Hrişca, ajutor în sănătate şi frumuseţe
Dimensiune font:
* problemele de sănătate le determină pe multe persoane să combine tratamentele medicamentoase cu cele din natură * foarte multe persoane ne-au cerut sfaturi referitoare la hrişcă şi le-am răspuns cu ajutorul specialiştilor
Originară din Asia de Sud-Est, hrişca a fost trecută de mulţi oameni în mod eronat în categoria cerealelor, dar face parte din familia măcrişului, rubarbei şi şteviei creţe. Hrişca (Fagopyrum esculentum) creşte pe terenuri puţin fertile, în zone cu temperaturi nu foarte ridicate. În România este cultivată sporadic în câteva zone din Bucovina, însă o întâlnim pe suprafeţe foarte mari în Republica Moldova, Ucraina şi Rusia. Consumul are mari beneficii mai ales asupra ficatului, prin acţiunile de detoxifiere şi regenerare.
Cum se consumă hrişca
Seminţele pot fi consumate în stare crudă, după ce le-am înmuiat în apă rece. Astfel, îşi păstrează intacte proprietăţile curative. Se poate adăuga în salate ori se pot combina cu iaurturi ori sucuri de fructe. În cazul în care alegem să fierbem boabele pot fi oricând folosite ca garnitură, în supe ori în salate. Dacă o fierbem în lapte, cu miere şi scorţişoară, obţinem celebra „kaşa”, un mic dejun tradiţional rusesc despre care se spune că ţine la distanţă foarte multe afecţiuni. Din făina de hrişcă se pot prepara pâine ori dulciuri sau celebrii tăiţei.
Boabele de hrişcă sunt foarte bogate în aminoacizii esenţiali precum arginina, lisina, threonina, triptofanul şi cisteina, dar şi în minerale, precum fierul, seleniul şi zincul. Foarte important este conţinutul în rutin şi taninuri.
Beneficii pentru sănătate
Hrişca este recomandată persoanelor care au diabet fiindcă ajută la menţinerea nivelului de glucoză din sânge în limitele normale. Seminţele au şi proprietăţi antimutagene şi antitumorale. Potrivit unor studii, compuşii aromatici, vitaminele, oligoelementele şi fibrele alimentare au rol de prevenţie în cazul cancerului colo-rectal, gastric sau pulmonar. Consumul de hrişcă previne degradarea neuronală, ajută circulaţia cerebrală şi memoria, fiind recomandată bolnavilor de Alzeimer. Persoanele care au probleme biliare ar mai reduce din suferinţă dacă ar consuma zilnic hrişcă. Datorită concentraţiei mari în fibre insolubile, împiedică formarea calculilor biliari.
O dietă bogată în hrişcă poate ţine sub control nivelul colesterolului negativ (LDL), scade concentraţia trigliceridelor din sânge, ţine sub control tensiunea arterială şi previne ischemia cardiacă. Hrişca este recomandată şi în curele de slăbire şi are şi efect diuretic. Este un excelent tonic hepatic, care ajută ficatul să se regenereze după excesele de alcool. Boabele sunt de mare ajutor şi persoanelor care au alergie la gluten. În cazul consumului de hrişcă nu există contraindicaţii. Dacă nu aţi mai consumat este bine să începeţi cu porţii mici, până când vă obişnuiţi cu gustul dat de compuşii aromatici. În timp, poate deveni o obişnuinţă cu beneficii enorme în menţinerea stării de sănătate.
De reţinut! Tratamentele fitoterapeutice vin în completarea celor alopate. Persoanele care ne-au adresat întrebări pot folosi reţetele doar după ce au discutat cu medicul specialist, care le-a stabilit şi un diagnostic. Femeile însărcinate trebuie să consulte medicul înainte de a apela la farmacia naturii. Este adevărat că medicina naturistă are girul timpului şi efectele ei benefice se cunosc, dar nu trebuie ignorat sfatul medicului.
Maura Anghel
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau