Locul de muncă ne afectează creierul: cum putem evita demența

Simptomele-dementei

Dimensiune font:

| 26-08-2021 08:45


Vârsta mijlocie este de obicei un moment în care începem să privim spre viitor, spre bucuria de a renunța la muncă în favoarea olăritului în grădină. Dar când vine vorba de sănătatea creierului nostru, a rămâne într-o cursă acerbă poate fi mai benefic decât se credea anterior. Conform noilor cercetări de la University College London, care a constatat că a avea un loc de muncă provocator mental în a doua jumătate a vieții poate ajuta la evitarea unor afecțiuni precum demența, transmite The Telegraph, relatează Blacknews.ro.

Într-un studiu efectuat pe 107.896 de participanți, cercetătorii au măsurat cât de mult îi „stimulează cognitiv” locurile lor de muncă la vârsta de 45 de ani, înainte de a-i urmări timp de aproximativ 17 ani, timp în care 1.143 de persoane au dezvoltat demență. După luarea în considerare a stilului de viață al participanților, experții au descoperit că riscul de demență a fost cu 23% mai mic la cei care au avut locuri de muncă care au oferit o stimulare cognitivă mai mare. Studiul a clasificat locurile de muncă cu stimulare redusă ca fiind cele cu cereri reduse și lipsă de autonomie, cum ar fi angajații de rezervă și lucrătorii agricoli. Cariere exigente, cum ar fi cele ale medicilor și ale directorilor executivi, au fost clasificate ca fiind cele care oferea oamenilor un nivel ridicat de control asupra muncii lor.

Nu este pentru prima dată când cariera noastră este legată de demență. Anul trecut, cercetătorii de la Copenhaga au descoperit că bărbații cu locuri de muncă care implică muncă fizică grea prezintă un risc mai mare de a dezvolta demență în comparație cu bărbații care fac muncă sedentară.

Deși aceste condiții pot părea îndepărtate, creierul tău începe să se micșoreze în preajma vârstei de 40 de ani. Și întrucât o persoană obișnuită își petrece o treime din viață la locul de muncă, nu este de mirare că joburile noastre joacă un rol atât de critic în sănătatea noastră cognitivă.

Programul lung de lucru poate provoca daune
Această teorie este susşinută de un studiu realizat de cercetătorii de la Institutul de cercetare economică și socială aplicată din Melbourne. Echipa a efectuat teste de citire, tipare și memorie pe peste 6.000 de lucrători cu vârsta peste 40 de ani. Au descoperit că lucrul cu ore excesiv de lungi poate duce la oboseală și stres fizic / psihologic, care pot afecta funcția cognitivă.

Dar este o veste bună pentru lucrătorii part-time, deoarece cercetătorii au concluzionat că munca de 25 de ore pe săptămână este locul potrivit pentru funcționarea optimă a creierului. Cu toate acestea, s-a constatat că a lucra mai puțin are un impact negativ asupra vigilenței creierului atât la bărbați, cât și la femei.

„Munca poate stimula activitatea creierului și poate ajuta la menținerea funcțiilor cognitive la lucrătorii mai în vârstă, ipoteza fiind „pierdeți-o sau folosiți-o ”, a spus cercetătorul principal Colin McKenzie, profesor de economie la Universitatea Keio din Tokyo. „Dar, în același timp, orele de lucru excesiv de lungi pot provoca oboseală și stres fizic și / sau psihologic, putând dăuna funcționării cognitive.”

Pofesia de chirurug stimulează creierul acestuia
Chirurgii, alături de avocați, ofițeri de probațiune, graficieni și arhitecți, îndeplinesc sarcini care le mențin creierul sănătos până la bătrânețe, potrivit unui studiu realizat pe 1.066 de bărbați și femei de la Universitatea din Edinburgh. Cercetătorii au evaluat coeficientul de inteligență, capacitatea cognitivă și memoria participanților la vârsta de 70 de ani. Cei care aveau locuri de muncă care implicau analiza datelor, precum matematicieni și ingineri civili, au arătat o capacitate cognitivă mai bună la vârsta de 70, la fel ca cei care au lucrat la sarcini complicate cu oamenii, cum ar fi îndrumare, consiliere, coaching sau negociere.

Deși cei cu un coeficient de inteligență mai mare tind să urmeze profesii mai provocatoare, studiul a constatat, de asemenea, că participanții păreau să câștige o putere a creierului suplimentară prin efectuarea unor locuri de muncă mai complexe, o creștere de aproximativ 1 până la 2 la sută. Potrivit cercetătorilor, acest lucru oferă sprijin pentru „complexitatea ocupațională ca un predictor modest al performanței cognitive în viața ulterioară, indiferent de capacitatea anterioară”.

Stresul fizic ne poate îmbătrâni
Nivelurile intense de stres ar putea de fapt îmbătrâni creierul nostru prematur. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au colectat date din sondaje ocupaționale la 99 de adulți cu vârste cuprinse între 60 și 79 de ani și le-au comparat cu datele de imagistică a creierului. Ei au descoperit că cei care au raportat niveluri ridicate de stres fizic au avut volume mai mici în hipocampus, partea creierului care este afectată de îmbătrânire și demență și au avut performanțe slabe în sarcinile de memorie. Stresul fizic din studiu a inclus întinderea excesivă sau ridicarea cutiilor pe rafturi, nu activitatea aerobică.

„Știm că stresul poate accelera îmbătrânirea fizică și este factorul de risc pentru multe boli cronice”, a spus Aga Burzynska, profesor asistent în cadrul Departamentului de Dezvoltare Umană și Studii de Familie. „Dar aceasta este prima dovadă că stresul profesional poate accelera creșterea și îmbătrânirea cognitivă”.

Munca insalubră ne afectează memoria
O anchetă a Universității de Stat din Florida, realizată pe 5.000 de adulți, a constatat că cei de la locurile de muncă plictisitoare sau murdare aveau mai multe șanse să întâmpine probleme de memorie mai târziu în viață. Igieniștii industriali au spus că expunerea la solvenți, mucegai, plumb sau zgomot puternic ar putea provoca acest declin cognitiv.

Rezultatele susțin un studiu anterior realizat în 2014 asupra pensionarilor de la compania națională de utilități franceză. Cercetătorii au evaluat expunerea lucrătorilor la viață la solvenți clorurați, solvenți petrolieri și benzen, inclusiv timpul ultimei expuneri și doza pe viață. Studiul, publicat în revista Neurology, a constatat că lucrătorii care sunt expuși vaporilor din vopsea, lipici sau degresanți pot avea probleme de memorie și gândire timp de decenii după expunere.

„Persoanele cu expunere ridicată în ultimii 12-30 de ani au prezentat afectarea în aproape toate zonele memoriei și gândirii, inclusiv în cele care nu sunt asociate în mod obișnuit cu expunerea la solvenți”, a spus Erika Sabbath de la Școala de Sănătate Harvard Public din Boston și autor al studiului. În mod surprinzător, totuși, cercetarea a văzut probleme cognitive la cei care au fost expuși mult mai mult timp. Acest lucru sugerează că timpul poate să nu diminueze pe deplin efectul expunerii la solvent asupra anumitor abilități de memorie și cognitive, atunci când expunerea pe viață este mare, a adăugat el. 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail lucicalcc@gmail.com

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail lucicalcc@gmail.com.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
27/04/2024 12:00

Poate că este tentant să luati liftul, dar alegerea scărilor vă poate ajuta să trăiti mai mult timp, potrivit cercetărilor. Oamenii de stiintă au vrut să investigheze dacă urcatul scărilor, ca form ...

Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
27/04/2024 11:36

Un medic si triatlonist in varstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a impărtăsit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o via ...

Noi propuneri de optimizare a bugetului de stat cu ajutorul medicamentelor generice și biosimilare
27/04/2024 09:55

Optimizarea costurilor in sistemul de sănătate ar putea fi posibilă cu ajutorul medicamentelor generice si biosimilare care au un pret mai mic decat al celor inovatoare. Asociatia Producătorilor de Medicam ...

28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei