Nebunia cu Ozempic a luat amploare: cum a ajuns să se vândă la liber un medicament foarte puternic
Dimensiune font:
Beatrice Speteanu, farmacist şi preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor, atrage atenţia că medicametele oncologice care se vând pe internet pot pune în pericol viaţa pacienţilor pentru că nu se ştie exact în ce condiţii au fost păstrate. Fenomenul comercializării acestor medicamente pe internet a luat amploare mai ales în această perioadă, când mulţi pacienţi cu afecţiuni din sfera oncologiei spun că au acces dificil la tratamente din cauza lipsei finanţării din sistem, informează News.ro.
Pacienţii ajung să le cumpere de pe internet pentru a-şi putea continua tratamentele, plătind astfel şi sume mai mici pentru ele. De exemplu, în farmacie, medicamentul numit Bosulif costă în jur de 13.000 de lei, Iclusig costă în jur de 24.000 de lei, iar Jakavi este în jur de 14.000 de lei. Sunt însă medicamente care se găsesc foarte greu în farmacii, ele fiind atractive pentru piaţa de export, mai spune Beatrice Speteanu. Alături de aceste anunţuri din sfera oncologiei, pe internet se mai vând şi pen-uri de insulină, dar şi Ozempic, un medicament conceput pentru diabetul de tip 2, eficient în reglarea glicemiei, cu efect de scădere în greutate. Şi în cazul acestora pericolul este mare tocmai pentru că nu se pot cunoaşte concret modul de depozitare sau provenienţa.
„Este o situaţie care se întâmplă de ani de zile, ea înfloreşte în momentul în care există şi o criză pe piaţă, din păcate sunt exact acele medicamente pe care noi în condiţii normale le găsim foarte greu, ele sunt deficitare pentru că sunt şi foarte atractive pentru piaţa de export.
Dar acum vorbim de o situaţie în care pacienţi posibil îşi vând tratamentul pe net sau alţii care apelează la orice variantă să poată să-şi continue tratamentul şi să dea bani mai puţini pe ele. Acum nu ştim dacă sunt contrafăcute, unde este un risc major să nu fie eficiente, deci oricum îşi periclitează tratamentul şi viaţa, sau 2, pot fi toxice. Şi dacă vorbim despre cele care sunt luate legal din farmacii, nu ştim condiţiile de păstrare, în ce condiţii au fost păstrate în casele oamenilor sau poate chiar în depozite, vorbim vara la temperaturi peste 40 de grade, iarna la îngheţ, umiditate, sunt foarte mulţi factori la mijloc şi pot fi periculoşi”, a explicat Beatrice Speteanu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau