Mii de femei din zona Moldovei, testate gratuit în caravanele IRO
Dimensiune font:
* „Obiectivul nostru este acela de a examina 172.000 de persoane din Regiunea de Nord-Est, dintre care jumătate să provină din zonele defavorizate, de unde ajung la IRO majoritatea cazurilor se cancer de col invazivn ”, susține dr Laurențiu Bontaș, medic primar obstetrică-ginecologie la IRO Iași
Aproximativ 3.000 de femei din județele Moldovei au beneficiat, din februarie și până în prezent, de investigații de screening a cancerului de col uterin în cadrul proiectului ONCOPREV. Programul este derulat de către Institutul Regional de Oncologie Iași în parteneriat cu Fundația Enable Romania.
Managerul programului, dr. Laurentiu Bontaș, medic primar obstetrică-ginecologie la Institutul Regional de Oncologie din Iași, declară că proiectul a fost obținut în iulie 2020, iar punerea lui efectivă în practică s-a făcut în februrie 2021, când a început recoltarea testelor. Proiectul se adresează femeilor cu vârste cuprinse înre 25 și 64 de ani. „Tinerele cu vârste între 25 și 29 de ani efectuează testul Babeș Papanicolau pentru prevenția cancerului de col uterin, iar persoanele de la 30 la 64 de ani efectuează genotipare HPV (infecția cu virusul papiloma uman) pentru cancerul de col uterin. Toate aceste femei pot participa la teste, indiferent dacă sunt sau nu asigurate, doar cu cartea de identitate. IRO coordonează șase județe ale Moldovei - Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui. Am mers în toate aceste județe, avem două unități mobile de screening pe care le folosim pentru a ajunge la persoanele care, din păcate, ne deservesc la Institut”, a declarat dr Laurențiu Bontaș.
Pacientele beneficiază de gratuitate pentru această testare, după care, pentru efectuarea investigațiilor și stabilirea diagnosticului de leziune precanceroasă sau chiar leziune de cancer, pacientele care sunt asigurate vor trebui să aducă un bilet de trimitere de la medicul de familie, în vederea efectuării acestor investigații, iar pacientele fără statut de asigurat vor beneficia de investigații pe proiectul de scrreening. „Până acum, din cele aproape 3.000 de persoane consultate avem două cazuri de cancer de col uterin. Marea majoritate a cazurilor se cancer de col invaziv care ajung la IRO Iași într-un stadiu avansat de boală, cu posibilități terapeutice reduse și supraviețuire la fel de redusă, provin din zonele defavorizate din regiunea Moldovei. Obiectivul nostru este acela de a examina 172.000 de persoane din Regiunea de Nord-Est, dintre care jumătate să fie dintr-un grup țintă care să provină din aceste zone defavorizate”, a precizt dr Laurențiu Bontaș.
Din păcate, în țara noastră ne confruntăm cu o incidență mare a cancerului de col uterin, de 3.800 noi cazuri anual, dintre care 1.800 mor în fiecare an. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau