Locul de muncă ne afectează creierul: cum putem evita demența

Simptomele-dementei

Dimensiune font:

| 26-08-2021 08:45


Vârsta mijlocie este de obicei un moment în care începem să privim spre viitor, spre bucuria de a renunța la muncă în favoarea olăritului în grădină. Dar când vine vorba de sănătatea creierului nostru, a rămâne într-o cursă acerbă poate fi mai benefic decât se credea anterior. Conform noilor cercetări de la University College London, care a constatat că a avea un loc de muncă provocator mental în a doua jumătate a vieții poate ajuta la evitarea unor afecțiuni precum demența, transmite The Telegraph, relatează Blacknews.ro.

Într-un studiu efectuat pe 107.896 de participanți, cercetătorii au măsurat cât de mult îi „stimulează cognitiv” locurile lor de muncă la vârsta de 45 de ani, înainte de a-i urmări timp de aproximativ 17 ani, timp în care 1.143 de persoane au dezvoltat demență. După luarea în considerare a stilului de viață al participanților, experții au descoperit că riscul de demență a fost cu 23% mai mic la cei care au avut locuri de muncă care au oferit o stimulare cognitivă mai mare. Studiul a clasificat locurile de muncă cu stimulare redusă ca fiind cele cu cereri reduse și lipsă de autonomie, cum ar fi angajații de rezervă și lucrătorii agricoli. Cariere exigente, cum ar fi cele ale medicilor și ale directorilor executivi, au fost clasificate ca fiind cele care oferea oamenilor un nivel ridicat de control asupra muncii lor.

Nu este pentru prima dată când cariera noastră este legată de demență. Anul trecut, cercetătorii de la Copenhaga au descoperit că bărbații cu locuri de muncă care implică muncă fizică grea prezintă un risc mai mare de a dezvolta demență în comparație cu bărbații care fac muncă sedentară.

Deși aceste condiții pot părea îndepărtate, creierul tău începe să se micșoreze în preajma vârstei de 40 de ani. Și întrucât o persoană obișnuită își petrece o treime din viață la locul de muncă, nu este de mirare că joburile noastre joacă un rol atât de critic în sănătatea noastră cognitivă.

Programul lung de lucru poate provoca daune
Această teorie este susşinută de un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de cercetare economică și socială aplicată din Melbourne. Echipa a efectuat teste de citire, tipare și memorie pe peste 6.000 de lucrători cu vârsta peste 40 de ani. Au descoperit că lucrul cu ore excesiv de lungi poate duce la oboseală și stres fizic / psihologic, care pot afecta funcția cognitivă.

Dar este o veste bună pentru lucrătorii part-time, deoarece cercetătorii au concluzionat că munca de 25 de ore pe săptămână este locul potrivit pentru funcționarea optimă a creierului. Cu toate acestea, s-a constatat că a lucra mai puțin are un impact negativ asupra vigilenței creierului atât la bărbați, cât și la femei.

„Munca poate stimula activitatea creierului și poate ajuta la menținerea funcțiilor cognitive la lucrătorii mai în vârstă, ipoteza fiind „pierdeți-o sau folosiți-o ”, a spus cercetătorul principal Colin McKenzie, profesor de economie la Universitatea Keio din Tokyo. „Dar, în același timp, orele de lucru excesiv de lungi pot provoca oboseală și stres fizic și / sau psihologic, putând dăuna funcționării cognitive.”

Pofesia de chirurug stimulează creierul acestuia
Chirurgii, alături de avocați, ofițeri de probațiune, graficieni și arhitecți, îndeplinesc sarcini care le mențin creierul sănătos până la bătrânețe, potrivit unui studiu realizat pe 1.066 de bărbați și femei de la Universitatea din Edinburgh. Cercetătorii au evaluat coeficientul de inteligență, capacitatea cognitivă și memoria participanților la vârsta de 70 de ani. Cei care aveau locuri de muncă care implicau analiza datelor, precum matematicieni și ingineri civili, au arătat o capacitate cognitivă mai bună la vârsta de 70, la fel ca cei care au lucrat la sarcini complicate cu oamenii, cum ar fi îndrumare, consiliere, coaching sau negociere.

Deși cei cu un coeficient de inteligență mai mare tind să urmeze profesii mai provocatoare, studiul a constatat, de asemenea, că participanții păreau să câștige o putere a creierului suplimentară prin efectuarea unor locuri de muncă mai complexe, o creștere de aproximativ 1 până la 2 la sută. Potrivit cercetătorilor, acest lucru oferă sprijin pentru „complexitatea ocupațională ca un predictor modest al performanței cognitive în viața ulterioară, indiferent de capacitatea anterioară”.

Stresul fizic ne poate îmbătrâni
Nivelurile intense de stres ar putea de fapt îmbătrâni creierul nostru prematur. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au colectat date din sondaje ocupaționale la 99 de adulți cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani și le-au comparat cu datele de imagistică a creierului. Ei au descoperit că cei care au raportat niveluri ridicate de stres fizic au avut volume mai mici în hipocampus, partea creierului care este afectată de îmbătrânire și demență și au avut performanțe slabe în sarcinile de memorie. Stresul fizic din studiu a inclus întinderea excesivă sau ridicarea cutiilor pe rafturi, nu activitatea aerobică.

„Știm că stresul poate accelera îmbătrânirea fizică și este factorul de risc pentru multe boli cronice”, a spus Aga Burzynska, profesor asistent în cadrul Departamentului de Dezvoltare Umană și Studii de Familie. „Dar aceasta este prima dovadă că stresul profesional poate accelera creșterea și îmbătrânirea cognitivă”.

Munca insalubră ne afectează memoria
O anchetă a Universității de Stat din Florida, realizată pe 5.000 de adulți, a constatat că cei de la locurile de muncă plictisitoare sau murdare aveau mai multe șanse să întâmpine probleme de memorie mai târziu în viață. Igieniștii industriali au spus că expunerea la solvenți, mucegai, plumb sau zgomot puternic ar putea provoca acest declin cognitiv.

Rezultatele susțin un studiu anterior realizat în 2014 asupra pensionarilor de la compania națională de utilități franceză. Cercetătorii au evaluat expunerea lucrătorilor la viață la solvenți clorurați, solvenți petrolieri și benzen, inclusiv timpul ultimei expuneri și doza pe viață. Studiul, publicat în revista Neurology, a constatat că lucrătorii care sunt expuși vaporilor din vopsea, lipici sau degresanți pot avea probleme de memorie și gândire timp de decenii după expunere.

„Persoanele cu expunere ridicată în ultimii 12-30 de ani au prezentat afectarea în aproape toate zonele memoriei și gândirii, inclusiv în cele care nu sunt asociate în mod obișnuit cu expunerea la solvenți”, a spus Erika Sabbath de la Școala de Sănătate Harvard Public din Boston și autor al studiului. În mod surprinzător, totuși, cercetarea a văzut probleme cognitive la cei care au fost expuși mult mai mult timp. Acest lucru sugerează că timpul poate să nu diminueze pe deplin efectul expunerii la solvent asupra anumitor abilități de memorie și cognitive, atunci când expunerea pe viață este mare, a adăugat el. 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail lucicalcc@gmail.com

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail lucicalcc@gmail.com.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii?
22/11/2024 11:37

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii? Magneziul joacă un rol important in sănătatea cardiovasculară, insă nu toate formele administrate printr-un tratament sunt la fel de eficiente pentru pe ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei