla rosie a castigat in popularitate ca super-aliment. Studii recente sustin că s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei