Gripa aduce primele semne de îngrijorare
Dimensiune font:
* specialiştii de la Spitalul de Boli Infecţioase au confirmat opt cazuri de gripă, la Iaşi * trei dintre acestea sunt cazuri de gripă porcină - AH1N1, restul fiind cazuri de gripă tip B * „Recomandarea mea clară este: staţi acasă, căutaţi-vă, sunaţi medicul de familie. Nu mai umblaţi după teste de gripă pentru că le faceţi degeaba! 80 la sută dintre ele sunt pozitive real şi 20% sunt fals negative”, a precizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva” Iaşi au confirmat ieri faptul că au în îngrijire opt persoane diagnosticate cu gripă, trei dintre acestea cu virusul gripei porcine - AH1N1, restul cu gripă tip B. „În majoritatea cazurilor, acest tip de gripă B are o evoluţie mai uşoară. Ne aşteptăm să apară pe parcursul lunii februarie şi începutul lunii martie un număr mai mare de gripă, evident, la persoanele care nu s-au vaccinat”, a spus Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Aceasta a mai spus că încă nu este prea târziu pentru vaccinare gripală. „Mai mult, ar avea rezultate şi am fi protejaţi chiar în perioada februarie martie, dacă ar fi să facem un calcul matematic”, a spus Carmen Dorobăţ.
Gripa se tratează cu medicamente antivirale
Managerul Institutului „Matei Balş”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, susţine că diagnosticul de gripă este unul „clar” şi că nu mai este nevoie de alte teste pentru această afecţiune. „Trebuie să terminăm cu această trăznaie, pentru că atunci când punem diagnosticul de gripă, este clar. Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut. Ai gripă! Nu ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să suni medicul de familie şi să îi spui ce ai. El va spune: ai gripă clinic. Acum, moda asta că facem teste de dimineaţă, la prânz şi seara şi bombardând camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie. Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clară este: staţi acasă, căutaţi-vă, sunaţi medicul de familie. Nu mai umblaţi după teste de gripă pentru că le faceţi degeaba! 80 la sută dintre ele sunt pozitive real şi 20% sunt fals negative. Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi? Că nu aveţi gripă când aveţi şi nu vă trataţi?”, a explicat Streinu-Cercel la Ministerul Sănătăţii.
El a afirmat că în prezent toate spitalele de pediatrie din Bucureşti trimit copiii la Institutul „Matei Balş” ca să fie testaţi de gripă. „Să intrăm într-un cadru natural şi să ne vedem de treaba noastră. În fiecare an este gripă. De ieri şi până astăzi, la Balş, au fost 141 de pacienţi. Toţi aveau gripă. Aseară, la ora 20,00, erau 50 de copii trimişi de la un spital din Bucureşti pentru test de gripă”, a adăugat Streinu Cercel.
Gripa se tratează, potrivit acestuia, cu medicamente antivirale, unul dintre acestea fiind Osetamivir, care are efect în 24 de ore. „Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Osetamivir, că nu vor să prescrie. Că le-a spus cineva că nu au voie să scrie. Domnilor, hai să ne băgăm minţile în cap! Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce este în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toată lumea ar trebui să punem numărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu/Osetamivir, i-am oprit manifestarea şi respectiv transmiterea virusului în populaţie”, a mai explicat managerul.
Măsuri de precauţie recomandate de medici
Medicii pediatri atrag atenţia că deşi sugarii sub 6 luni nu pot fi vaccinaţi, pot fi protejaţi dacă femeia gravidă se vaccinează, în orice moment al sarcinii. Femeile însărcinate şi bebeluşii sunt, potrivit OMS, cele mai vulnerabile categorii de populaţie în faţa gripei, iar după aceştia, copiii între 6 luni şi 5 ani care merg în colectivităţi (creşă şi grădiniţă).
Medicii spun că există un tratament care grăbeşte vindecarea, dar trebuie început în primele 48 de ore de la debutul bolii. Vaccinul sub formă de spray, destinat copiilor peste 2 ani, va fi retras din farmacii peste o săptămână, când expiră lotul trimis de furnizor în România.
În ceea ce priveşte vaccinul gripal injectabil, Ministerul Sănătăţii spune că mai sunt câteva zeci de mii de doze nefolosite de medicii de familie, iar dacă va fi necesar, chiar dacă nu se mai pot produce acum vaccinuri, ministrul Costache spune că „se pot importa din ţări care au avut stocuri mai mari de vaccinuri”.
Problema este că anticorpii apar la 2-3 săptămâni de la vaccinare, aşa că orice părinte şi orice adult, mai ales dacă are boli cronice, trebuie să rămână în gardă şi să-şi ia măsuri de prevenţie. Dacă nu este posibilă izolarea la domiciliu, medicii recomandă purtarea unei măşti igienice şi respectarea strictă a măsurilor de igienă personală, pentru că un bolnav de gripă poate infecta până la 20 de persoane într-o singură zi. Între măsurile de igienă personală recomandate se află spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare. Medicii spun că acestea sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă. Medicaţia antigripală (antivirală) se administrează însă doar la indicaţia medicului. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau